V NHL už je neuvidíme: Tito hráči v létě ukončili kariéru

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

V životě každého hokejisty je jasné, že jednou s hokejem nadobro skončí (pokud to není Jaromír Jágr). Během léta 2023, které je ve znamení přestávky v zámořském hokeji, už toto rozhodnutí oznámilo několik velkých jmen. Které hráče už v sezoně 2023/2024 neuvidíme na ledě s pukem na holi?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

V první řadě je třeba zmínit jméno Davida Krejčího, který před několika dny ukončil kariéru v NHL, ale s hokejem neskončil nadobro. Legendární útočník Bostonu, v jehož dresu odehrál 16 sezon, bude pokračovat v Evropě a rád by si zahrál na příštím domácím mistrovství světa.

Patrice Bergeron

Aby toho fanoušci Medvědů neměli málo, jejich kapitán Patrice Bergeron už také nebude oblékat jejich dres. Na konci července oznámil konec své profesionální kariéry.


Zdroj: torontosun.com – Patrice Bergeron

„Se srdcem plným emocí a velké vděčnosti dnes oznamuji, že končím jako profesionální hokejista. Vím, že nastal ten správný čas přestat hrát hru, kterou miluji.“

S hokejem skončil den po svých 38. narozeninách. Poprvé oblékl dres Bostonu v sezoně 2003/04 a poté v něm působil dalších 18 sezon. Je jedním z největších srdcařů v historii NHL, nikdy nehrál za jiný tým. Po celou tuto dobu patřil k nejlépe bránícím útočníkům, a přestože poctivě bránil, i tak nastřílel 427 gólů a celkově nasbíral přes 1000 bodů.

V roce 2011 navíc slavil zisk Stanley Cupu po boku našeho Davida Krejčího. Dnes už je Bergeron členem Triple Gold Clubu.

Michael Stone

Kanadský obránce Michael Stone, starší bratr Marka Stonea, ukončil hokejovou kariéru v poměrně mladém věku. Ještě v poslední skončené sezóně oblékal dres Calgary Flames. V tomto kanadském městě hokejově vyrůstal, v červnu oslavil 33. narozeniny. I přes svůj mladý věk ho už na ledě neuvidíme, ale stále bude členem organizace Flames – bude součástí týmu pro rozvoj hráčů a bude pracovat především s mladými obránci.

Jako staršímu sourozenci vítěze Stanley Cupu Marka Stonea se mu dařilo o něco méně, a přestože patřil k nejzkušenějším zadákům, v letech 2020-2022 nastoupil pouze do 32 zápasů. Během své kariéry nasbíral 145 bodů (44+104) v 552 zápasech. V budoucnu se vidí v pozici trenéra.

„Jsem rád, že se mi podařilo ukončit kariéru tímto způsobem, a zároveň se těším, že se budu moci učit a získávat nové zkušenosti v jiné funkci v NHL.“

Patric Hörnqvist

Vynikající švédský útočník už ke svým 264 zásahům v NHL další gól nepřidá. V minulé sezoně hrál za Floridu, ale ve finále si nezahrál, protože je od prosince zraněný. Měl těžký otřes mozku. A právě toto zranění ukončilo jeho kariéru – podle lékařů už nemůže na led.

„Hokej byl od dětství velkou součástí mého života, takže je to samozřejmě těžké rozhodnutí. Ale zranění už mám za sebou a do budoucna nechci nic riskovat. Proto jsem s hokejem skončil.“

Dodal však, že se v současné době cítí dobře a s rodinou se přestěhoval do rodné Skandinávie. Jeho nejkrásnější hokejovou vzpomínkou jsou dva Stanley Cupy s Pittsburghem. V roce 2017 vstřelil vítězný gól v rozhodujícím utkání finále proti Nashvillu (za který také hrál).

Darren Helm

Další konec kariéry, který se dal očekávat. Levé křídlo Darren Helm má za sebou těžký rok. V předchozí sezoně odehrál jen 11 zápasů a v play-off se objevil pouze jednou. Rok předtím byl jednou z nejdůležitějších postav při zisku Stanley Cupu pro Avalanche. Nebál se rozdávat tvrdé hity a byl příkladem správné fyzické hry. Utrpěl však několik zranění a nedokázal se zotavit z těžké operace.

Helm se však může dívat zpět a být hrdý, kariéru v NHL měl vynikající. Trvala 16 sezón, z nichž 14 odehrál za Detroit Red Wings. Hned ve své první sezóně pomohl Red Wings k zisku nejcennější trofeje a druhou získal po dlouhých 14 letech čekání. Nyní šestatřicetiletý Helm se tak zapíše do historie jako jeden z hráčů, kteří prakticky nemohli mít lepší start ani konec kariéry.

Nate Thompson

Hokejový centr a rodák z Aljašky se v kanadsko-americké hokejové lize stal velkým cestovatelem. Hrál za Boston, NY Islanders, Tampu Bay, Anaheim, Ottawu, LA Kings, Montreal, Philadelphii a Winnipeg. V 844 odehraných zápasech nasbíral 164 bodů (65+99). Po deseti a půl letech strávených mezi hokejovou elitou ukončil aktivní kariéru.

Předchozí sezónu odehrál pouze za tým Ontario Reign v AHL a dalo se očekávat, že ve svých 38 letech pověsí brusle na hřebík.

„Podařilo se mi udržet docela dlouhou kariéru, což je vzácné. Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem dokázal nejen zůstat v lize tak dlouho, ale ještě být dlouho silným a konzistentním hráčem.“

Legendy se loučí, ale NHL zůstává a nadále má jednoznačně nejkvalitnější hráče na světě.

Z naší nabídky doporučujeme:

👉 Pod širým nebem v New Yorku (dvojzápas)

  • New Jersey Devils – Philadelphia Flyers
  • New York Rangers – New York Islanders

👉 McDavid v Kalifornii a Nevadě (trojzápas)

  • Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
  • Anaheim Ducks – Edmonton Oilers
  • Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

👉 Po kolébce hokeje Kanadě (trojzápas)

  • Toronto Maple Leafs – St. Louis Blues
  • Ottawa Senators – Anaheim Ducks
  • Montreal Canadiens – Washington Capitals

👉 Florida s plavbou na Bahamy (dvojzápas)

  • Florida Panthers – Washington Capitals
  • Florida Panthers – Montreal Canadiens