Babcock skončil v Torontu! Úspěšný kouč čelí kritice za své metody

píše  Adam Weidenthaler

Toronto odvolalo Mikea Babcocka. Trenér, který měl dovést Maple Leafs ke Stanley Cupu, nesplňoval požadavky náročného klubu i fanoušků. Jaká je vlastně kariéra tohoto kouče? Daří se Čechům pod jeho vedením?

Úspěchy ověnčený kouč…

Jediný trenér, který je členem tzv. Triple Gold Clubu. Takovým titulem se může chlubit právě jen Babcock. Získal ho olympijským zlatem z Vancouveru 2010 (to pak obhájil ještě o čtyři roky později v Soči). Už předtím měl totiž na svém kontě titul mistra světa s Kanadou z roku 2004 v České republice, Stanley Cup získal v sezoně 2007/2008 s Detroitem Red Wings.

Tím ale seznam úspěchů nekončí. Šestapadesátiletý kouč má doma i zlato ze světového šampionátu juniorů či titul na zatím posledním Světovém poháru. K tomu přičtěme rovných 700 výher v základní části NHL a 90 v následných play-off. To vše dělá z Babcocka jednoho z nejúspěšnějších trenérů nového století.

…ale také muž se zvláštní pověstí

Je tomu pár dní, co útočník Toronta Mitch Marner promluvil o Babcockových zvláštních praktikách. Hráč mu měl sepsat seznam spoluhráčů podle toho, jakým způsobem pracovali v přípravě. Sám Babcock to zdůvodnil zvýšením motivace pro Marnera, kterému se pak prý omluvil.

Zvláštní taktiky, kterými se Kanaďan snaží zlepšovat svěřence, zmiňují i další hráči, již prošli pod jeho rukama. Bývalý bek Red Wings Carlo Colaiacovo se vyslovil, že Babcock používá “strach a diskomfort” jako tlak na hráče. Přímočařejší byl další, již nehrající obránce Mike Commodore, na Twitteru: “Jsi průměrný kouč s extrémně obrovským egem.”

Jaký je Babcock opravdu si můžeme jen domýšlet, některé výpovědi však ukazují jasným směrem.

Češi v kádru? Nejdřív paráda, pak na ně zanevřel

Historie českých, potažmo slovenských hokejistů pod Mikem Babcockem má jasnou křivku. Když Kanaďan začínal kariéru v NHL v Anaheimu, měl k ruce dva šikovné Čechy, se kterými musel být spokojen. Petra Sýkoru, druhého v týmovém bodování, doplnil na druhou sezonu Václav Prospal, a dohromady se jim podařilo vstřelit solidních 42 branek.

Po přesunu do Detroitu sice měl Babcock možnost pracovat hned s několika krajánky, postupně však jejich role v týmu slábla. Robert Lang, Jiří Fischer, Jiří Hudler či Dominik Hašek ještě dělali české škole dobré jméno, s novou generací, kterou zastupovali Jakub Kindl, Andrej Nestrašil a Petr Mrázek už se svérázný kouč příliš nepotkal.

V Torontu je pak statistika českých hráčů nejhorší. Pravidelnou porci minut dostal jen spolehlivý bek Roman Polák. Zatímco Milan Michálek a na krátkou dobu i Tomáš Plekanec spíše paběrkovali.

Jak se bude Maple Leafs dařit po vyhazovu Babcocka? Zvládne trenérský štáb pod vedením Sheldona Keefea ukočírovat nabitou soupisku a konečně dotáhnout tým ve Stanley Cupu daleko? Vyražte s námi do Toronta a přesvědčte se sami!