Hvězdy NHL se potýkají s psychickými problémy. Miliony a úspěch nepomohou

4 minuty čtení

Na ledě se jim často daří zakrývat problémy, kterým čelí, ale uvnitř často bojují s úzkostmi, depresemi nebo závislostmi. Čtyři hvězdná jména si vzala na nějaký čas volno z ledu NHL, aby se podrobila programu pomoci při léčbě, který nabízí NHL ve spolupráci s hráčskou asociací NHLPA.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Co je asistenční program NHLPA?

V roce 1996 vytvořila NHL ve spolupráci s NHLPA (Asociací hokejistů NHL) asistenční program na pomoc hráčům v náročných životních situacích. Do asistenčního programu vstupují hokejisté, kteří mají psychické problémy nebo pravidelně a návykově užívají zakázané látky.

V každém městě NHL působí odborníci z této oblasti. Ti jsou kdykoli připraveni pomoci hráčům a jejich rodinám v náročných životních situacích. Samozřejmostí je také nepřetržitá telefonní linka, na které mohou hráči kontaktovat odborníky. Aby hráči nebyli odradeni od zapojení do programu, po zapojení do něj nadále pobírají běžný plat sjednaný ve smlouvě.

V asistenčním programu je stále více hvězd

Ačkoli důvody vstupu hráčů do asistenčního programu NHLPA nejsou nikdy zveřejňovány, sami hráči často fanouškům přiznají, s čím se potýkali před vstupem do programu nebo zpětně po jeho opuštění.

V aktuální sezóně 2023/24 už o asistenční program požádali čtyři hráči. Pokud se někteří fanoušci domnívají, že se jedná především o hráče, kteří pendlují mezi NHL a AHL a v důsledku vystavení obrovskému stresu a krizovým situacím nemají v zámořské lize jisté místo na soupisce, opak je pravdou. Často se jedná o elitní, dobře placené hvězdy National Hockey League.

Opora zadních řad Colorada měla problémy s alkoholem

Dne 31. července 2019 podepsal s Coloradem Avalanche sedmiletou smlouvu na 35 milionů dolarů. V roce 2022 s týmem vyhrál Stanley Cup a patří k důležitým pilířům zadních řad jednoho z nejlepších hokejových celků současnosti.

Samuel Girard si na konci listopadu podal žádost o výpomoc. „Učinil jsem rozhodnutí postarat se o své duševní zdraví a podstoupit léčbu úzkostí a depresí, o které jsem se dlouho nestaral a které mě přivedly k závislosti na alkoholu. Vyzývám každého, kdo cítí, že to potřebuje, aby se ozval a vyhledal pomoc,“ vzkázal fanouškům prostřednictvím hráčské agentury CAA Hockey. Po měsíci se vrátil do týmu.

Sbírá bod na zápas, živoří v soukromí

Ruský útočník Avalanche Valerij Ničuškin prožíval po boku hvězdných spoluhráčů životní sezonu. Ve 40 zápasech nasbíral 42 bodů a v polovině sezony mu chybělo pouhých deset bodů do jeho kariérního maxima.

Po boku Nathana MacKinnona předváděl fantastické výkony. Ačkoli se zdálo, že atakování první třicítky produktivity NHL na ledě je v pořádku, opak byl pravdou. Dne 15. ledna 2024 oznámil vstup do asistenčního programu NHLPA, kde se podrobil blíže nespecifikované léčbě. Od konce února zůstává mimo sestavu.

„Mým cílem je vyřešit své problémy a jednou provždy zabránit negativním následkům. Udělám vše pro to, abych se co nejdříve vrátil na led a připojil se ke svým spoluhráčům,“
uvedl v oficiálním klubovém prohlášení pro veřejnost.

I výjimečný ostrostřelec si potřebuje od hokeje odpočinout

V začátcích své kariéry neopouštěl led a neustále zdokonaloval svou střelbu. To mu může závidět nejeden hokejista, ale Patrik Laine se v současné době potýká s jinými problémy. V probíhající sezoně 2023/24 se několikrát zranil a nedaří se mu podle představ.

Naposledy odehrál zápas 14. prosince 2023, v němž vstřelil gól do sítě Toronta Maple Leafs. Zlomená klíční kost ho vyřadila na měsíc a půl. Těsně před očekávaným návratem na led oznámil pauzu od hokeje. Po pečlivém zvážení a diskuzi si uvědomil, že je důležité zaměřit se na duševní zdraví a psychickou pohodu.

Hokej byl mou vášní a mým životem, ale uvědomil jsem si, že pokud chci hrát co nejlépe, musím si na sebe udělat čas. Nemůžu se dočkat, až se vrátím na led s čistou myslí a novou energií,“
vzkázal fanouškům Columbusu Blue Jackets.

Jeden ze strůjců historického Stanley Cupu je mimo hru

S 32 body byl nejproduktivnějším hráčem play-off 2018, v němž Washington Capitals získali svůj historicky první Stanley Cup. Jevgenij Kuzněcov byl bezesporu jednou z největších hvězd týmu. Tým z hlavního města USA si však řekl o jeho odchod. Vzhledem k výkonům a vysokému platu nebyl o Rusa v zámořské lize zájem.

Prožívá nejhorší sezonu své kariéry. Ve 43 zápasech si připsal pouhých 17 bodů. Na začátku února chyběl na tréninku Caps z „osobních důvodů“. O několik dní později, 5. února 2024, se zapojil do asistenčního programu. Důvody nejsou známy, ale Kuzněcov má za sebou skandál z roku 2019, kdy dostal od IIHF čtyřletý distanc za užívání kokainu.

Hokejisté často disponují obrovskou silou a dovednostmi, ale ani oni se nevyhnou psychickým problémům, které si prostě nevybrali. Je obdivuhodné, že veřejně vyšli „s kůží na trh“ a požádali o pomoc.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸