Češi ve Finsku? Dařilo se reprezentaci i jednotlivcům jako Janecký či Huml

píše David Zlomek
2 minuty čtení

S místem letošního konání světového šampionátu mají Češi bohaté zkušenosti. Pro mnoho českých hokejistů se stala země tisíců mezer místem zaslíbeným, pěkné výsledky si několikrát odvezla i česká reprezentace.

Začněme u jednotlivců, kteří se do Finska vydali. Obrovskou stopu na severu zanechal Otakar Janecký. Ve Finsku odehrál deset sezon. V té první působil v týmu SaiPA, v té poslední v Espoo. Zbytek strávil v Jokeritu, kde se stal velkou ikonou. Jeho bilance 479 bodů v 450 utkáních je všeříkající.

O dvě sezony méně strávil v součtu ve Finsku Ivan Huml. Ten se jako první představil v dresu TPS, následně si střihl epizody v švédské Moře a domácím českobudějovickém (tehdy ještě) Mountfieldu a Kometě, aby se na další šest let usadil v Kärpätu. Na průměr více než bodu na zápas jako Janecký Huml nedosáhl, i tak je jeho angažmá působivé.

Foto: sport.aktualne.cz

Kdo však vládne v bodech na zápas, to je Jan Čaloun. V NHL mu to nevyšlo, tak to zkusil ve Finsku. A trefil do černého. 375 bodů v 298 zápasech je famózní počin a v ligové historii patří ke špičce.

Za posledních pět let se v Liize usadilo hned několik krajánků. Velkou kapitolu píše Radek Koblížek, jenž do Finska zamířil, když mu bylo šestnáct let. Pod křídla si ho vzaly juniorské týmy Kärpätu. V této organizaci vydržel až do letošní sezony, kdy poprvé změnil barvy a přesunul se do KooKoo.

Foto: sport.cz

Podobný příběh napsal i brankář Dominik Hrachovina, jenž kopíroval kroky Koblížka ve stejném věku. Vzorným vojákem Tappary byl až do roku 2018. Pak ho na rok zlákala KHL, následovalo Švýcarsko, Liberec, opět Tappara a letos táhl parádními výkony České Budějovice. Ostatně, o životě ve Finsku nám v exkluzivním rozhovoru popovídal.

Za zmínku stojí i letošní sezona, jelikož v desítce bodování celé ligy se umístili hned dva čeští zástupci. Lukáš Jašek obsadil třetí místo, Jiří Smejkal sedmé.

Foto: denik.cz

A co repre? Ve Finsku se světový šampionát konal hned osmkrát, a to kdy počítáme i sdílené pořadatelství se Švédskem. Když naši zamíří do Helsinek, daří se jim. Výsledkem budiž tři stříbra a dva bronzy. To z osmi pokusů není vůbec špatné.

Věřme, že letos přivezou další medaili. Český hokej by to moc potřeboval, i proto angažoval finského trenéra Kariho Jalonena. Jeho svěřenci v čele s Jakubem Vránou či Tomášem Hertlem budou útočit na ty nejvyšší mety. Díky našemu zájezdu můžete být přímo u toho!

>> BLOG: Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem u repre. Kdo byli jeho předchůdci?

Co doporučujeme my? Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět českou hokejovou reprezentaci ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku. Navíc po dlouhé době s plnými tribunami!