Česká nominace na MS: Hvězdy z NHL či mladík Jiříček. Chlapík má zase smůlu

3 minuty čtení

Generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd, hlavní trenér Kari Jalonen a jeho asistenti Libor Zábranský s Martinem Eratem dali hlavy dohromady a ukázali na 25 jmen, která pojedou do Finska bojovat o vytouženou medaili.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Mimochodem, finský lodivod u českého kormidla míří úplně nejvýš. „Jsem realista a vím, že můžeme hrát o zlato,“ řekl poté, co s národním týmem vyhrál i Švédské hry a tedy druhý podnik Euro Hockey Tour za sebou.

Brankáři

Brankáři? O pozici jedničky si říká Karel Vejmelka, který v NHL prožil v dresu Arizony úctyhodný nováčkovský ročník, a o svých kvalitách přesvědčil i na Švédských hrách. O pozici gólmana číslo jedna realizační tým sice zatím mlží, dá se ale očekávat, že Vejmelka turnaj začne.

Krýt záda mu nejspíš bude Marek Langhamer. Mírným překvapením možná je, že si letenku na šampionát nezajistil v přípravě víc než dobrý Štěpán Lukáš z Karlových Varů, místo něj letí ze zámoří do Finska Lukáš Dostál, který působí na farmě Anaheimu Ducks. Otázkou je, jestli trenérský tým nebude chtít ještě čekat na některého z brankářů v NHL. Po vypadnutí Nashvillu už je volný David Rittich, ten ale za sebou nemá příliš vyvedený ročník.

Foto: irozhlas.cz

Obránci

Milým překvapením je David Jiříček, osmnáctiletý zadák Plzně, který by měl figurovat vysoko na nadcházejícím draftu NHL. Povedené výkony vystřelily (a to doslova, protože dal během přípravy dost gólů) do nominace i Davida Skleničku, jede také duo z mistrovského Třince Tomáš Kundrátek & David Musil. Táhnout obranu by měla dvojice z NHL Filip Hronek a Radim Šimek.

Foto: irozhlas.cz

Útočníci

Minimálně na papíře to nevypadá vůbec zle. Jakub Vrána, Tomáš Hertl, David Krejčí, Roman Červenka či Dominik Simon. A kdyby k tomu klapl i David Pastrňák, pokud by cesta Bostonu Bruins skončila v play-off NHL už v prvním kole, měl by Jalonen k dispozici vskutku výživný palebný arsenál.

I kvůli tomu vlastně došlo k možná největšímu překvapení nominace – Filip Chlapík, král uplynulého ročníku Tipsport extraligy, zůstane doma. Stejně jako v únoru, kdy se musel vypořádat s tím, že ho v nominaci na olympiádu opomenul Filip Pešán. „Nenašli jsme pro něj pozici v přesilovce,“ odůvodnil Jalonen Chlapíkovo vynechání v nominaci.

» Helsinky a Tampere: Krásná města i rodiště světových hokejistů

Velmi dobře se jevil v přípravě Petr Holík z Brna, také karlovarský Jiří Černoch, ale i jeho jmenovec Smejkal. V nominaci se objevují i Petr Kodýtek, Matěj Blümel, Hynek Zohorna, Jakub Flek, Matěj Stránský či Michael Špaček. Pokud jim trenéři najdou správnou pozici, může to stát za to.

Foto: IIHF.com

Nominace národního týmu na MS

Brankáři:
Karel Vejmelka 
(Arizona Coyotes, NHL), Marek Langhamer (Ilves, Finsko), Lukáš Dostál (San Diego, AHL).

Obránci:
Jan Ščotka
 (JYP Jyväskylä, Finsko), Michal Jordán (Amur Chabarovsk, KHL), David Jiříček (HC Škoda Plzeň), David Sklenička (Kärpät Oulu, Finsko), Tomáš Kundrátek, David Musil (oba HC Oceláři Třinec), Filip Hronek (Detroit Red Wings, NHL), Radim Šimek (San Jose Sharks, NHL).

Útočníci:
Jiří Černoch, Jakub Flek
 (oba HC Energie Karlovy Vary), Petr Holík (HC Kometa Brno), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Matěj Blümel (HC Dynamo Pardubice), Jiří Smejkal (Lahti, Finsko), Roman Červenka (Rapperswil-Jona Lakers, Švýcarsko), Matěj Stránský (Davos, Švýcarsko), Michael Špaček (Frölunda HC, Švédsko), David Krejčí (HC Olomouc), Hynek Zohorna (IK Oskarshamn, Švédsko), Jakub Vrána (Detroit Red Wings, NHL), Tomáš Hertl (San Jose Sharks, NHL), Dominik Simon (Anaheim Ducks, NHL).

Zápasy Česka na MS – skupina

Sobota 14. května:
15:20 Česko – Velká Británie

Neděle 15. května:
19:20 Česko – Švédsko

Úterý 17. května:
15:20 Česko – Rakousko

Čtvrtek 19. května:
19:20 Česko – Lotyšsko

Sobota 21. května:
19:20 Norsko – Česko

Pondělí 23. května:
15:20 USA – Česko

Úterý 24. května:
19:20 Finsko – Česko

Nabídka zájezdů a vstupenek na MS 2022 ZDE.