Hokejoví boháči. Kdo bere v NHL nejvíc?

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Vydělají miliony dolarů. Celkem si až 15 hokejistů hrajících v zámořské NHL vydělá v průměru více než 10 milionů dolarů ročně. Nejvrchnější pozice atakuje i David Pastňák. Sestavili jsme žebříček deseti nejlépe vydělávajících hokejistů světa podle tzv. cap hitu. Kteří hokejisté mají v NHL nejlukrativnější smlouvy?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Ještě před samotným žebříčkem je třeba zmínit, že hranici desetimilionových příjmů překonali také Anže Kopitar (LA Kings), Jack Eichel (Vegas Golden Knights), Sergej Bobrovskij (Florida Panthers) jako druhý nejlépe vydělávající brankář a jeho spoluhráč Aleksander Barkov (Finsko). Hrající legendy Alexander Ovečkin a Sidney Crosby se do první desítky nedostali, jejich smlouvy v průměru vynášejí 9,5, resp. 8,7 milionu dolarů ročně.

Carey Price (Montreal Canadiens) a Jonathan Huberdeau (Calgary Flames) – 10,5 milionu dolarů ročně

Price je nejlépe vydělávajícím brankářem v lize, ale kvůli četným zraněním a osobním důvodům nechytá od sezony 2021/22, v níž si připsal jen pět startů. Zůstává mu však pěkný plat, stejně jako útočníkovi Huberdeauovi. S Flames má osmiletou smlouvu na celkem 84 milionů dolarů.

Mitch Marner (Toronto Maple Leafs) – 10,9 milionu dolarů ročně

Toronto bude mít na tomto seznamu nejvíce hráčů a začneme pravým křídlem Marnerem. Ten v roce 2019 podepsal s Maple Leafs šestiletou smlouvu. Vydělává téměř 11 milionů ročně. V minulé sezoně nasbíral 99 bodů a v té předešlé 97 bodů. Jedná se tedy o skvělou návratnost investice.

John Tavares (Toronto Maple Leafs) a Drew Doughty (Los Angeles Kings) – 11 milionů dolarů ročně

Dělenou sedmou pozici zastupuje další hráč Toronta – Tavares a jeho losangeleský rival Doughty. Tavares po odchodu z NY Islanders podepsal sedmiletou smlouvu a nyní ho čeká šestá sezona v největším kanadském městě. Doughty je v polovině své osmileté smlouvy s Kings a bude chtít navázat na minulou sezónu, která byla jednou z jeho nejlepších.

John Tavares a Mitch Marner přicházejí za velký balík. FOTO: cp24.com

David Pastrňák (Boston Bruins) – 11,25 milionu dolarů ročně

„Pasta“ měl v létě putovat na trh s volnými hráči, ale podle očekávání prodloužil s Bostonem o osm let. Celkem si za tu dobu vydělá 90 milionů, a tedy i zmíněnou částku ročně. Loni poprvé překonal hranici sta bodů, a přestože Boston opustilo několik hvězd, on jako jeden z hlavních tahounů zůstal.

Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins) – 11,5 milionu dolarů ročně

Úřadující držitel Norrisovy trofeje a obránce, který loni překonal hranici 100 bodů, odešel ze San Jose do Pittsburghu. Stále je však nejlépe vydělávajícím obráncem v žebříčku. Na jeho obřím platu se musejí podílet hned tři týmy. Kromě Penguins také San Jose a kanadský Montreal.

Auston Matthews (Toronto Maple Leafs) – 11,64 milionu dolarů ročně

Produktivní pětadvacetiletý Matthews je se 141 góly za poslední tři sezony ofenzivním motorem Toronta. Patří mezi nejlepší hráče NHL a od toho se odvíjí i jeho plat. A pozor. V příští sezoně začne Austonu Matthewsovi platit nová smlouva, která mu vynese v průměru 13,5 milionu dolarů ročně. V té době přepíše žebříček a bude nejlépe placeným hráčem NHL na základě ročního průměru.

Artěmij Panarin (New York Rangers) – 11,642 milionu dolarů ročně

O ruském útočníkovi se v posledních dvou sezonách mluvilo jako o zklamání. Nelze však zastírat, že Panarin urychlil přestavbu NY Rangers a nadále oslňuje publikum v Madison Square Garden svým hokejovým uměním. V průměru si podle smlouvy stále vydělá o něco více než Matthews.

Connor McDavid je nejlepším hráčem NHL, ale v současnosti má „jen“ druhou nejlukrativnější smlouvu. FOTO: CBS Sports

Connor McDavid (Edmonton Oilers) – 12,5 milionu dolarů ročně

V posledních letech si nejlepší hráč NHL nevydělává nejvíce peněz. Finančně se mu daří mimořádně dobře, ale druhé místo je přeci jen druhé. McDavid je také letošním držitelem Hart Trophy a Art Ross Trophy, ale na Stanley Cup s Oilers stále čeká.

Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) – 12,6 milionu dolarů ročně

MacKinnon loni podepsal s Coloradem osmileté prodloužení smlouvy. Během této doby si vydělá 100,8 milionu dolarů a tato částka z něj dělá nejlépe vydělávajícího hráče v lize. Sedmadvacetiletý útočník se pokusí v letošní sezoně získat další Stanley Cup a pozici nejbohatšího hráče NHL si bude užívat do doby, než ho v sezoně 2024/25 překoná Matthews.

CHCETE VIDĚT HOKEJOVÉ HVĚZDY NAŽIVO?
🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸