Jak jim chcete konkurovat? Takhle! Česká obrana vytřela zrak

3 minuty čtení

Před světovým šampionátem se vědělo, že systém trenéra Radima Rulíka je postaven na aktivním pojetí s pevnou obranou. Někteří, kdo viděli nominaci na MS, pozvedli obočí. Pak se ale omlouvali…

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

DRŽÁCI Z NHL

Dvě velké posily z NHL, jeden kus dravého mládí z farmářské AHL a… A to bylo letos ze zámoří vše. Trochu se doufalo, že by mohl přijet Filip Hronek, to se ale nakonec kvůli jeho zdraví a postupu v play off nepodařilo.

Úloha lídra a ochránce padla logicky na Radko Gudase, Jan Rutta zase představoval spolehlivou sílu. Ne nadarmo hrál za Pittsburgh a doma si hýčká dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu.

Velkým tématem byl také David Špaček. Mladý obránce, který patří Minnesotě a tuto sezonu strávil v jejím záložním týmu, byl pro Rulíka jasná volba. Proč? Velký úspěch spolu zapsali na loňském šampionátu juniorů. Syn legendárního Jaroslava se potatil, roste z něj vynikající bek a na MS vedl přesilovkovou formaci číslo jedna. Klobouk dolů!

Otazníky ale fanoušci měli o hráčů, kteří působí v tuzemské nejvyšší soutěži. Ti jim ale vytřeli zrak…

EXTRALIGOVÁ KVALITA

Pěkně postupně, tohle si zaslouží jít jméno po jménu. Tak pojďme na to!

Michal Kempný – borec se Stanley Cupem, jednička ve Spartě, během sezony poctivě přijímal pozvánky na Euro Hockey Tour. O jeho nominaci asi nebylo třeba pochybovat. A co MS? Možná se od něj čekalo trochu víc do ofenzivy, ale proti těm nejlepším defenzivně nepropadal a svůj part odehrál velmi statečně.

Jakub Krejčík – bojovník. O něm šlo před MS spoustu řečí, proč tam je, že by tam měl být někdo jiný. Krejčík sice měl na ledě momenty, a to hlavně při rozehrávce, kdy nejednomu fanouškovi zatrnulo. Ale kdo nic nezkusí, nic nevymyslí. Kdyby tým prohrával, asi bychom hovořili jinak, ale prostě mu to vyšlo. V semifinále si zlomil nos, do úvodního buly finále se nevědělo, jestli to zvládne. Zvládl, stejně jako následné oslavy. Klobouk dolů!

Tomáš Kundrátek – do srdcí fanoušků se zapsal především díky svým oslavám titulu. Je to pařmen, extrovert, je vidět, má charisma. Ale na ledě byl výborný. V nohách měl extrémně náročnou sezonu s Třincem, ale únava na něm nebyla znát. Naopak, patřil k nejlepším. Ze své úrovně neslevil, nahrál na vítězný gól ve finále. Stal se z něj hrdina.

Libor Hájek – méně výrazný, ale stejně důležitý jako všichni ostatní. Nahrával Kundrátkovi před Pastrňákovým gólem, své defenzivní úkoly si plnil. V Pardubicích je opora, prodal to i na té největší scéně.

A abychom nezapomněli, zlato se třpytilo i na jednom zadákovi z Komety…

ŠČOTKOVA TEČKA

Famózní příběh. Jan Ščotka se sice do finální nominace nevešel, ale společně s dalšími náhradíky zůstal u týmu. Ne sice oficiálně, to by skrz administrativu ani nešlo, ale byl připraven. A vyplatilo se. Tým kvůli Ruttově stopce před finále potřeboval beka a… A padlo to na Ščotku! Celý turnaj nic a pak rovnýma nohama do finále. Zvládl to bravurně a tenhle příběh bude dlouho vyprávět.

Z podceňované obrany se stala přednost. Svůj part sehrál i jejich trenér Marek Židlický, ale sledovat na ledě soužití hvězd z NHL s beky z extraligy, to byla paráda. Tak zase za rok!