Voženílek tajným trumfem, Červenka jako mozek. Jak se vám líbí nominace?

4 minuty čtení

Už si můžou oddychnout! Ti, na které Kari Jalonen ukázal, už jsou v Rize a připravují se na páteční start mistrovství světa. Do konečné nominace se ale samozřejmě nepodívají všichni. Pojďme si zrekapitulovat, proč uspěli z hráčů „na hraně“ právě tito vyvolení!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Brněnský turnaj Euro Hockey Tour, který rozhodl o posledních jménech pro národní tým, vyhrálo Švýcarsko. Čechům v posledním utkání právě proti hokejistům ze země helvétského kříže stačil bod, aby vyhráli domácí turnaj potřetí v řadě. Nakonec skončila parta kouče Jalonena až třetí za Švýcary a Švédy, ale o výsledky tady zase tak úplně nešlo.

Největší hvězdy českého hokeje letos budou chybět. Pastrňák, Krejčí, Hronek nebo Nečas. Ti letos naše fanoušky svými krásnými akcemi a gólovými střelami nepotěší. Šanci dostanou hráči, kteří o ni bojovali hned několik týdnů. Kari Jalonen ukázal na dvanáct hráčů z domácí extraligy. Velká část družstva je pohromadě už od prvního týdne v Plzni.

Černoch zopakoval husarský kousek, Smejkal jede se smlouvou v kapse

Husarský kousek se opět povedl Jiřímu Černochovi. Stejně jako loni, také letos byl v přípravě od prvního dne a dotáhl to až na závěrečný turnaj. Přes absenci hvězd (na první dobrou nevypadá tým tak silně jako loni) nabízí manšaft trenéra Kariho Jalonena spoustu šikovných hráčů.

Mnozí na sebe budou chtít upozornit třeba i směrem k zájmu z NHL. Opačný případ je budějovický odchovanec Jiří Smejkal, který už před šampionátem podepsal kontrakt s Ottawou. „Před zápasem jsme si říkali, že to pro někoho může být poslední zápas sezony, takže není co ztratit. Ať do toho každý dá, co má,“ uvedl po posledním zápase Českých her v Brně. Řídil se tím dokonale. Svou nominaci stvrdil dvěma body v generálce (1+1).

Poctivá práce, skvělá defenzíva a poslední dvě sezony i výborná produktivita. To jsou důvody, proč Smejkal v nominaci nechybí. Právě on nebo další Jihočech Lukáš Sedlák budou v týmu na černou práci. Jsou statní, dokáží obstarat předbrankový prostor a soupeřům nedají metr ledu zadarmo. Právě v tom musí být naše největší devíza na turnaji. Jen těžko budeme bez bostonských Davidů přehrávat silné soupeře oku lahodícími kombinacemi na pětníku.

Nejlepší hráč play off se chystá na první MS

Daniel Voženílek. Právě jeho jméno je v posledních týdnech pod drobnohledem asi nejvíce. V play off Tipsport extraligy trápil obrany Sparty, Pardubic i Hradce, na konci sezony zvedl nad hlavu svůj první mistrovských pohár. Takových víkendů jako teď navíc asi moc nezažil – v pátek převzal cenu pro nejlepšího hokejistu play off, v sobotu si připsal první reprezentační gól (celkem 1+2) a v neděli byl vybrán do konečné nominace na mistrovství světa.

Pro reprezentaci navíc dokáže být platný v mnoha rolích – vezme pozici psa obranáře ve čtvrté lajně, odmaká oslabení, odvede obrovské penzum práce před brankou (klidně i na přesilovce) a navíc dokáže být i produktivní. Pokud naváže na své výkony ze zbytku sezony, ani Třinec, o kterém se mu pár let zpátky v první lize ani nesnilo, nemusí být jeho konečnou destinací. Připomeňme si jeho příběh ZDE!

Voženílek může vytvořit dotěrnou checking-line s Jiřím Černochem a Ondřejem Beránkem. Zejména proti Švédsku jim to společně sedlo náramně. Všichni dali gól, Voženílek s Beránkem přidali dva asistence, Černoch jednu. Zejména výkon Voženílka byl do jisté míry úchvatný. Do prvního zápasu proti Finům jako 13. útočník nenaskočil a proti Švédům se na led nepodíval vinou spousty vyloučení v prvních deseti minutách. Nakonec měl nejnižší čas na ledě ze všech našich hráčů (10 minut a 15 vteřin), a přesto měl prsty ve třech gólech při výhře 4:3.

A podobnou roli v tomto útoku můžu mít i Jakub Flek, pokud si třeba neuhraje ještě výraznější prostor v prvních formacích. V přípravě dával gól za gólem, navíc je v reprezentaci osvědčeným jménem.

Kdo začne v bráně? A naváže Zbořil na Hronka?

Gólmanské trio Karel Vejmelka, Šimon Hrubec a Marek Langhamer mělo už v Brně klid na práci. Ale zápasy Českých her příliš nenapověděly, na koho se vsadí na startu turnaje, popřípadě, kdo bude jedničkou. Zdá se, že si Vejmelka s Hrubcem rozdělí většinu zápasů ve skupině a uvidí se teprve před play-off. Přesto se dá očekávat, že nejlepší pozici má po dobré sezoně v NHL Vejmelka.

Na přesilovku se v obraně podívají asi zejména Michal Kempný a Jan Košťálek. Stejnou roli měl mít i mladík David Jiříček, ale toho nakonec do Rigy nepustilo zranění. Výraznou roli budou mít pravděpodobně i Tomáš Kundrátek a Jakub Zbořil.

Právě ve Zbořilovi vidí Jakub Voráček v roli experta podobný příběh, jakým na sebe před lety upozornil Filip Hronek. Poprvé také přijel jako hráč, který ještě neměl jisté místo v NHL, dnes je o parník nejlepším českým bekem a žhavým zbožím v NHL. Zbořil skvěle bruslí a rozehrává, klidně se může stát elitním obráncem našeho letošního výběru.

A formu z AHL si přivezl také Ronald Knot. Nominaci mu zajistil možná i premiérový gól v národním týmu. Zajímavé je, že další sezony přidá Knot zpátky v české extralize, protože se vrací do kádru Bílých Tygrů Liberec. V Rize uplatní hlavně své defenzivní parametry.

Zapojte se do naší soutěže na Facebooku.

Probudí Chytil uvadající přesilovku?

A kdo bude dávat góly? Ofenzivní potence bude stát pravděpodobně zejména na triu Roman Červenka, Dominik Kubalík a Filip Chytil. Červenka byl nejproduktivnějším hráčem loňského šampionátu a zraje jako víno, ale na rozdíl od loňska, kdy jej doplňovali Pastrňák s Krejčím, zůstal jako ryzí tvůrce v týmu sám. Během přípravy dal svůj 50. reprezentační gól.

Snajpr Dominik Kubalík si chce prodloužit návratem do reprezentace (po dvou letech) po osobní stránce celkem úspěšnou sezonu v Detroitu. Má být hlavním zakončovatelem Červenkových nápadů. To on má mít napřaženou hokejku ke světlům haly a čekat na gólovou ránu. V Brně na EHT si připsal tři asistence, trefy do černého si nechává na správný okamžik.

A na konec Filip Chytil, který už nyní přijíždí jako naše největší posila z NHL. Poprvé bude mít tak výraznou roli, jeho úkolem bude zvednout zatím šedé přesilovky národního týmu. Nabízí se právě spojení s Kubalíkem a Červenkou, talentovaný mladík z New Yorku Rangers může jejich spolupráci ještě vyšperkovat a zvednout na jinou úroveň.

Na čtvrtý pokus už to vyšlo – Chlapík jede na MS!

Nominace konečně vyšla po úspěšné sezoně ve Švýcarsku i Filipu Chlapíkovi. Třikrát neuspěl, napočtvrté ano, i když se váhalo do poslední chvíle. Jeho nevýraznost v přípravě Jalonen přičítal tomu, že jeho tým ve Švýcarsku skončil sezonu dost brzy. V generálce už měl dvě asistence proti Švýcarům. „Jak to říkal Kari, má finský přízvuk a používá přezdívky, tak to bylo trochu vtipné. Pár kluků se i ujišťovalo, jestli v nominaci jsou,“ smál se v rozhovoru pro ČT Sport po zjištění, že tentokrát místenku do letadla skutečně má!

Buďte u toho s námi

LETECKÉ ZÁJEZDY
20. – 21. května: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko od 19 900 Kč
12. – 15. května: Česko – Slovensko, Česko – Kazachstán od 23 900 Kč

SAMOSTATNÉ VSTUPENKY
12. května: Česko – Slovensko od 1500 Kč
23. května: Česko – Kanada od 1500 Kč

SAMOSTATNÉ LETENKY
20. – 21. května: Pardubice – Riga od 10 100 Kč