Kdo bude českou jedničkou na domácím MS? Takhle by vybírala redakce HokejTour.cz

3 minuty čtení

Šampionát jako žádný jiný. Někdo dokonce říká „malá olympiáda“. I tak se mluví o mistrovství světa, které se hraje doma, letos tedy v Praze a Ostravě. Nejožehavější post? Po tom trenérském brankářský. 

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Jsou pod drobnohledem. Vždycky. Jejich chyby jsou vidět pokaždé. A nejvíc. Pokud ji udělají oni, nikdo za nimi už jim záda nekryje. Na každém mistrovství světa je tlak na gólmany velký. Jenom si stačí vzpomenout loňský šampionát. A domácí turnaj bude ještě silnější kávou.

Kdo by měl tíhu nést český tým na svých bedrech v květnu  v Praze zvládnout? Na koho by trenérský štáb v hlavní roli s koučem gólmanů Ondřejem Pavelcem ukázat? Takhle bychom vybírali my

JEDNIČKA:

Petr Mrázek, 32 let (Chicago Blackhawks, NHL)

V momentální chvíli jasná volba. Z několika důvodů: Aktuální forma, zkušenost, psychická odolnost. Věřte tomu, že nebýt ostravského rodáka, Chicago by v této sezoně mělo jistojistě o pár bodů méně a o několik inkasovaných gólů více.

Výbornými výkony si vysloužil novou smlouvu, která by ho v NHL měla udržet minimálně další dva ročníky. Poté, co ho skoro nepřetržitě trápily různé zdravotní potíže a nad jeho působením v nejlepší hokejové lize světa už se dost smrákalo, je to skvělá odměna. Ne, tenhle kluk se jen tak nevzdá.

V reprezentaci už si zachytal, nejprve dostal čuchnout během bronzového MS 2012, pak se objevil na Světovém poháru 2016 a světovém šampionátu v roce 2017. Dotáhnout český tým na domácím turnaji (minimálně) k medaili? To by bylo jeho kariérním vrcholem. Motivaci by měl obrovskou.

Zbývá jen věřit v jediné – aby zůstal zdravý.

DVOJKA:

Lukáš Dostál, 23 let (Anaheim Ducks, NHL)

Má smlouvu i na příští rok a stejně jako u Petra Mrázka takřka stoprocentní jistotu, že jeho tým nebude figurovat ve vyřazovací části. Ačkoliv se hodně mluví o tom, že si ho v Anaheimu chystají pro budoucí roky, zatím nedostává tolik prostoru, kolik by si možná sám přál.

Nicméně jde o jeho první kompletní sezonu v NHL a když chce, umí v brance předvádět neskutečné výkony. Své by o tom mohli povídat v Torontu, když na začátku ledna pochytal 55 střel Maple Leafs a doslova ukradl svému týmu alespoň bod. Podobně tomu bylo na začátku března proti New Jersey (52 zákroků, výhra 4:3).

Pořád je velmi mladý, má vše před sebou, i proto by ho pozice dvojky jistě neurazila. A je jasné, že během dlouhého turnaje by dostal (nejspíš nejednu) šanci.

TROJKA:

Karel Vejmelka, 27 let (Arizona Coyotes, NHL)

V této sezoně v NHL nedostává tolik prostoru, jako ve svých prvních dvou sezonách v nejlepší lize světa. Nicméně umí svůj tým podržet, ačkoliv chytat za obrannou Coyotes je někdy velmi složitý úkol.

Absolvoval minulá dvě mistrovství, a i když s ním na tom minulém bylo zacházeno poněkud zvláštně, což veřejnost moc nechápala, měl výborná čísla (94,4% úspěšnost zákroků).

Pokud by byl trojkou a něco se přihodilo prvním dvěma brankářům, sáhnout po něm by nebyl žádný risk. Otazníkem by bylo, jestli by takovou pozici přijal. Ale když jde o domácí MS, odmítat se bude těžko jakákoliv role.

POKUD BUDE VOLNÝ…

David Rittich, 31 let (Los Angeles Kings, NHL)

Králové z LA jsou zatím na pozicích zajišťující play-off, on navíc nemá smlouvu na další sezonu. Pokud by ale okolnosti zahrály do karet realizačnímu týmu české reprezentace, neměl by váhat.

Jihlavský odchovanec se skvěle vzchopil. Už to vypadalo, že svoji zámořskou kariéru doklepe maximálně tak na farmě, on se z ní ale odrazil zpět do NHL, kde předvádí skvělé výkony. Na MS už taky byl (v roce 2018).

Když by jel, rázem by se měl (alespoň podle nás) vyhoupnout na pozici dvojky za Mrázka.

KDO TAKÉ PŘIPADÁ DO ÚVAHY:

Vítek Vaněček (28 let, New Jersey Devils, NHL)

Dan Vladař (26 let, Calgary Flames, NHL)

Šimon Hrubec (32 let, Curych Lions, Švýcarsko)

Roman Will (31 let, Pardubice)

Dominik Pavlát (24 let, Pardubice)