Dosavadní MS v Česku: Crosbyho nesmrtelnost, domácí zklamání

3 minuty čtení

Česká republika bude v roce 2024 potřetí hostit mistrovství světa v hokeji. Máme se na co těšit! Češi mají svým fanouškům co vracet. V České republice zatím domácím hvězdy moc nepřály. Pojďme si zrekapitulovat dosavadní MS na české půdě.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Československo vždy slavilo

Česká republika bude hostit mistrovství světa potřetí ve své historii, ale Praha se dočká jedenáctého hokejového šampionátu. V československé éře se zde konalo osm turnajů.

Zajímavé je, že pokaždé byl důvod k radosti. Českoslovenští hokejisté nikdy neodjeli z domácího mistrovství světa bez zisku cenného kovu. K radosti všech lidí na pražských tribunách získali tři zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile.

S pořádáním mistrovství světa pomohly Praze dvakrát také Bratislava (1959, 1992) a Ostrava (1959), takže třetí největší město České republiky se pořadatelství ujme počtvrté.

Pořadí na mistrovstvích světa v ledním hokeji v Československu:

1933: 1. USA, 2. Kanada, 3. Československo
1938: 1. Kanada, 2. Velká Británie, 3. Československo
1947: 1. Československo, 2. Švédsko, 3. Rakousko
1959: 1. Kanada, 2. Sovětský svaz, 3. Československo
1972: 1. Československo, 2. Sovětský svaz, 3. Švédsko
1978: 1. Sovětský svaz, 2. Československo, 3. Kanada
1985: 1. Československo, 2. Kanada, 3. Sovětský svaz
1992: 1. Švédsko, 2. Finsko, 3. Československo

Mistrovství světa 2004: zklamání

První šampionát v samostatné České republice nedopadl pro domácí tým dobře – před domácím publikem vypadl ve čtvrtfinále s USA. Zlatou medaili získali Kanaďané po triumfu 5:3 nad Švédy.

Měla to přitom být velká sláva, hrálo se totiž v nové Sazka (dnešní O2) areně. 

MS se tehdy hrálo ještě v jiném formátu – čtyři skupiny po čtyřech. S tímhle domácí neměli problém, tři zápasy, tři výhry. Soupeři ale byli z kategorie podprůměrných – Lotyšsko, Kazachstán a Německo.

Vynikající série pokračovala i v osmifinálové skupině, kdy Češi přehráli Švýcary, Rakušany, a hlavně Kanadu, a to rovnou 6:2! Byl to vzkaz celému hokejovému světu, že Češi, kterým ještě dobíhala zlatá generace, chtějí doma zlato.

Obří zklamání ale přišlo ve čtvrtfinále. Krach na nájezdy s USA rozdýchávala parta kolem Jaromíra Jágra, Tomáše Vokouna, Martina Havláta nebo Františka Kaberleho hodně dlouho.

Mistrovství světa 2015: Crosbyho radost, Jágrův nesplněný sen

Češi se těšili ze skvělé bilance. Na 64 zápasů MS 2015 si našlo cestu celkem 741 690 diváků, což je rekord v historii hokejových šampionátů. A letos mohou Češi svůj vlastní rekord překonat znovu! Zda se jim to podaří, se teprve uvidí.

Každopádně domácímu publikum má co vracet. Hvězdami nabitá sestava z roku 2015, kdy na mistrovství světa naposledy oblékl národní dres legendární Jaromír Jágr, na medaile nedosáhla, přestože po nich při derniéře legendy nesmírně toužila. V zápase o bronz však nestačil na Američany a podlehl jim 0:3.

Divákům se muselo líbit velké finále gigantů Kanada vs. Rusko. Nabídlo totiž souboj megahvězd NHL a Malkin s Ovečkinem se o zlato utkali se jmény jako Giroux, Hall, MacKinnon a především Crosby. A byl to právě kapitán Pittsburghu, kdo v Praze slavil vstup do Triple Gold Clubu.

Javorové listy vyhrály „tenisově“ 6:1, kanadský hvězdný kolotoč se prostě nedal zastavit a byla to Kanada, která do Česka přivezla svůj nejlepší tým za hodně dlouhou dobu. Praha může být hrdá na to, že se na jejím ledě zvěčnilo jedno z největších hokejových jmen.

Dva světové šampionáty v České republice tak mají několik společných jmenovatelů:

  • V obou případech triumfovala Kanada (nyní obhajuje titul).
  • Spojené státy pokaždé skončily na bronzové příčce.
  • Jeden z dvojice Česko/Slovensko vyhrál nepopulární „brambory“

Co přinese mistrovství světa 2024 v Praze a Ostravě? Jisté je jen jedno – máme se na co těšit!