Centrální divize: Přehled změn a největší otazníky

4 minuty čtení

Centrální divize Západní konference NHL nabízí dva horké uchazeče o Stanley Cup. Na triumf si brousí zuby i jejich soupeři, ale bude to zřejmě ještě nějakou dobu trvat. Chicago Blackhawks vytvořilo zajímavé prostředí pro Connora Bedarda. Podívejte se na přehled největších hráčských změn v Centrální divizi.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Arizona Coyotes: výrazně zlepšená obrana

S 299 inkasovanými góly měli Arizona Coyotes v sezóně 2022/23 osmou nejhorší obranu. Vedení klubu proto zapracovalo na jejím posílení. Obranné řady posílili Matt Dumba a Sean Durzi, žádaní hráči, jejichž konečný přestup byl mírným překvapením. K výraznému oslabení celku však nedošlo, spíše naopak. Do nové sezony vstupují s lepším kádrem, ale nad tím, zda to bude stačit, visí velký otazník.

Klíčové příchody: Nick Bjugstad, Matt Dumba, Sean Durzi, Alex Kerfoot, Zach Sanford, Jason Zucker.
Klíčové odchody: Christian Fischer, Zack Kassian
Největší otazník: Budou posílené obranné řady stačit na účast v play-off?
Očekávání: mimo play-off

Chicago Blackhawks: Začíná nová éra


Connor Bedard, Chicago Blackhawks. FOTO: USA Today Network

Je jen málo týmů, které inkasovaly vícekrát než zmíněná Arizona, ale organizace Chicago Blackhawks to „zvládla“ (301, 6. nejhorší v lize). Paradoxně nakonec tým z Větrného města nemrzel ani jeden inkasovaný gól. Vyhrál totiž draftovou loterii a s Connorem Bedardem vyhlížejí novou úspěšnou éru. Chicago má před sebou ještě dlouhou cestu, ale po příchodu Taylora Halla, Coreyho Perryho a Nicka Foligna má v týmu zkušené mentory, kteří zajistí zdravý vývoj vycházejících hvězd z líhně talentů, jimiž se Jestřábi v současnosti pyšní.

Klíčové příchody: Nick Foligno, Taylor Hall, Corey Perry.
Klíčové odchody: Caleb Jones, Jujhar Khaira, Ian Mitchell, Alex Stalock.
Největší otazník: Obranné řady se příliš nezměnily. Dokáží udělat výkonnostní krok vpřed?
Očekávání: mimo play-off

Colorado Avalanche: Hlad po Stanley Cupu

Minulý ročník byl pro Colorado Avalanche špatný, což bylo částečně způsobeno zraněními. Skončili hned v prvním kole na hokejkách Seattlu Kraken. Kvalitní obrana v čele s hvězdným Caleem Makarem zůstala pohromadě. Nejvýraznějšími posilami v útoku jsou bývalý spoluhráč z juniorky Nathana MacKinnona Jonathan Drouin a slovenský útočník Tomáš Tatar, který bude mít za úkol spolu s Ryanem Johansenem, Rossem Coltonem a Milesem Woodem pozvednout produktivitu týmu z „druhé vlny“.

Klíčové příchody: Ross Colton, Jonathan Drouin, Ryan Johansen, Fredrik Olofsson, Ivan Prosvetov, Tomáš Tatar, Miles Wood.
Klíčové odchody: J.T. Compher, Lars Eller, Jonas Johansson, Erik Johnson, Alex Newhook, Evan Rodrigues.
Největší otazník: Mají dostatečnou hloubku v útoku, aby uspěli?
Očekávání: uchazeč o Stanley Cup

Dallas Stars: Žádné velké změny nejsou potřeba

Jake Oettinger, Dallas Stars. Foto: Icon Sportswire/Getty

Špičkový brankář, kvalitní obrana a nabitý útok. Hokejisté Dallasu Stars nemuseli po prohře ve finále konference s pozdějším vítězem Vegas Golden Knights nic moc měnit. Nejvýraznější posilou je Matt Duchene. Klub pro změnu opustil Max Domi, který do Texasu přišel před uzávěrkou přestupů. Asi největší slabinou Stars se na papíře jeví pravá strana obrany. Pokud chtějí uspět, měli by se v průběhu sezony snažit tuto pozici posílit.

Klíčové příchody: Matt Duchene, Craig Smith, Sam Steel
Klíčové odchody: Max Domi, Colin Miller, Fredrik Olofsson.
Největší otazník: Podaří se jim před play-off pořádně doplnit kádr?
Očekávání: uchazeč o Stanley Cup

Minnesota Wild: Bude to stačit?

Minnesota Wild je pravidelným účastníkem play-off, ale cesta amerického týmu často končí už v prvním kole. Tým je dobře poskládaný a opět by neměl chybět ve vyřazovací fázi. Je však otázkou, zda letní kosmetické doplnění kádru bude stačit na to, aby se v konkurenci ostatních týmů prosadili. Kromě zkušeného Pata Maroona do klubu nepřišla žádná výrazná osobnost.

Klíčové příchody: Jujhar Khaira, Pat Maroon
Klíčové odchody: Matt Dumba, John Klingberg, Gustav Nyquist, Ryan Reaves, Sam Steel.
Největší otazník: Je kádr dostatečně široký a kvalitní, aby mohl bojovat o nejvyšší příčky?
Očekávání: postup do play-off.

Nashville Predators: Lídři musí převzít odpovědnost

Juuse Saros, Nashville Predators: „Je to pro mě těžké. Foto: Miloš Zeman Mark Humphrey/AP

Není to tak dávno, co se tým Nashville Predators v roce 2017 objevil ve finále Stanley Cupu. Za ta léta se situace výrazně změnila a klub z kraje country bojuje o postup do play-off. Změnit sestupnou trajektorii organizace by měly pomoci posily v čele s Ryanem O’Reillym nebo Gustavem Nyquistem. V brankovišti „Preds“ stojí jeden z nejlepších brankářů současnosti Juuse Saros, vidět je také elitní obránce Roman Josi. S takovými hráči musí být cílem dostat se do play-off.

Klíčové posily: Denis Gurjanov, Gustav Nyquist, Ryan O’Reilly, Luke Schenn.
Klíčové odchody: Matt Duchene, Cal Foote, Ryan Johansen.
Největší otazník: Dokážou lídři týmu táhnout tým za jeden provaz?
Očekávání: Boj o play off.

St. Louis Blues: Prioritou je rozvoj talentů

Fanoušci St. Louis Blues dostali v létě jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Dobrou zprávou je, že klub neopustil žádný klíčový hráč. Na druhou stranu špatnou zprávou je, že se ani nepřidaly žádné výrazné posily. Za zmínku stojí snad jen příchod Kevina Hayese z Philadelphie Flyers. V St. Louis se v současné době soustředí na růst talentovaných hráčů, mezi nimiž je i slovenský talent Dalibor Dvorský. Současní „Bluesmani“ pravděpodobně nemyslí na útok na Stanley Cup, ale budují solidní základ pro dlouhodobý úspěch. Účast v play-off bude příjemným bonusem na této cestě.

Klíčové posily: Kevin Hayes, Malcolm Subban, Oskar Sundqvist
Klíčové odchody: Thomas Greiss
Největší otazník: Podaří se postupně začlenit do sestavy talenty z AHL?
Očekávání: Boj o play-off.

Winnipeg Jets: Kdo nahradí odcházející hvězdy?

Mark Scheifele, Winnipeg Jets. Foto: John Locher/AP.

V létě to vypadalo, že se organizace Winnipeg Jets nachází v naprostém chaosu. Klub opustili Blake Wheeler a Pierre-Luc Dubois, a aby toho nebylo málo, stále častěji se mluvilo o výměně hvězdného brankáře Connora Hellebuycka a útočníka Marka Scheifeleho. Ti k překvapení hokejové veřejnosti podepsali sedmileté prodloužení smlouvy. Zdá se však, že klub za odcházející hvězdy Wheelera a Duboise nenašel adekvátní náhrady a postup do play-off může být pro kanadský tým opravdovým oříškem.

Klíčové posily: Laurent Brossoit, Alex Iafallo, Rasmus Kupari, Gabriel Vilardi
Klíčové odchody: Pierre-Luc Dubois, Sam Gagner, David Rittich, Blake Wheeler.
Největší otazník: Kdo nahradí na ledě Duboise a Wheelera?
Očekávání: boj o play-off.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸