Je tohle vůbec olympiáda? Ze svátku se stala obava

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Rozhodně se nedá říct, že by byly letošní olympijské hry obyčejné. Právě naopak. Kapitolou samou pro sebe je pak hokejový turnaj. Obrovské šachy, které se v posledních týdnech rozhýbaly, mají za následek i neúčast hráčů z elitní NHL.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

O tom riziku se vědělo. Všem bylo jasné, že odehrát celý turnaj v Číně bude opravdová výzva. Pro mnohé hokejisty to pak kromě splnění snu mělo znamenat i spoustu obětí. Přes to všechno si hráči NHL v nové kolektivní smlouvě s ligou samotnou vydobyli možnost účasti na olympiádě.

Všechno vypadalo jasně, hráči se těšili a například Kanada už se chystala na sestavení absolutního týmu snů, kterému měla velet až mimozemská dvojice Sidney Crosby a Connor McDavid.

„Se Sidem jsem v jednom týmu nikdy nehrál. Jestli se to podaří, budu u vytržení, splnil by se mi velký sen,“ těšil se ještě před pár měsíci tahoun Edmontonu.

Foto: SKYsports.

Lehner olympiádu hned zavrhl

Do všeho však hodila vidle nová mutace koronaviru. Už když se v zimě objevila, vědělo se, že to bude komplikace. Když se pak kolem Vánoc přerušila NHL, bylo jasné, že se olympiáda bude muset obejít bez elitních hráčů. Opět, chtělo by se dodat. Naposledy se hvězdy NHL převedly na olympiádě v roce 2014.

Ne všichni ale byli z olympiády nadšení. Kupříkladu švédský gólman Robin Lehner uvedl, že na sportovní svátek prostě nepojede. Důvodem byla přísná opatření, která si čínská strana vymyslela.

Mimo jiné hrozila například pětitýdenní karanténa, a to v případě, že by sportovci vyšel během 24 hodin dvakrát pozitivní test. Pro hráče, kteří by se museli vrátit do koloběhu NHL, by to byla neskutečná komplikace.

Foto: Archiv ČT Sport.

Působení Kunlunu v KHL je strašákem

Koronavirus a s ním spojené karantény však nebyly jediným odstrašujícím faktorem. Mnohým se nezamlouval třeba ani nápad hrát s čínskou reprezentací. Fanoušci se dychtivě předháněli v tipech, kolik dostane čínský výběr gólů. Veřejnému mínění určitě nepomáhá ani působení jediného čínského celku v KHL.

Kunlun Red Star je totiž naprostým otloukánkem ligy, a to už od svého vzniku. Letos je opět s přehledem poslední. Jen těžko si můžeme představit, jak by asi dopadli zástupci Číny v konfrontaci s těmi nejlepšími.

Otravná karanténa, nebezpečný virus, podivná domácí reprezentace či náročné cestování. To všechno byly faktory, které nakonec způsobily zrušení účasti těch nejlepších.

Foto: IIHF.com

Z nabídky na národní týmy nabízíme vstupenky na MS ve Finsku