Houston či Quebec. Které týmy by mohly rozšířit NHL?

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Současná NHL má 32 týmů, včetně nováčku Vegas (přidali se 2017) a Seattlu (2021). Prvně jmenovanému se již podařilo získat Stanley Cup jako jednomu z nejrychlejších v historii. Kdo by ho mohl v budoucnu napodobit?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Číslo 32 pravděpodobně nebude konečným počtem zámořských týmů. Naopak, s přihlédnutím ke všem spekulacím by jich mohlo být až 40. Kteří jsou ale nejvážnější a nejdiskutovanější uchazeči o rozšíření NHL? Shrnuli jsme pět největších jmen, která přicházejí v úvahu.

Houston – největší město bez NHL

O Houstonu se spekulovalo ještě před rozšířením ligy o Seattle Kraken. Nebudeme si nic nalhávat, Američanům jde o byznys i v případě sportu a Houston je horkým kandidátem. Je to čtvrté největší město v USA co do počtu obyvatel, a má tedy největší ekonomický potenciál.

To ovšem není jediný argument. Phoenix je pátým nejlidnatějším městem, ale NHL se tam nikdy příliš neuchytila, a dokonce i v souvislosti s možným přesunem Arizona Coyotes se o městě v Texasu hodně mluví. To už hokejem žije, protože má vlastní tým v AHL Houston Aeros, a zároveň by se jeho vznikem stala rivalita mezi Houstonem a Dallasem velmi lákavou.

Potenciální název: Houston Ranchers

Salt Lake – po olympijských hrách také profesionální hokej?

Salt Lake City je zajímavý trh. Hlavní město Utahu hostilo v roce 2002 olympijské hry a žilo hokejem, ale v rámci NHL se to nepromítlo. Nyní by to mohlo být jinak. Ryan Smith, majitel týmu NBA Utah Jazz, už prohlásil, že by sponzoroval tým mezi hokejovou elitou, kdyby jednou vznikl.

Americký středozápad nemá mnoho týmů, takže tým ze Salt Lake by zaplnil jakousi díru na trhu. Navíc ve městě na břehu Salt Lake a pod vysokými zasněženými kopci je o hokejové zázemí, které dnes poskytuje zejména tým Utah Grizzlies z ECHL, zájem. Problémem může být podle amerických médií fanouškovská základna, kterou bude třeba dlouho budovat, protože mnoho lidí z Utahu dnes fandí kvůli dostupnosti a relativní blízkosti Coloradu nebo Vegas.

Potenciální název: Utah Copper Miners

Kansas City – úspěšnější repete?

Kansas City má přes půl milionu obyvatel a je významným sportovním trhem. V současné době má týmy v NFL, MLB a MLS. Fanoušci týmu Chiefs, současného šampiona NFL, jsou známí jako jedni z nejvášnivějších vůbec. O Kansasu se jako o významném sportovním trhu hovoří také v souvislosti s možným přesunem Arizony.

Problém je v tom, že KC již mělo v letech 1974-1976 tým v NFL – Kansas City Scouts. Kvůli slabé návštěvnosti se tým přestěhoval do Denveru a později do New Jersey, kde působí jako dnešní NJ Devils. To je jeden z důvodů, proč se NHL staví k městu ze státu Missouri skepticky. Nicméně vášeň pro tento sport ve městě roste a jednoho dne se zde možná dočkáme hokeje.

Potenciální název: Kansas City Scouts

Milwaukee – město na pomezí

Milwaukee, jedno z nejlidnatějších měst v oblasti Velkých jezer ve Spojených státech, žije sportem. Důkazem jsou týmy Brewers v MLB a Bucks v NBA. Kromě toho nedaleko sídlí Green Bay Packers, jeden z nejlepších týmů v historii NFL. O Wisconsinu se říká, že je na jakémsi pomezí – Detroit je jedním z nejhokejovějších měst v USA a Minnesota je také takovým státem. Wisconsin leží přesně mezi nimi.

Zajímavé je, že Milwaukee chtělo rozšířit NHL už v roce 1990, ale tehdejší majitelé zjistili, že na to prostě nemají dost peněz. Dnes mají klub AHL Milwaukee Admirals, ale NHL by je mohla přijmout už jen kvůli hráčům, které ve Wisconsinu vyprodukovali. Mezi ně patří například Ryan Suter a Joe Pavelski.

Potenciální název: Milwaukee Pucks

Hamilton – další z Kanady?

Kanadský tým nevyhrál Stanley Cup od roku 1993. Čím více kanadských týmů bude v soutěži, tím větší je procentuální šance, že se tam pohár vrátí. A o Hamiltonu v Ontariu se intenzivně mluví. Město má v současnosti tým OHL, Bulldogs, ale stále intenzivněji se ozývají hlasy volající po týmu NHL, který město mělo naposledy v letech 1920-1925 (Hamilton Tigers).

Mezitím se organizace chtěla zformovat již několikrát. Hamilton je město, které žije zimními sporty a hokejem a vyprodukovalo taková jména jako Dave Andreychuk, John Tonelli nebo Darnell Nurse. Toronto by v případě vzniku hamiltonského týmu mělo velkého soupeře, který by mohl přilákat hokejové fanoušky, protože už má připravenou arénu s kapacitou 19 000 míst.

Potenciální název: Hamilton Tigers

O čem se ještě spekuluje?

Atlanta chce mít svůj tým zpět v NHL. Už dvakrát neuspěla, protože z Atlanty Flames se později stalo Calgary a z Atlanty Trashers Winnipeg Jets. Jak se však říká, do třetice všeho dobrého.

O Oklahomě se také mluví. Velké město, kde však poprvé projekt Oklahoma City Barons divácky neuspěl.

Portland nedaleko Seattlu je druhým největším městem na severozápadě a s hokejem ho spojuje tým Portland Rosebuds, který v prvních letech existence NHL bojoval o Stanley Cup.

Quebec Nordiques je věčným snem fanoušků NHL, kteří chtějí vidět tento tým opět na hokejové mapě. Vedení ligy je však skeptické kvůli malému trhu a skutečnosti, že předchozí tým zkrachoval kvůli finančním problémům.

Poněkud bizarním scénářem, o kterém se také mluví, je jakési „Toronto 2“. Z historického a tradičního hlediska však nedává smysl, aby město jako Toronto mělo dva týmy a rozdělilo tak fanouškovskou základnu. I když ve městech jako New York a Los Angeles to dnes funguje.

Doporučujeme: