Češi budou hrát příští MS opět v Tampere, z nováčků narazí na Maďarsko

2 minuty čtení

Kongres Mezinárodní hokejové federace rozhodl o pořádání příštího šampionátu, který se měl původně uskutečnit v Rusku. IIHF oficiálně dějiště a složení základních skupin oznámilo poslední den letošního šampionátu, který jsme zakončili s bronzovou medailí na krku. 

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Základní skupina A se bude hrát stejně jako letos opět ve finském Tampere, druhá skupina B se uskuteční v lotyšské Rize, kde se uskutečnil poslední šampionát – ale bez diváků.

Česká reprezentace bude hrát opět v malebném finském městečku Tampere, bude se jí tedy týkat áčko. Našimi soupeři budou domácí Finsko, dále Švédsko, Německo, Dánsko, Francie, Rakousko a Maďarsko.

Skupinu B budou tvořit Kazachstán, domácí Lotyšsko, Norsko, Kanada, Švýcarsko, Spojené státy americké, nováček ze Slovinska a naši bratři Slováci. Maďarsko a Slovinsko nahradí sestupující z letošního mistrovství – Itálii a Velkou Británii.

Foto: IIHF.com

VĚDĚLI JSTE, ŽE…?

  • Nováčci turnaje Maďarsko a Slovinsko byli v elitní skupině naposledy v roce 2016 (Rusko), respektive 2017 (Německo a Francie). Maďaři letos postoupili ze druhého místa Divize IA, Slovinci druhou nejvyšší divizi doma v Lublani ovládli. Nejproduktivnějším hráčem turnaje byl se sedmi body Žiga Jeglič, nejlepším gólmanem Gašper Krošelj – oba velmi dobře známí z naší extraligy.
  • Finské Tampere má výraznou českou stopu. Hned několik sezon tam strávil a finské tituly vyhrál brankář Dominik Hrachovina, který dnes působí v Českých Budějovicích. Před začátkem letošního šampionátu se s námi v rozhovoru podělil o tipy, kam jít a co zažít v Tampere. Loňskou sezonu v Tampere strávil Jiří Smejkal, který gólem do prázdné brány stvrdil čtvrtfinálové vítězství nad Německem.
  • V lotyšské Rize se šampionát uspořádal loni, roku 2021, kdy se hrálo mistrovství světa bez přítomnosti diváků. Vrcholný turnaj mělo Lotyšsko spolupořádat s Běloruskem, ale tomu bylo odebráno hokejovou federací kvůli protestům v zemi. Z titulu mistrů světa se radovali Kanaďané, Češi tehdy vypadli ve čtvrtfinále s Finskem (0:1). Nyní už do bojů o medaile zasáhnou.
Foto: sport.aktualne.cz

SVĚTOVÝ HOKEJ NA DOSAH RUKY

Česká reprezentace se před zraky našich fanoušků vrátila do bojů o medaile a získala bronz. Chtěli byste vyrazit i vy za tím nejlepším světovým hokejem? Co třeba zkusit NHL v Praze, kde nastoupí se svými Žraloky ze San Jose i Tomáš Hertl a Radim Šimek, účastníci letošního mistrovství ve Finsku?