Boston kouše zklamání. Končí éra Bergerona, začíná vláda Pastrňáka!

4 minuty čtení

Jeden z největších šoků v historii NHL. Bez nadsázky. Boston Bruins v základní části pokořili spoustu rekordů, nicméně nebylo jim to nic platné. Do vitríny sice přibude Prezidentova trofej pro nejlepší tým základní části, ale to je jen slabá útěcha. Vzrušení před novou sezonou vyvolává složení kádru. Jedna éra končí, druhá začíná.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

CO SE VLASTNĚ STALO?

V základní části neměli Bruins konkurenci. Žádný tým nezískal v historii ligy více bodů či výher. V play off byste prostě nenašli většího favorita. A už vůbec ne v momentě, kdy Bruins vedli v sérii už 3:1 na zápasy.

Kdo ví, co se pak stalo. Florida zapnula motory, vyhrála tři zápasy za sebou, dva z toho na venkovním ledě, a slaví postup. Bostonu nefungovala obrana, útok neprodukoval dle představ a daleko za očekáváními zůstaly výkony obou brankářů.

KONEC LEGEND? ASI ANO

Tahle sezona měla být posledním pokusem party kolem Patrice Bergerona a Davida Krejčího. Oba sice už s Bostonem pohár získali, nicméně tohle měl být ten rozlučkový ročník, který bude v jejich kronikách zapsán zlatým písmem.

Skončil ale hororově. A je otázka, co bude dál. Zatímco novináři a fanoušci v zámoří se spíše shodují, že to je definitivní konec, obě ikony se po vypadnutí vyjádřily spíše opatrně.

„Vezmu si nějaký čas, promluvím si s rodinou a podle toho se zařídím,“ řekl Bergeron. „Právě teď je těžké cokoli hodnotit. Samozřejmě jsme šokovaní a zklamaní.“

A jeho český kumpán, se kterým po vypadnutí na ledě sdílel dlouhé objetí, dodal: „Mám o čem přemýšlet. Probereme to s rodinou, ale určitě se chci brzy rozhodnout. Všechno je teď opravdu čerstvé. Nechci dělat žádné rozhodnutí, kterého bych později litoval. Musím si dát od všeho na chvíli pauzu a vyčistit si hlavu.“

Jak vidno, prim hraje rodina. Není se čemu divit. Oba už mají svůj věk a není tajemstvím, že hokej musel před rodinný život. Ostatně, Krejčí právě kvůli tomu přerušil kariéru v NHL a na sezonu zamířil do Olomouce.

U Bergerona je navíc s otazníkem zdravotní stav. Část prvního kola vynechal, pak hrál s vyhřezlou plotýnkou. Důležité také je, že oběma končí v létě smlouva. Jednoduše řečeno, v NHL už je nic nedrží.

NOVÝ BOSTON? VŠE PRO PASTRŇÁKA

Pokud obě legendy skončí, bude se stavit nový Boston. Pro vedení organizace půjde o přetěžký úkol. Prostoru pod platovým stropem není tolik a odejít může několik dalších hráčů, kteří v této sezoně hráli podstatnou roli.

Smlouva končí například gólmanovi Jeremymu Swaymanovi. Ten byl sice ve stínu kolegy Ullmarka, nicméně jde o velmi kvalitního gólmana s velkou perspektivou. Prostor asi nebude ani na Dmitrijho Orlova. Tento obránce přišel v průběhu sezony z Washingtonu a ukázal se jako opravdová trefa.

Podobně tomu bylo i u Garneta Hathawaye, výborně se ukázal také Tyler Bertuzzi. Všechno jsou to ale hráči, kteří se pod platový strop vměstnali jen díky tomu, že si dva jiné týmy ponechaly část jejich platů. Jinými slovy, v létě zamíří za větším výdělkem jinam.

Bude se tak stavět víceméně nový tým. Jeho hlavní tváří bude bez pochyby David Pastrňák. Česká superhvězda podepsala smlouvu na 11,25 milionů dolarů na dalších několik let. Je tak jasné, že tým bude stavěn kolem něj. Dle jeho potřeb i přání. Prostě tak, aby se maximalizoval jeho potenciál.

Je však jasné, že bez Krejčího a Bergerona to nebude ten samý Boston.

VYRAŽTE S NÁMI NA HOKEJ!

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023