Finská cesta, posily z extraligy a bronzové opojení. Jaké bylo MS 2022?

3 minuty čtení
Autor: David Zlomek

Utíká to jako voda. Bude to rok, co vedení českého hokeje oznámilo, že se vydá cestou zahraničního kouče. Sázka na Kariho Jalonena byla chválena ze všech stran, přišel totiž opravdový expert. Pozitivní změně dal razítko bronz z mistrovství světa a ukončení sucha po dlouhých letech. Pamatujete?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Bylo z toho velké haló. Když český hokej oznámil, že reprezentaci povede za vysněnou medailí finský trenér, vyvolalo to nadšení, ale i kritiku. Ať už měl kdokoliv jakýkoliv názor, nepopře, že šlo o úspěšnou misi. Národní tým totiž po letech získal medaili a domů slavně přivezl bronz.

Hrálo se v nádherné Nokia Areně, fanoušci chodili v hojném počtu, ale start byl pořádně trnitý. Povinná demolice Velké Británie, ale pak špatný zápas a prohra se Švédy, která byla jen předzvěstí utrápené prohry po nájezdech s Rakouskem.

Později se utkání s outsiderem bralo vesměs pozitivně – totiž jako facka. Přišly totiž pohodlné výhry nad nepříjemnými Lotyši a Nory a na konec utkání, které bylo dokonalým tréninkem na play off. Jalonenova parta porazila Spojené státy 1:0 a ukázala pečlivý hokej, výtečnou obranu a pevný systém.

Výsledky a výkony v play off byly poměrně turbulentní, ale bronz zůstane navždy zapsán do historických tabulek.

ČERVENKA MEZI LEGENDAMI

Asi nikdy mu nebude dávána taková mediální pozornost jako jiným. Roman Červenka ale za sebou má kariéru jako málokdo. A to i v národním dresu.

Na minulém šampionátu zazářil sedmnácti body a stal se s přehledem nejproduktivnějším hráčem turnaje. Díky neskutečné produktivitě se stal také nejlepším útočníkem turnaje. To vše v třiceti šesti letech!

Výraznou stopu tak zanechal i v historickém ohledu. Červenka jako čtvrtý Čech vyhrál bodování MS, jeho bodový výkon z loňského šampionátu je navíc druhým nejlepší v naší historii (nejvíc měl Martinec v roce 1976, 9+11).

EXTRALIGOVÁ ESA

Velký kus práce odvedli také borci, které si Kari Jalonen vytáhl z české nejvyšší soutěže. Například Matěj Blümel vynikajícími výkony upoutal tak velkou pozornost, že s díky odmítal kluby z NHL. Až na jeden, od léta je hráčem Dallasu.

Příběhem byla také karlovarská dvojice, od které nečekal snad nikdo takový zásah do týmu. Jakub Flek i Jiří Černoch odehráli plnou porci utkání – a byli vidět, a to i přes to, že si každý připsali „jen“ tři kanadské body. Zatímco prvně jmenovaný zamířil zkusit štěstí do Komety, druhý zůstal věrný Energii.

A co čekat od letošního šampionátu? Vlastně něco podobného! Kari Jalonen je typem trenéra, který si na složení týmu dává velmi záležet. Mezi jeho hlavní přednosti patří to, že nehledí na jména, ale na výkony. I proto mohli zazářit i borci z extraligy.

Věřte, že není nic lepšího, než vidět mistrovství světa na vlastní oči. Navíc v blízkém Pobaltí, přesněji v malebné Rize. Krásné město, přátelští lidé, bouřlivá atmosféra a hon za medailemi. Kdo by tam nechtěl být?

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023