Hokej v Las Vegas jako strop sportovního světa

4 minuty čtení

Když Vegas Golden Knights přišli v roce 2017 do NHL, bylo kolem organizace několik otazníků. Bude se lidem líbit hrát hokej v Nevadě? Bude to rozšíření pro nejlepší hokejovou ligu na světě přínosem? Nyní, na začátku roku 2024, otazníky kolem VGK stále existují. Ale už znějí jinak.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Golden Knights jsou stále tématem

Nyní se kolem Vegas Golden Knights diskutuje spíše v pozitivním slova smyslu, někdy dokonce v superlativech. Když majitel VGK Bill Foley při vstupu do NHL prohlásil, že by se chtěl s týmem do tří let dostat do play-off a do šesti let vyhrát vytoužený Stanley Cup, jeho slova vyvolala úsměv na tváři. Dnes už se neusmívá nikdo, tedy kromě Foleyho a celého týmu Vegas Golden Knights.

Nevadští Rytíři se ve svém prvním roce v NHL dostali do finále, v šesti letech jen jednou chyběli v play-off a v roce 2023 vyhráli vytoužený Stanley Cup. Dnes patří k nejlepším hokejovým klubům na světě a jsou jedním z favoritů na zisk trofeje v sezóně 2023/2024. A co je ještě důležitější, v Nevadě umí hrát hokej.

Na konci ledna jsme měli možnost navštívit dva zápasy v T-Mobile Areně ve Vegas. Šampioni hostili New York Rangers a Pittsburgh Penguins. Jednalo se o dva různé zápasy s prakticky stejným koncem. V prvním z nich Rytíři zvítězili přesvědčivě 5:1 nad jedním z favoritů ligy. Ve druhém prohrávali po dvou třetinách 0:2, ale nakonec zápas otočili a zvítězili 3:2.

Příklad pro všechny

NHL ve městě hříchu není jen o hokeji. Je to kulturní zážitek se vším, co k němu patří. Fanoušci se nenudí ani vteřinu, zápas je šperkován doprovodnými akcemi. Nechybí roztleskávačky, maskoti, soutěže, předzápasový program ani práce s multifunkční kostkou, která během zápasu zobrazuje různá zábavná videa nebo výzvy pro fanoušky. Vegas Golden Knights se vydávají cestou populární NBA nebo NFL.

VGK chápou, že hokej, který ustoupil do pozadí basketbalu, baseballu, americkému fotbalu nebo dokonce MMA, musí začít dělat věci jinak. T-Mobile Arena pravidelně praská ve švech, okolí stadionu je už několik hodin před zápasem plné fanoušků. Před arénou se nachází Toshiba Plaza, kde nechybí pódia a hrající DJs, jsou zde atrakce pro fanoušky a velké množství restaurací, stánků nebo obchodů.

Je důležité si uvědomit, že v létě 2017 naprostá většina obyvatel Vegas neměla ani ponětí, jak se hokej hraje a jaká jsou jeho základní pravidla. Na fanouškovských fórech se pravidelně objevovaly otázky typu: Co je to ofsajd? nebo Jak funguje zakázané uvolnění? To už je ale v tuto chvíli minulostí, domácí tým si Rytíře osvojil. Zajímavé je, že turisté a fanoušci soupeře jsou v T-Mobile Areně v menšině. Ve skutečnosti je většina tribun zaplněna majiteli permanentek a lidmi z Las Vegas.

Cesta, kterou by se měla NHL ubírat

Vegas Golden Knights patří k vrcholným představením sportovního světa. Také jsme si mysleli, že je to přehnané tvrzení, ale po dvou zápasech v T-Mobile Areně můžeme konstatovat, že je to holý fakt. NHL udělala s expanzí do hlavního města zábavy vynikající tah a ve VGK se můžeme podrobně podívat, jak se to dá a má dělat. Je to cesta vpřed i pro ostatní kluby zámořské ligy.

Hokej jako celek musí reagovat na moderní trendy a rozvoj jiných odvětví. Jinak se v USA dostane ještě více na okraj společnosti. NHL se podařila úspěšná expanze i s Krakeny v Seattlu, kde jsou také k vidění zajímavé aktivity a atrakce. Postupně se přidávají i tradiční bašty, jako jsou například Detroit, Chicago nebo New York. Není to jednoduchý proces, ale Golden Knights jsou jakýmsi pilířem, o který se mohou ostatní opřít.

I když se to někomu nemusí zdát, sportovní soutěže nejsou jen o tom, co se děje na hřišti, na palubovce nebo na ledě. Je to také show, kterou se lidé potřebují bavit, i když je hra jen přerušena. Někde se to podařilo, jinde ne. Současní držitelé Stanley Cupu chtějí v letošní sezoně zopakovat svůj loňský úspěch. Pokud se jim to podaří, jejich vliv na celkové směřování NHL by mohl ještě vzrůst.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸