Atlantická divize: Přehled změn a největší otazníky

6 minut čtení

Tradičně silné značky na sestupu, konkurence na vzestupu. Tak by se dala popsat Atlantická divize NHL. V jejím rámci můžeme očekávat jak úpadek Bostonu, tak vzestup Buffala a Ottawy. Co za tím stojí? Před začátkem sezony 2023/24 v NHL jsme rozebrali klíčové změny v týmech a s nimi spojená očekávání do hloubky.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Boston Bruins

Boston loni vytvořil rekord v počtu bodů v základní části, nyní se očekává tuhý boj o místa v play-off. Proč taková změna? Patrice Bergeron a David Krejčí ukončili kariéru v NHL, takže už nebudou oblékat dres Medvědů. Stejně jako Hall, Foligno, Orlov, Reilly nebo Bertuzzi. Milan Lucic a James van Riemsdyk patří mezi výrazná nová jména v týmu, ale očekávání byla jinde.

Boston opustila prakticky celá „zlatá generace“ a éra úspěchů je podle zahraničních médií u konce. Bruins tak musí těm, kteří o nich pochybují, dokázat, že na to stále mají, i když jim bude chybět výraznější osobnost v sestavě.

Klíčové příchody: Morgan Geekie, Milan Lucic, Kevin Shattenkirk, James van Riemsdyk, Jesper Boqvist.
Klíčové odchody: Taylor Hall, Nick Foligno, Connor Clifton, Garnet Hathaway, Dmitrij Orlov, Mike Reilly, Tyler Bertuzzi, Tomáš Nosek, Patrice Bergeron, David Krejčí.
Česká stopa: David Pastrňák, Pavel Zacha, Jakub Zbořil
Největší otazník: Kdo bude hlavním tahounem nové éry Bruins?
Očekávání: Nepostup do play off

Buffalo Sabres

Několik lidí možná překvapil příchod veterána a vítěze Stanley Cupu Erika Johnsona. Craig Anderson pověsil brusle na hřebík a Devon Levi, mladý talent, by se měl v průběhu sezony stát týmovou jedničkou. Celkově se jedná se o mladý a ambiciózní tým s velkou budoucností.

Sabres by se v této sezóně měli dostat mezi smečku týmů, které se v příštích letech stanou pravidelným uchazečem o účast v play-off. Superstřelec Tage Thompson by mohl v této sezóně dosáhnout hranice 50 gólů. Zmínit se musí také jeden z nejlepších obránců ligy Rasmus Dahlin.

Klíčové příchody: Dustin Tokarski, Erik Johnson, Justin Richards, Connor Clifton.
Klíčové odchody: Vinnie Hinostroza, Craig Anderson, Malcolm Subban, Austin Strand, Ilja Ljubuškin.
Česká stopa: Jiří Kulich, Lukáš Rousek
Největší otazník: Dokáže Tage Thompson nastřílet 50 gólů za sezonu?
Očekávání: Postup do play off.

FOTO: The Athletic

Detroit Red Wings

Dominik Kubalík nebo Gustav Lindstrom – jména, která už na soupisce neuvidíme. Nahradí je však sniper Alex DeBrincat nebo J.T. Compher. Red Wings vstoupí do sezony se zajímavým mixem veteránů a mladých hráčů. Dylan Larkin je solidní centr číslo 1, který má konečně k ruce křídlo s potenciálem superhvězdy.

Lucas Raymond, Moritz Seider a Simon Edvinsson by měli v příštích letech tvořit mladé jádro tohoto týmu. Detroit prochází zásadní přestavbou a nebude pod žádným tlakem. Mohl by však postupně kalit vodu a bojovat s Buffalem a Ottawou o čtvrté místo v divizi.

Klíčové příchody: J.T Compher, Jeff Petry, Shayne Gostisbehere, Klim Kostin, Justin Holl, Daniel Sprong, Christian Fischer, James Reimer.
Klíčové odchody: Dominik Kubalík, Filip Zadina, Pius Suter, Robert Hagg, Gustav Lindstrom, Alex Nedeljkovic, Magnus Hellberg.
Největší otazník: Přiblíží se Dylan Larkin k hranici 80 bodů v sezoně?
Očekávání: Nepostup do play off

Florida Panthers

Florida byla v minulé sezoně překvapivým vicemistrem, tentokrát se očekává, že v základní části půjde výš. Kromě Duclaira neztratila v šatně žádná důležitá jména, i když na začátku sezony jí budou chybět Ekblad a Montour. Nové posily jako Dmitrij Kulikov a Oliver Ekman-Larsson to však vynahradí.

Otazník tak bude především nad chybějícími hráči, ale také nad formou Sergeje Bobrovského. Zatímco v základní části chytal pod své možnosti, v play-off byl hvězdou, ale ve finále nedokázal zastavit gólovou mašinu Vegas.

Klíčové příchody: Mike Reilly, Dmitrij Kulikov, Niko Mikkola, Oliver Ekman-Larsson, Anthony Stolarz, Evan Rodrigues, Rasmus Asplund
Klíčové odchody: Anthony Duclair, Radko Gudas, Alex Lyon, Marc Staal, Patric Hornqvist.
Největší otazník: Jakou podobu Sergeje Bobrovského uvidíme v této sezoně?
Očekávání: Postup do play-off.

Montreal Canadiens

Nejúspěšnější tým v historii NHL už nemůže v útoku počítat s hráči jako Mike Hoffman, Denis Gurianov, Rem Pitlick a Jonathan Drouin. Vynahradit by je měli nováčci týmu Alex Newhook a Lias Andersson. Obrana bude převážně mladá a ambiciózní a v brance se objeví nová zkušenost v podobě Caseyho DeSmitha, který by se mohl stát brankářskou jedničkou týmu.

Na lavičce zůstává trenér Martin St. Louis, který povede i Juraje Slafkovského. Ten svou nováčkovskou sezónu nezačal jako draftová jednička vůbec špatně. Po 10 bodech (4+6) ho však vyřadilo zranění a po dlouhé rehabilitaci vynechal i MS.

Klíčové příchody: Alex Newhook, Lias Andersson, Casey DeSmith, Nathan Legare, Gustav Lindstrom.
Klíčové odchody: Jeff Petry, Joel Edmundson, Jonathan Drouin, Denis Gurianov, Chris Tierney, Rem Pitlick, Mike Hoffman, Paul Byron.
Největší otazník: Jak velký pokrok udělá Juraj Slafkovský?
Očekávání: Nepostup do play off.

FOTO: The Hockey Writers

Ottawa Senators

Ottawa se dlouho netajila tím, že posledních několik let budovala svůj tým prakticky od nuly. S play-off se nepočítalo. Částečně i proto, že často nečekaně pouštěla mladé talenty svým konkurentům. V létě odešli Alex DeBrincat a Cam Talbot, ale Senators posílila jména jako Joonas Korpisalo, Dominik Kubalík a Vladimir Tarasenko, takže každý „odejitý“ hráč měl za sebe náhradu.

Také podle zámořských médií se Ottawě konečně podařilo vybudovat tým hodný play-off. V minulé sezóně nebyl tým z kanadské metropole daleko, ale zranění hvězd jako Norris, Chabot, Forsberg a brankář Talbot udělala své. Pokud se Senátorům budou vyhýbat zranění klíčových hráčů, měli by mít v bojích o play-off silnější slovo.

Klíčové posily: Joonas Korpisalo, Dominik Kubalík, Vladimir Tarasenko, Jiří Smejkal
Klíčové odchody: Alex DeBrincat, Cam Talbot, Dylan Gambrell, Austin Watson, Derick Brassard, Julien Gauthier, Nick Holden
Největší otazník: Udrží se klíčoví hráči zdraví?
Očekávání: Nepostup do play off

Tampa Bay Lightning

Blíží se konec zlaté éry Lightning? Alex Killorn šel do Anaheimu a pro Stevena Stamkose, který si stěžoval, že se nedohodl na nové smlouvě, by to mohla být poslední sezona na Floridě. Patrick Maroon opustil tým, stejně jako u mnohých nepopulární Corey Perry. Na druhou stranu Tampa přivedla do útoku Conora Shearyho a do obrany Calvina de Haana.

Nebude to mít jednoduché, i když forma Victora Hedmana šla v průběhu sezony trochu dolů. Erik Černák si také prošel zraněními, ale zdá se, že je opět v plné síle a je nejlepším pravým bekem bílo-modrých. Pokud Tampa Bay má padnout, nebude to v průběhu této sezóny a i nadále budeme svědky dominantního celku.

Klíčové posily: Conor Sheary, Jonas Johansson, Luke Glendening, Calvin de Haan, Tyler Motte, Austin Watson, Logan Brown
Klíčové odchody: Alex Killorn, Patrick Maroon, Ross Colton, Ian Cole, Corey Perry, Pierre-Edouard Bellemare, Brian Elliott.
Největší otazník: Udrží si Tampa přední příčky, na které byla zvyklá z předchozích sezon?
Očekávání: vítěz divize

FOTO: NHL.com

Toronto Maple Leafs

Obměna týmu – jinak se to říct nedá. Začít je třeba na pozici GM, odkud odešel Kyle Dubas a nahradil ho Brad Treliving, který odešel z Calgary Flames. Ten do týmu okamžitě přivedl řadu nových tváří včetně nekompromisních útočníků Tylera Bertuzziho, Maxe Domiho a Ryana Reavese a obránce Johna Klingberga.

Auston Matthews podepsal smlouvu, která z něj udělá nejbohatšího hráče NHL, ale nebude mít k dispozici známá jména jako Ryan O’Reilly, Luke Schenn a Michael Bunting. Vznášejí se otázky, zda bude obrana Toronta na potřebné vysoké úrovni. Podaří se Maple Leafs postoupit opět přes 1. kolo play-off?

Klíčové posily: Tyler Bertuzzi, Max Domi, John Klingberg, Ryan Reaves, Martin Jones
Klíčové odchody: Ryan O’Reilly, Luke Schenn, Michael Bunting, Noel Acciari, Alexander Kerfoot, Justin Holl, Wayne Simmonds, Zach Aston-Reese, Erik Gustafsson,
Největší otazník: Obstojí obrana Maple Leafs?
Očekávání: Postup do play off

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸