Hráči s nejexotičtějším původem: když v NHL hrají Jamajčané nebo Paraguayci

6 minut čtení
Autor: Viktor Háber

Švédové, Finové, Češi nebo Němci. Co mají tyto národy společného? Možná mnohé, ale také to, že pokud se hokejisté s touto příslušností stanou hráči NHL, nikoho to nepřekvapí. Ale co třeba Brunejci nebo Nigerijci?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Pokud si myslíte, že je těžké najít v NHL hráče s takovým rodokmenem, jste na omylu. Někteří z nich jsou dokonce vítězi Stanley Cupu. Mnozí z nich se samozřejmě stali naturalizovanými Američany nebo Kanaďany, ale místo narození nezmění. Pojďme se společně podívat na 10 hráčů NHL s nejexotičtějším původem.

Ed Beers, Nizozemsko

Beers se narodil v nizozemském Zwaagu. V zemi rychlobruslařů a fotbalistů se z něj stal vynikající hokejista, který v letech 1982 až 1986 hrál za Calgary Flames a St Louis Blues. Celkem v lize odehrál 250 zápasů. Byl výborným útočníkem a v průměru zaznamenal téměř jeden bod na zápas. Jakmile se však vážně zranil, musel předčasně ukončit kariéru.

Graeme Scott Townshend, Jamajka

Kokosy na sněhu? Tentokrát spíše s hokejkou a na ledě. Bývalé pravé křídlo se narodilo v hlavním městě Jamajky Kingstonu. Jeho rodina však v raném dětství emigrovala do kanadského Toronta. Townshend se dal na hokej, stal se profesionálním útočníkem a v letech 1990-1994 odehrál celkem 45 zápasů NHL za týmy Boston Bruins, New York Islanders a Ottawa Senators. Stal se prvním hráčem jamajského původu, který hrál v první lize.

Claude Vilgrain, Haiti

V Karibiku ještě chvíli zůstaneme. Vilgrain byl prvním a pravděpodobně i posledním hráčem narozeným na ostrově Haiti, který se dostal do NHL. Narodil se v Port-au-Prince, ale jeho rodiče se přestěhovali do Kanady, když mu byly pouhé tři měsíce. Vilgrain hrál juniorský hokej a v NHL debutoval v týmu Vancouver Canucks. První celou sezónu v zámoří odehrál v týmu New Jersey Devils v letech 1991-1992. Později pravé křídlo hrálo také za Philadelphii Flyers.

Zdroj: Youtube/@mattiecssports4youme – Rumun Ndur

Rumun Ndur, Nigérie

Robustní Rumun ve skutečnosti nebyl Rumun, protože se narodil v Nigérii. Jeho rodiče se však se synem přestěhovali do Unionu v Ontariu. Ndur se narodil proto, aby byl obránce. Při výšce 188 cm vážil až 111 kg a přes jeho robustní postavu bylo těžké přes něj proniknout. Proto na konci 90. let odehrál 69 zápasů v NHL za Buffalo Sabres, New York Rangers a Atlantu Thrashers. Hrál také za Nottingham Panthers a dokonce působil ve slovinské lize, kterou se mu podařilo vyhrát.

Ed Hatoum, Libanon

Rodák z Bejrútu Ed Hatoum se narodil v libanonském hlavním městě v roce 1947. Jeho rodiče o deset let později emigrovali do Ottawy a Hatoum se později stal kanadským reprezentantem. V NHL odehrál 47 zápasů na pravém křídle za Detroit a Vancouver. Zbytek kariéry strávil v méně prestižních zahraničních soutěžích.

Chris Adams, Brunej

Bývalý centr Pittsburghu Penguins se narodil v Bruneji, malé zemi ukryté na ostrově Kalimantan, která má jeden z nejvyšších HDP na světě. Jak však napovídá jeho jméno, narodil se v Bruneji kanadským rodičům, zatímco jeho otec byl na služební cestě u společnosti Shell Oil. Adams má ostatně za sebou bohatou kariéru, během níž získal dva Stanley Cupy – jeden v roce 2006 s Carolinou Hurricanes a o tři roky později zvedl pohár nad hlavu s Pittsburghem Penguins.

Zdroj: NHL.com – Richard Park

Richard Park, Jižní Korea

Park se narodil v jihokorejském hlavním městě Soulu a ve třech letech následoval přesun do USA a poté ve 13 letech do Toronta. Věnoval se hokeji a v roce 1994 slavil Park na pravém křídle úspěšný draft, když si ho vybral Pittsburgh. V NHL pak hrál za šest různých týmů. Park reprezentoval USA i na mistrovství světa v roce 2004. V současné době Park působí jako asistent trenéra jihokorejského mužského týmu, takže své rodné místo neopustil.

Robyn a Richie Regehrovi, Brazílie a Indonésie

Bratři Regehrové se narodili rodičům misionářům. Starší Robyn strávil první tři roky života v Brazílii, pak se s ním rodiče přestěhovali do Indonésie, kde se narodil jeho mladší bratr Richie. Následně putovali zpět do Kanady. Oba se stali hokejovými obránci. Robyn Regehr odehrál v NHL 903 zápasů za Buffalo Sabres a Calgary Flames, jeho bratr Richie oblékl dres Flames ve 20 utkáních.

Willi Plett, Paraguay

Známý útočník, který v letech 1975-1988 odehrál až 834 zápasů NHL za Atlanta Flames, Calgary Flames, Minnesota North Stars a Boston Bruins. Věděli jste, že se narodil v paraguayském hlavním městě Asunciónu v roce 1955? Jeho rodiče žili v Sovětském svazu i v Německu, ale během studené války se v tomto roce přestěhovali do Jižní Ameriky. O rok později už všichni žili v Kanadě. V roce 1988 se Plett dostal s Bostonem do finále, ale nejcennější trofej nezvedl.

Rodney Langway, Tchaj-wan

Langway se narodil do vojenské rodiny v Tchaj-peji na Tchaj-wanu, když tam jeho otec v roce 1957 sloužil. Po návratu do USA se dal na hokej, ale poměrně pozdě, až ve 13 letech. Přesto se z něj stal vynikající obránce, který se dostal až do Montrealu a v roce 1979 získal s Canadiens Stanley Cup. Dnes je Langway v Hokejové síni slávy a je jediným rodákem z Čínské republiky (oficiální název Tchaj-wanu), který hrál v NHL.

Takových hráčů, jako je on, je mnohem více. Chris Nielsen je Kanaďan, ale narodil se v Tanzanii. Totéž platí pro Ricka Chartrawa, narozeného ve Venezuele, nebo Olafa Kölziga, syna Němců narozeného v Jihoafrické republice. A samozřejmě ze současných hráčů Mika Zibanejad, syn íránského otce, který reprezentuje Švédsko a hraje za Rangers. Stále si myslíte, že exotické národy nemají šanci proniknout do NHL? Doufejme, že jsme vás tímto blogem přesvědčili o opaku.

Z naší nabídky doporučujeme:

👉 Pod širým nebem v New Yorku (dvojzápas)

  • New Jersey Devils – Philadelphia Flyers
  • New York Rangers – New York Islanders

👉 McDavid v Kalifornii a Nevadě (trojzápas)

  • Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
  • Anaheim Ducks – Edmonton Oilers
  • Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

👉 Po kolébce hokeje Kanadě (trojzápas)

  • Toronto Maple Leafs – St. Louis Blues
  • Ottawa Senators – Anaheim Ducks
  • Montreal Canadiens – Washington Capitals

👉 Florida s plavbou na Bahamy (dvojzápas)

  • Florida Panthers – Washington Capitals
  • Florida Panthers – Montreal Canadiens