Zážitky na celý život, to je mistrovství světa v Praze

3 minuty čtení

Po dlouhých devíti letech se světový šampionát vrátil do Prahy a Ostravy a nadšeni jsou nejen příznivci českého národního týmu, ale i hráči a fanoušci dalších účastnických zemí. Ať hráli hvězdní Kanaďané s Johnem Tavaresem či Connorem Bedardem, nebo třeba Poláci, na stadionech panovala fantastická atmosféra. Odměnou jsou nám zážitky na celý život.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Na všech zápasech je plno po strop haly. Většinou narváno do posledního místečka, občas se najde maximálně nějaká stovka míst volná. V České republice asi nic překvapivého, ale měli bychom si toho vážit. Takovou návštěvnost a atmosféru jako na domácím mistrovství světa nikde jinde nenajdete.

Možná i proto můžeme na vlastní oči vidět hvězdy světového hokeje. Spousta hráčů z Kanady nebo Spojených států amerických se nechala slyšet, že právě dějiště letošního šampionát bylo jazýčkem na vahách, proč si ještě náročnou sezonu z NHL o pár týdnů prodloužit. Hokej je zkrátka českým národním sportem a tomu odpovídá, že letošní mistrovství pravděpodobně pokoří historický rekord v návštěvnosti.

Connor Bedard naživo a tři jedničky draftu proti sobě

Na vlastní kůži jsme mohli vidět třeba poslední jedničku draftu Connora Bedarda. I když za sebou má teprve první sezonu v NHL a v podstatě se seznamuje s dospělým hokejem, tak jeho talent září při každém kontaktu s pukem. Až si za deset let vzpomeneme na šampionát v Praze a Ostravě z letošního roku, dost možná si řekneme, že jsme tehdy viděli nejlepšího hokejistu na světě v jeho začátcích. Ostatně právě Bedard má být kanadským nástupcem Connora McDavida.

Šampionát se vůbec může pyšnit účastí hvězd budoucnosti. Třeba čtvrtfinále Kanady se Slovenskem proti sobě nechalo vyniknout tři poslední jedničky NHL – právě Connora Bedarda, Juraje Slafkovského a Owena Powera. A mimochodem třeba John Tavares je jedničkou z roku 2009.

Historická výhra Rakouska a Pasta na domácím MS

Zároveň jsme mohli vidět na vlastní oči třeba rakouský zázrak proti Finsku. Naši jižní sousedé si připsali nečekaný skalp hokejistů ze země tisíce jezer gólem v posledních vteřinách. A jak to před zápasem vypadalo ve FAN zóně na velkou modro-bílou párty, tak po zápase už se slavilo v červených barvách.

Nechybíme samozřejmě ani na všech zápasech domácí reprezentace, kde nám ukazuje své umění každým střídáním kapitán Roman Červenka, který dál zraje jako víno, a viděli jsme i pěkných pár bodyčeků z dílny našeho tvrďáka Radko Gudase.

Nakonec jsme se dočkali opor z NHL Davida Pastrňáka, Martina Nečase či Pavla Zachy. A vidět Pastu na vlastní oči na domácím mistrovství světa, to je další zážitek, který si budeme ještě pár let připomínat. Ostatně naposledy se v Praze konalo MS před devíti lety, tak je otázkou, jestli ještě Pasta během své kariéry (i vzhledem ke každoročním bojům v play off NHL) domácí šampionát zažije.

Mistrovství světa v Praze? Nejen hokej!

Mistrovství světa v Praze, to ale není jen hokej. Zajděte si na pivo k Flekům, dojděte pozdravit svatého Václava na koni na Václavském náměstí, navštivte Staroměstské náměstí v „celou“, abyste viděli Orloj v akci, nebo třeba zamiřte po hokeji na drink do legendární Kozičky. Asi to nebude úplně náhoda, když tam potkáte i kanadské hokejisty.

Hoďme výmluvy do koše! Nandejte dresy, vezměte šály, vlajky a jde se fandit. Mistrovství světa v Praze vrcholí a zažít hokejový svátek na vlastní kůži nemusíte jen přímo v O2 Aréně!

Z hokeje rovnou na fotbal: Euro je za rohem!

A když už jsme u té národní hrdosti, mistrovství světa v hokeji sotva skončí a my už se budeme chystat na mistrovství Evropy ve fotbale. Češi jsou sportovním národem. A co nás u našich západních sousedů čeká? Český národní tým pod vedením Ivana Haška v základní skupině vyzve Portugalsko, Gruzii a Turecko, cílem je jednoznačně postup!

Hráči jsou natěšení, pochvalovali si přístup nového realizačního týmu a také atmosféru na prvním společném srazu. Do týmu se pomalu dostává nová mladší krev, ale zůstávají i osvědčené opory jako kapitán Tomáš Souček, snajpr z posledního evropského šampionátu Patrik Schick nebo třeba gólman Jindřich Staněk.

Tenhle tým si rozhodně zaslouží v Lipsku a Hamburku podpořit. Využijme toho, že se nám hraje vrchol fotbalové sezony doslova za rohem a pojeďme společně na Euro!