Češi v NHL: Zkušená věž v defenzivě

píše Adam Weidenthaler

Počtem startů je v současnosti nejzkušenějším českým obráncem v zámoří. Statný Roman Polák platí v nejlepší lize světa za velkého tvrďáka, který ač nefiguruje v záři reflektorů často, jeho platnost v defenzivě a při obraně hvězd svého týmu je vysoce ceněná.

Polák se narodil v Ostravě 28. dubna 1986. Mládežnickou kariéru odstartoval v tom pro mnohé méně známějším ostravském klubu HC Poruba, do Vítkovic se přesunul až jako sedmnáctiletý junior. Následující léto si českého beka v draftu až ze 180. místa zvolil celek St. Louis Blues, čemuž se z dnešního pohledu tolik nelze divit, neboť defenzivnější beci zpravidla bývají vybíráni na nižších pozicích. Polák se následující dvě sezóny rozehrával v zámořské juniorské WHL, respektive ve vítkovickém A-týmu, než natrvalo zakotvil za oceánem.

Začátky v organizaci Blues nebyly pro ostravského tvrďáka nejlehčí. Kvůli silné konkurenci stihl v týmu, ve kterém se mimo jiné potkal s krajánky Ručinským, Čajánkem, Mojžíšem a Schwarzem, jen 25 startů během dvou ročníků. Za průlomovou můžeme označit sezónu 2008/2009, kdy si jak udržel místo v šestici beků St. Louis, tak začal jezdit na reprezentační srazy. Neutekla mu tedy účast na Olympijských hrách ve Vancouveru v únoru 2010.

S týmem s typickou modrožlutou notou ve znaku se Polák rozloučil před ročníkem 2014/2015, kdy se stal hráčem kanadského Toronta, aby pomohl budovat perspektivní mančaft, který známe z dnešních dnů. Z Maple Leafs se po necelých dvou sezónách stěhoval do San Jose, aby vyztužil defenzivu tamních Sharks pro play-off. Zajímavostí zůstává, že v tomto ročníku odehrál český hromotluk největší porci utkání v základní části za ročník (79), naskočit do všech 82 zápasů se mu doposud nepovedlo. S týmem Žraloků došel do finále Stanley Cupu, kde však padl proti vítězům z Pittsburghu.

Maple Leafs po vyřazovacích bojích podepsali Poláka znovu. Tam zůstal i přes těžké zranění kotníku platným členem týmu do konce smlouvy, po kterém se před sezónou 2018/2019 přesunul do slunného Texasu, aby se stal znovu mentorem spoluhráčů, tentokrát v mladičké obraně Dallasu Stars.

Polákovo léto 2019 bude plné rozhodování. Již před rokem, kdy řešil svou budoucnost v NHL uvedl, že by se nebránil návratu do rodné Ostravy. Ačkoliv bychom Poláka rádi stále sledovali na severoamerických kluzištích, přejeme šťastnou ruku ve volbě dalšího působiště. Ta bude jistojistě správná.