Crosby, Bedard i Stützle. Do Prahy na MS mohou zavítat superhvězdy

4 minuty čtení

Do konce základní části NHL zbývá necelý měsíc. Situace v tabulce se postupně krystalizuje a několik týmů může na účast v play-off pomýšlet jen v teoretické rovině. Národní týmy na mistrovství světa 2024 by mohlo posílit několik velkých jmen. Jak to vypadá u skupiny A?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Zahrnuli jsme především hokejisty, kteří mají platné smlouvy minimálně do konce sezóny 2024/25. Hráči s končícími smlouvami nechtějí riskovat případné zranění, které by mohlo negativně ovlivnit podpis nové smlouvy.

🇨🇦 Kanada: Favoritem na zlato i „céčko“ 

Hokejový svět už to dobře zná. Ať už Kanada sestaví jakýkoli výběr, nelze ji podceňovat. S koncem základní části mají Kanaďané luxusní možnost sestavit kádr z desítek mimořádně kvalitních hráčů. Ať už jde o brankáře, obránce, útočníky. Žádná pozice v kanadském týmu nemá slabinu.

Zkušení brankáři Darcy Kuemper a Jordan Binnington nebo mladí Devon Levi a Joel Hofer jsou zárukou kvality v brankovišti. V obraně mohou pražští fanoušci sledovat vycházející hvězdy Brandta Clarka, Owena Powera a Olena Zellwegera. V kanadském týmu by mohli nastoupit i zkušení hráči jako Kris Letang, Vince Dunn nebo Alex Pietrangelo s MacKenziem Weegarem.

Jmenovec útočníků mluví sám za sebe. Zvláštní zmínku si však zaslouží fenomenální nováček Connor Bedard z Chicaga Blackhawks a jeden z nejlepších hokejistů historie Sidney Crosby.

Když hrála kanadská hokejová reprezentace naposledy na mistrovství světa v Praze (2015), sestavila fantastický tým, který bez jediné prohry získal zlatou medaili. Letos se opět očekává kvalitní sestava. Pozitivní je, že podle zákulisních informací ze zámoří Kanada vnímá mistrovství světa v ledním hokeji 2024 jako jeden z prvních tréninkových kempů pro zimní olympijské hry 2026 a podle interních pokynů se mají všichni hráči, kteří nemají jasné místo na olympijské soupisce, hlásit v kanadském týmu. Očekává se, že do České republiky dorazí mnoho elitních hokejistů.

Brankáři: Jordan Binnington (St. Louis Blues), Connor Ingram (Arizona Coyotes), Tristan Jarry (Pittsburgh Penguins), Darcy Kuemper (Washington Capitals), Devon Levi (Buffalo Sabres),

Obránci: Bowen Byram (Buffalo Sabres), Brandt Clarke (Los Angeles Kings), Noah Dobson (New York Islanders), Vince Dunn (Seattle Kraken), Thomas Chabot (Ottawa Senators), Jakob Chychrun (Ottawa Senators), Kris Letang (Pittsburgh Penguins), Colton Parayko (St. Louis Blues), Alex Pietrangelo(Vegas Golden Knights), Owen Power (Buffalo Sabres), Shea Theodore (Vegas Golden Knights) ,MacKenzie Weegar (Calgary Flames), Olen Zellweger (Anaheim Ducks)

Útočníci: Mathew Barzal (New York Islanders), Drake Batherson (Ottawa Senators), Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Zach Benson (Buffalo Sabres), Michael Carcone (Arizona Coyotes), Sean Couturier (Philadelphia Flyers), Dylan Cozens (Buffalo Sabres), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Lawson Crouse (Arizona Coyotes), Philip Danault (Los Angeles Kings), Pierre-Luc Dubois (Los Angeles Kings), Jordan Eberle (Seattle Kraken), Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets), Dylan Guenther (Arizona Coyotes), Claude Giroux (Ottawa Senators), Brandon Hagel (Tampa Bay Lightning), Bo Horvat (New York Islanders), Jonathan Huberdeau (Calgary Flames), Boone Jenner(Columbus Blue Jackets), Nazem Kadri (Calgary Flames), Travis Konecny (Philadelphia Flyers), Jordan Kyrou (St. Louis Blues), Andrew Mangiapane (Calgary Flames), Jared McCann (Seattle Kraken), Mason McTavish (Anaheim Ducks), Ryan O’Reilly (Nashville Predators), Brayden Point (Tampa Bay Lightning), Brayden Schenn (St. Louis Blues), Jeff Skinner (Buffalo Sabres), Dylan Strome (Washington Capitals), Ryan Strome (Anaheim Ducks), Nick Suzuki(Montreal Canadiens), Robert Thomas (St. Louis Blues), Owen Tippett (Philadelphia Flyers), Tom Wilson (Washington Capitals)

🇫🇮 Finsko: Obnovená spolupráce superhvězd?

Finsko se na Světovém poháru v hokeji často nespoléhá na výrazné posily z NHL. Na světovém šampionátu se mohou měřit s jakýmkoli týmem, a to i s výběrem z Evropy. Kanada však připravuje kvalitní „předolympijský“ kádr, což by se mělo odrazit ve složení mužstev jejích soupeřů.

V zemi tisíce jezer by se mohla obnovit úspěšná dvojice z mládežnických a juniorských reprezentací Patrik Laine – Jesse Puljujärvi. Prvně jmenovaný by si po zapojení do asistenčního programu NHLPA a působení v národním týmu mohl znovu spravit chuť do hokeje. Puljujärvi z Pittsburghu Penguins vynechal značnou část sezóny kvůli zranění a mohl by ročník dohrát ve finském dresu. Velkou posilou by byl také Matias Maccelli z Arizony, který patří k nejproduktivnějším hráčům svého týmu.

Brankáři: Ville Husso (Detroit Red Wings), Joonas Korpisalo (Ottawa Senators), Juuse Saros (Nashville Predators)
Obránci: Olli Määttä (Detroit Red Wings), Rasmus Ristolainen (Philadelphia Flyers)
Útočníci: Joel Armia (Montreal Canadiens), Mikael Granlund (San Jose Sharks), Erik Haula (New Jersey Devils), Patrik Laine (Columbus Blue Jackets), Matias Maccelli (Arizona Coyotes), Jesse Puljujärvi (Pittsburgh Penguins)

🇨🇿 Česko: Přepych v brankovišti

Situace kolem českých posil z NHL je nejasná. Ondřej Palát z New Jersey Devils stále tvrdě bojuje o play-off a play-off by se nemělo vyhnout ani Tomáši Hertlovi z Vegas Golden Knights. Velkou posilou pro český „nároďák“ by byl příchod silného obránce Radka Gudase z Anaheimu Ducks. Ten se však v březnovém utkání proti Minnesotě udeřil hlavou o mantinel a podrobnosti o jeho zdravotním stavu zatím nejsou známy.

Český trenérský štáb bude mít na brankářském postu spoustu starostí. Na mezinárodní led by mohli přijít čtyři brankáři z NHL. Petr Mrázek prožívá výbornou sezonu v podprůměrném Chicagu Blackhawks, Karel Vejmelka už dokázal, že si dokáže poradit i s lepšími soupeři ve stejně nevýrazném týmu Arizona Coyotes, a zapomenout bychom neměli ani na Vítka Vaněčka ze San Jose Sharks nebo Lukáše Dostála z Anaheimu Ducks, který postupně přebírá žezlo týmové jedničky po Johnu Gibsonovi.

Brankáři: Lukáš Dostál (Anaheim Ducks), Petr Mrázek (Chicago Blackhawks), Vítek Vaněček (San Jose Sharks), Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)
Obránci: Radko Gudas (Anaheim Ducks), Jan Rutta (San Jose Sharks), David Jiříček (Columbus Blue Jackets)
Útočníci: Tomáš Hertl (Vegas Golden Knights), Ondřej Palát (New Jersey Devils)

🇨🇭 Švýcarsko: Každé jméno garantuje kvalitu

Mnoho fanoušků má vzpomínky na loňský šampionát. Základní skupinu ovládlo Švýcarsko a o jasném kandidátovi na medaili se mluvilo stále hlasitěji. Tým dokonce během turnaje posílily hvězdy New Jersey Devils Jonas Siegenthaler a Nico Hischier. Ke zmíněnému duu by se mohl připojit také spoluhráč Timo Meier nebo Kevin Fiala z Los Angeles Kings. Oba týmy usilovně bojují o play-off, ale nad jejich postupem visí otazník. Velkou posilou pro švýcarský tým by byl příchod obránce Romana Josiho, jehož Nashville Predators hraje ve výborné formě a momentálně okupuje příčky zaručující účast ve vyřazovací fázi NHL.

Brankáři: Akira Schmid (New Jersey Devils)
Obránci: Roman Josi (Nashville Predators), Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils)
Útočníci: Kevin Fiala (Los Angeles Kings), Nico Hischier (New Jersey Devils), Philipp Kurashev (Chicago Blackhawks), Timo Meier (New Jersey Devils)

🇩🇰 Dánsko: Alespoň někdo!

Praha jako dějiště šampionátu by mohla být velmi zajímavá pro zkušeného Larse Ellera, který má za sebou solidní individuální rok v týmu Pittsburgh Penguins. Po příchodu do národního týmu by se okamžitě stal jedním z lídrů dánské reprezentace.

Otazník visí nad dalším velkým jménem. Oliver Bjorkstrand atakuje své kariérní maximum v produktivitě, ale Seattle Kraken nadále bojuje o účast v play-off. Ve vyřazovací fázi by neměl chybět ani tým Vegas Golden Knights, kde v AHL stále častěji hraje další dánský útočník Jonas Rondbjerg.

🇳🇴 Norsko: Největší hvězda na MS nejezdí

Norsko nemá v NHL velké zastoupení. V úvahu tak připadá teoretický příchod obránce Emila Martinsena Lilleberga, který pendluje mezi AHL a prvním týmem Tampy Bay v NHL.

Všechny oči budou upřeny na útočníka Matse Zuccarella. Opora Minnesoty Wild však na světové šampionáty nejezdí často. Naposledy oblékl nejcennější dres na mistrovství světa v roce 2016, jeho příjezd se tedy nezdá být příliš reálný.

🇦🇹 Rakousko: Talent z NHL patří mezi klíčové hráče

Po slibné první kompletní sezóně v NHL by v případě neúspěchu v play-off nebo předčasného vyřazení mohl do Prahy přijet Zuccarellův spoluhráč Marco Rossi. Útočník Minnesoty Wild patří k největším talentům rakouského hokeje, což dokázal i na mistrovství světa 2023, kde za tým zdecimovaný prohrami zaznamenal téměř bod na zápas.

🇬🇧 Velká Británie: Pomoc z NHL nebude

V týmech NHL není ani jeden zástupce Velké Británie. Outsider skupiny A nemůže spoléhat na pomoc ze zámoří.