Zapomenuté příběhy z MS: Naši zatčeni za vlastizradu

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Z historie MS známe mnoho zajímavých příběhů. Například o hokejistovi, který na letních olympijských hrách oblékl fotbalový dres, nebo o hráči z Německa, který na mistrovství světa odehrál nepřekonatelných 119 zápasů. A na závěr také jedna exkluzivní vzpomínka na český obrat.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Že jste na tyto příběhy zapomněli nebo jste je nikdy neslyšeli? S blížícím se mistrovstvím světa je ideální čas si je připomenout spolu s těmi, které jsme vám nedávno přinesli.

Když byli Čechoslováci zatčeni za vlastizradu

Začínáme smutnou vzpomínkou. Českoslovenští hokejisté měli jet obhajovat zlato z mistrovství světa 1949 na šampionát, který se konal v následujícím roce ve Velké Británii. Britské úřady však některým členům výpravy neudělily víza a na protest proti tamním úřadům se hokejisté rozhodli do Británie neodcestovat. Místo toho zamířili do restaurace U Herclíků, kde popíjeli a kde zaznělo několik protistátních projevů. Do baru následně vtrhla StB a hokejisty zatkla.

Za hlavu „spiknutí“ byl označen bývalý brankář Bohumil Modrý, který nebyl ani na místě a dokonce ani v národním týmu. Za vlastizradu bylo 11 hokejistů odsouzeno k trestům od 8 měsíců do 15 let, včetně práce v uranových dolech. Teprve o pět let později jim prezident Antonín Zápotocký udělil milost. Československo tak přišlo o silnou generaci a na další zlato čekalo až do roku 1972.

Foto: Jan Polák – Pražský dům, kde bola reštaurácia U Herclíků (Pštrossova 194/28)

Letní i zimní olympijské hry, fotbal i hokej

Čech Jaroslav Drobný vyhrál mistrovství světa v ledním hokeji a následně i Wimbledon, ale vynikajícím všestranným hráčem byl i Vsevolod Bobrov ze SSSR. Aktivně a profesionálně hrál fotbal i hokej a zúčastnil se letních i zimních olympijských her. Památné je jeho vystoupení na olympijských hrách v roce 1952, kdy SSSR ještě 15 minut před koncem zápasu prohrával s Jugoslávií 1:5, ale i díky ruskému útočníkovi a jeho třem gólům vyrovnal na 5:5. Zde však Sověti úspěch neslavili a Jugoslávii nakonec podlehli. V hokeji však Bobrov dokázal více. Se svou vlastí získal zlato na mistrovství světa v letech 1952 a 1954. A o dva roky později byl jedním z hlavních strůjců sovětského zlata na zimních olympijských hrách 1956 v Cortině d’Ampezzo. Trenéři chválili Bobrovův timing a herní přehled. Dokonce o něm mluvili jako o Gretzkym ve slow-motion.

Dva desetibodové rekordy v duelu

Nasbírat deset bodů v jednom zápase je v dnešní době nepředstavitelné. V minulosti se to však podařilo dvěma hráčům v jediném zápase. Na mistrovství světa v hokeji v roce 1973 vyzvali domácí Sověti Poláky a uštědřili jim debakl 20:0. Dodnes jde o jednu z nejvyšších výher v historii hokejových šampionátů. Boris Michajlov se v tomto utkání mohl pochlubit bilancí 3+7 a jeho spoluhráč Vladimir Petkov snad ještě obdivuhodnější bilancí 5+5. Mezitím o tři zápasy zpět měl Alex Martynyuk 9 bodů v jednom utkání a nikdo nepředpokládal, že by ho někdo někdy mohl napodobit.

Zdroj: report-k.de/foto: Bopp – Udo Kiessling

Neuvěřitelných 119 zápasů na MS v hokeji

Říká vám něco jméno Udo Kiessling? Německý důkaz, že ne všechny rekordy drží Rusové, Švédové nebo Kanaďané. Kiessling nechyběl prakticky na žádném MS v hokeji v letech 1973 až 1991. Během tohoto období nastoupil za národní tým na mistrovství světa celkem ve 119 zápasech, což je dodnes jasný rekord. Na každém turnaji odehrál minimálně 10 zápasů a jeho místo v základní sestavě bylo díky jeho skvělým výkonům a vášni pro oblékání národního dresu prakticky automatické.

Druhý za Kiesslingem je Alexander Malcev se 110 zápasy a pouze 19 hráčů v historii odehrálo na turnaji více než 100 zápasů. V rámci jeho úžasného příběhu je škoda, že nikdy nezískal medaili na mistrovství světa. Za Západní Německo však hrál také na 5 zimních olympijských hrách a slavil jeden bronz. Byl také prvním Němcem, který si zahrál v NHL, ale odehrál pouze jeden zápas za tým Minnesota North Stars.

Legendární zápas proti Švédsku

V historii MS se odehrály mnohem větší obraty. Nicméně utkání z MS 2010 mezi Českem a Švédskem bude navždy zapsáno do kronik zlatým písmem. Tolik emocí totiž nevyvolává snad žádný český gól. Zde jsou slova zbytečná, vychutnejte si gól Karla Rachůnka sami.

Jaké příběhy bude vyprávět letošní MS v hokeji v Rize a Tampere? To se již brzy dozvíme. Buďte u toho s námi!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023