Červus obhájce! Vzpomínka na zlaté MS z roku 2010

3 minuty čtení

Až do letoška jsme k tomuto turnaji vzhlíželi s dojetím. Dlouhých 14 let jsme čekali, než český národní tým zopakuje zlatý šampionát z roku 2010, kdy kapitán Tomáš Rolinek zvedl nad hlavu pohár pro mistry světa v Německu. Pojďme si zavzpomínat na tehdejší tým.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Jediným český hráčem z letošního turnaje, který zažil tehdejší šampionát, byl Roman Červenka. Dnes 38letý kapitán národního týmu a člen All Stars turnaje se šampionátu v Německu zúčastnil jako 24letý hokejista pražské Slavie.

Soupiska českého týmu na MS 2010

Brankáři: Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek.
Obránci: Michal Rozsíval, Karel Rachůnek, Filip Novák, Michal Barinka, Petr Gřegořek, Petr Čáslava, Miroslav Blaťák, Tomáš Mojžíš, Ondřej Němec.
Útočníci: Toman Červenka, Petr Hubáček, Jiří Novotný, Petr Vampola, Jan Marek, Jakub Klepiš, Lukáš Kašpar, Petr Koukal, Tomáš Rolinek, Jaromír Jágr, Marek Kvapil, Jakub Voráček, Martin Růžička.
Trenéři: Vladimír Růžička – Josef Jandač, Ondřej Weissmann.

Rachna Kachna, to to letělo

Z tehdejší sestavy ještě letos hrál druhou nejvyšší soutěž Petr Koukal za Kolín a Martin Růžička získal další extraligový titul s Oceláři Třinec. Na šampionátu v Německu ale neměl výraznou roli. Jaromír Jágr letos naskočil v baráži za Kladno a prý před sebou má ještě minimálně jednu sezonu. Za Kladno hrál poslední dvě sezony také Jakub Klepiš, příští rok má strávit v Plzni.

V kádru tehdy byli i dva legendární čeští hokejisté, kteří pak tragicky zahynuli při pádu letadla v Jaroslavli – střelec legendární branky ze závěru semifinále se Švédy Karel Rachna Kachna Rachůnek a nájezdový šikula Jan Marek. Společně s nimi v Rusku zahynul také Josef Vašíček. Všichni tři už sledovali letošní zlatý šampionát z hokejového nebe a věřme, že jsme jim udělali obrovskou radost.

Voráček z  talenta na ledě k talentu s mikrofonem

Další členové tehdejšího kádru už se letošního šampionátu zúčastnili v nových rolích. Ondřej Pavelec, který v Německu kryl záda Tomáši Vokounovi, je momentálně trenérem gólmanů v Rulíkově realizačním týmu a právě za ním tak jdou fenomenální výkony jeho nástupce Lukáše Dostála. Jaromír Jágr fandil už jen z tribuny a Jakub Voráček zářil za komentátorským mikrofonem po boku Roberta Záruby.

Mimochodem právě Voráček byl tehdy nejmladším členem kádru. V době německého zlatého mistrovství mu bylo 20 let. Byl považován za velkou naději českého hokeje a v dalších letech tato očekávání beze zbytku naplnil. V NHL odehrál za Columbus Blue Jackets a Philadelphii Flyers dohromady 1058 zápasů, ve kterých nastřílel 223 gólů a přidal 583 asistencí. Zúčastnil se pěti mistrovství světa, olympiády v roce 2014 a světového poháru o dva roky poději. Nehrál od roku 2022, letos kvůli zdravotním problémům definitivně ukončil kariéru.

Šestý český titul jako symbol hokejové síly a odhodlání

Turnaj v německých městech Kolín nad Rýnem, Mannheim a Gelsenkirchen se hrál od 7. do 23. května 2010. Ve finálovém zápase Česká republika porazila Rusko 2:1. Góly za Českou republiku vstřelili Jakub Klepiš a Tomáš Rolinek, zatímco za Rusko skóroval Pavel Dacjuk. Pro Českou republiku to byl šestý titul mistra světa.

Titul byl obrovským úspěchem pro celý český hokejový národ. Klíčovou postavou byl brankář Tomáš Vokoun, jehož skvělé výkony v play off byly pro úspěch podceňovaného týmu zásadní. Češi po řadě omluvenek rozhodně nepatřili mezi největší favority. Byli dlouho na hraně, jestli vůbec postoupí ze skupiny do vyřazovací fáze, ale charakter týmu se ukázal v pravý čas. Tento turnaj se stal jedním z nejslavnějších momentů v historii českého hokeje a je stále připomínán jako symbol české hokejové síly a odhodlání.