Češi v NHL: Baby Jágr zažívající renesanci u Flames

píše Adam Weidenthaler

Michaelu Frolíkovi byla v mládežnickém věku prorokována velká kariéra, fanoušci se nebáli ho srovnávat ani s legendou českého hokeje Jaromírem Jágrem – odtud plyne i přezdívka, níž ho v mládí média častovali. Ač svého plného potenciálu podle mnohých nedosáhl, šikovný levák se v NHL naplno zabydlel a štace u Calgary Flames mu zjevně sedí víc a víc.

Frolík se narodil 17. února 1988 na Kladně a patří do zatím poslední kladenské líhně, která se ve velké míře prosadila v NHL. V mládežnických týmech vyrůstal napřiklad po boku Voráčka nebo Tlustého, jeho velkým kamarádem pak do dnešních dnů zůstal brankář Ondřej Pavelec. Právě Frolík se do dospělého hokeje začal prosazovat nejdříve. Do mužské extraligy nakoukl, podobně jako Jágr, již v šestnácti letech, a do 21 let života stihl čtyři světové šampionáty juniorů, což jen podpořilo onu auru nástupce slavné “osmašedesátky”.

 

Statný forvard přišel na řadu na 10. místě draftu v roce 2006, kde po něm sáhl tým Florida Panthers, který po zkušenostech hned s několika hráči česko-slovenského původu (Rostislav Olesz, Lukáš Krajíček, Jozef Stümpel a další) sáhl po nadějném českém křídelníkovi, ve kterém viděl velký příslib do budoucnosti. Poté, co se Frolík dvě sezóny rozehrával v juniorské QMJHL, dostal šanci okusit NHL, kterou na první pohled uchopil více než dobře, důkazem budiž 45 bodů v 79 utkáních. V následujících dvou ročnících však začalo dvojčíslo v kolonce kanadských bodů pomalu klesat, což resultovalo v trade během sezóny 2010/2011 do týmu Chicago Blackhawks.

V americkém státě Illinois čekaly Frolíka dvě zásadní změny v prozatimní kariéře: přišel do týmu, který jako úřadující držitel Stanley Cupu pošilhával jen po těch nejvyšších metách – však si také “Baby Jágr” v sezóně 2012/2013 potěžkal nejslavnější trofej hokejového světa. Také jeho role jakožto hráče se radikálně změnila, Frolík totiž začal působit v týmu nabitém ofenzivními esy (Toews, Kane či Hossa) jako defenzivní útočník a specialista na oslabení.

S touto pověstí se po zatím největším úspěchu kariéry přesunul do Kanady, kde nejdříve dvě sezóny působil u znovuobnovené franšízy Winnipeg Jets, následně přesídlil do Calgary, kde pomáhá vybudovat tým již jako jeden z matadorů v kabině. A rozhodně má majitel dvou bronzů z mistrovství světa dospělých v letech 2011 a 2012 co nabídnout, “plameny” i díky němu zažívají asi nejlepší období za poslední dekády a směle hledí na světlé zítřky. Jízda Frolíka a spol., který by se jistě rád ještě jednou nesmazatelně vryl do kronik vítězů NHL, bude ještě zajímavá. I přesto, že druhým Jágrem se již nestane.