BLOG: Historicky nejhorší podpisy smluv na trhu s volnými hráči v NHL

3 minuty čtení
Autor: Dávid Lech

Společně s otevřením trhu s volnými hráči v NHL se otevírají i peněženky majitelů klubů. Tento rok stihli generální manažeři podepsat s hráči v průběhu 24 hodin smlouvy v hodnotě blížící se půl miliardy amerických dolarů. Ne vždy se však investice do nových posil vyplatí…

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Podmínky pro zařazení do seznamu: minimální délka smlouvy pět let za 20+ milionů dolarů, podpis krátce po otevření trhu s volnými hráči (nejpozději deset dní od otevření) a s klubem, kde hráč v předchozí sezoně nepůsobil.

Brad Richards (New York Rangers), 9 let, 60 milionů dolarů

Richards se po dvou vydařených sezonách v dresu Dallasu Stars dohodl na novém kontraktu s New York Rangers. Ti mu měli v průběhu devíti let vyplatit dohromady šedesát milionů dolarů. Už ve třetím roce smlouvy se ale propadl až do čtvrtého útoku a Blueshirts ho vyplatili ze smlouvy. Za tento krok se Jezdcům až stále odpočítává z platového stropu ročně něco přes milion dolarů. Pokuta potrvá až do léta 2026.

Scott Gomez (New York Rangers), 7 let, 51,5 milionů dolarů

Sedmiletá smlouva v hodnotě převyšující 50 milionů dolarů byla dalším velkým propadákem v podání vedení NY Rangers. Gomezův kontrakt po dvou sezonách Newyorčané vyměnili do Montrealu. Tam jeho výkonnost i nadále neustále klesala. I přes to, že patřil mezi nejlépe placené hráče ligy, nebyl ani zdaleka nejlepším hráčem Habs.

Foto: NHL.com

Ilja Bryzgalov (Philadelphia Flyers), 9 let, 51 milionů dolarů

Ruský gólman se měl stát hlavní tváří a tahounem organizace, ale jeho výkony po přechodu do nového působiště neoslňovaly. Po třech letech ho Flyers vyplatili ze smlouvy. Povinná pokuta se do platového stropu bude počítat až do sezony 2026/27 v roční hodnotě 1,64 milionů dolarů.

Bobby Holík (New York Rangers), 5 let, 45 milionů dolarů

Další z podpisových skvostů v podání New York Rangers. Bobby Holík rozhodně nebyl nevýrazným hráčem, ale i tak se smlouva podepsaná v roce 2002 řadí mezi ty nejhorší v celé ligové historii. Jeho jeden kanadský bod vyšel Rangers průměrně na 200 tisíc dolarů.

Zdroj: isport.blesk.cz – Bobby Holík

Wade Redden (New York Rangers), 6 let, 39 milionů dolarů

V roce 2008 podepsal šestiletou smlouvu na 39 milionů dolarů. Za pět let měli Rangers dost a vyplatili ho. Redden byl v dresu Rangers jen stínem důrazného a spolehlivého beka, kterého byli fanoušci zvyklí vídávat v dresu Ottawy, kde zažil nejlepší roky kariéry.

David Clarkson (Toronto Maple Leafs), 7 let, 36,75 milionů dolarů

Clarkson třiceti góly v sezoně 2011/12 zaujal představitele Toronta natolik, že mu na základě jedné povedené sezony nabídli pohádkovou smlouvu. V 118 utkáních v dresu Maple Leafs posbíral pouhých šestadvacet bodů a následně byl vyměněn do Columbusu.

Dave Bolland (Florida Panthers), 5 let, 27,5 milionů dolarů

Bolland pomohl svou důraznou hrou Chicagu Blackhawks k zisku dvou Stanley Cupů, ale málokdo čekal, že mu v létě 2014 na stůl přistane nabídka na pět let v hodnotě téměř 28 milionů dolarů. Bollandovy výkony byly vzhledem k platové zátěži obrovským zklamáním.

Ville Leino (Buffalo Sabres), 6 let, 27 milionů dolarů

Po přestupu z Detroitu do Philadelphie nabral nový dech. Ville Leino v sezoně 2010/11 posbíral 53 bodů v 81 zápasech a od Buffala si díky tomu vysloužil krásnou smlouvu. Výsledkem byla bilance 10+36 v 137 zápasech, vykoupení ze smlouvy a odchod do Medveščaku Záhřeb.

Zdroj: myhelsinki.fi – Ville Leino

Matt Moulson (Buffalo Sabres), 5 let, 25 milionů dolarů

Novou hvězdou ofenzivy Buffala měl být kromě Leina také Matt Moulson. Kanadský útočník vstřelil se třech sezonách po sobě přes třicet branek, ale po podpisu pětileté smlouvy se ukázalo, že kouzlo jeho produktivity tkvělo hlavně v Johnu Tavaresovi. Moulson se v 253 zápasech v dresu Sabres prosadil pouze 35krát.

Mike Komisarek (Toronto Maple Leafs), 5 let, 22,5 milionů dolarů

V létě roku 2009 si vedení Toronta mnulo ruce po podpisu Komisareka. Rivalovi z Montrealu vyfouklo kvalitního defenzivního beka, který dominoval v počtu hitů i v počtu zablokovaných střel. Po podpisu tučné smlouvy ale jako by pominula jeho snaživost. Konec smlouvy byl trpký, přišlo totiž přeřazení na farmu.

Současné hvězdy NHL budete moct vidět na vlastní oči v Praze, kam na podzim dorazí San Jose Sharks a Nashville Predators. Blíž už hokejové hvězdy nebudou, tak si tuto šanci nenechte ujít (více informací ZDE)!

🎫 Vstupenky na PÁTEČNÍ zápas San Jose – Nashville
🎫 Vstupenky na SOBOTNÍ zápas Nashville – San Jose