Elitní gólmani a pak? Česká nominace na MS vzbudila rozruch

3 minuty čtení

Česká nominace na mistrovství je hotová. Tedy skoro, ke škrtům ještě může dojít. Základ je ale jasně daný, trenér Radim Rulík nominoval pro mnohé překvapivou sestavu. Proč vzbuzuje otazníky?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Elitní gólmani

Loni bylo na mistrovství světa dost veselo, jelikož se realizační štáb nemohl dohodnout, kdo je vlastně jednička a kdo má kdy chytat.

Letos si nový trenérský tým dal záležet, a i přes to, že se v sezoně osvědčili mladí gólmani z Evropy, vsadí na trojici z NHL.

Anaheim Lukáše Dostála, Chicago Petra Mrázka i Arizona Karla Vejmelky sice patřily k nejhorším týmům ligy, nicméně čeští gólmani chytali ve velké formě. Tu prokázali i na přípravném turnaji v Brně, kde to sice výsledkově nevyšlo, ale nebylo to gólmany.

Očekává se, že jedničkou bude Petr Mrázek, kterého v sezoně chválil i hvězdný spoluhráč Connor Bedard. Dvojka bude Dostál, připraven bude Vejmelka. Tohle bylo vyřešeno dopředu a pro gólmany je dobré vědět, jak jsou na tom.

Obrana? Stará… Vlastně zkušená!

Defenziva, to je sázka na zkušenost. Jasnými lídry by měli být Radko Gudas s Janem Ruttou. Jsou to defenzivní beci, kteří jsou oprýskaní stovkami zápasů v NHL. Nic je nerozhodí, dokáží zahrát do těla a Gudas v reprezentaci už několikrát ukázal svůj ofenzivní potenciál.

Kdo dál? Rulík a spol. vsadili na extraligu a na beky, kteří se odzkoušeli v průběhu sezony. I proto jede Jan Ščotka z Komety či dvojice z pražské Sparty Jakub Krejčík s Michalem Kempným. Zvyk na široký led, zkušenosti a znalost Rulíkova systému.

K týmu se nakonec přidali i dva finalisté extraligy, Libor Hájek a Tomáš Kundrátek. Ti také splňují to, co bylo popsáno výše.

Kometou je mladý David Špaček, který se k týmu přidal v průběhu dubna a hned okouzlil. Dozadu mu to jde a dopředu je šikovný stejně jako jeho táta. Navíc se s Rulíkem díky společnému působení ve dvacítkách dokonale zná.

Útok bez výrazné tváře z NHL, zato s pracanty

Největší diskuze se spustily kvůli útočníkům. Při pohledu na nominaci je zřejmé, na co bude český tým hrát. Poctivost, srdce, bojovnost, oddanost. Některé tyto faktory ostatně zmínil trenér i na nominační tiskové konferenci.

Mimo hru zůstal například Tomáš Nosek s Filipem Zadinou, oba přitom byli pozváni do Brna. Vidle do nominace hodil také David Pastrňák, který pokračuje dál v play off, stejně jako Martin Nečas či v AHL bojující Jiří Kulich.

Z české ofenzivy na první pohled nejde vidět obří síla, ale například David Tomášek byl nejlepším střelcem švédské ligy, Lukáš Sedlák je nejlepším útočníkem extraligy, Ondřej Kaše zažil parádní ročník a Dominik Kubalík loni na MS přetrhal české historické rekordy.

Hysterie, která se kolem nominace strhla, byla zbytečná. Proč nevěřit trenérskému štábu?