Kdo se směje naposled… Tkachuk umlčel kritiky a stává se ikonou

3 minuty čtení

Tu výměnu v létě nikdo moc nechápal. Mnozí si ťukali na čelo a říkali si, co to má být. Minulé léto byl Matthew Tkachuk vyměněn z Calgary na Floridu v jednom z největších trejdů poslední doby. S odstupem času se ukazuje, jak prozíravý to byl tah.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

HVĚZDA V CALGARY, TRPKÝ ODCHOD

Calgary si ho před několika lety na draftu vybralo z šestého místa. Už to značilo, jak velký potenciál má a jak klíčovou osobnost pro organizaci se může stát.

Předpoklady naplnil. Hned ve své premiérové sezoně nastřádal 48 bodů v 76 utkáních, v té další měl bodové tempo ještě o dost lepší. A hlavně byl lídrem. I v raném věku ukazoval, že to má v sobě. Když bylo potřeba, přitvrdil. Když byl potřeba gól, tak byl tam, kde měl. Ne náhodou dostal už po dvou sezonách v Albertě áčko na dres.

Zatímco individuálně to byl super hráč, týmově to moc nešlo. Když se tohle dalo do kombinace s tím, jak hráči (ne)mají rádi mrazivé Calgary, začalo se hovořit o tom, že po skončení smlouvy si dupne a bude chtít výměnu jinam. A přesně to se loni v létě stalo.

„Poslední smlouvu jsem podepisoval s vědomím, že se po ní musím rozhodnout, co dál se svým životem a kariérou. V létě jsem se rozhodl, že je čas na změnu,“ povídal tehdy.

Dostihy o jeho služby vyhrála Florida. A byla to výměna jako blázen! Za vítěze bylo označováno Calgary, které získalo jednoho z nejproduktivnějších hráčů minulých let Jonathana Huberdeaua a platného obránce Mackenzieho Weegara. Panthers zase Tkachuka obratem podepsali na osm let za 9,5 milionů ročně.

HRÁČ SEZONY

Už teď se ale vrchovatě vyplácí. V základní části byl tahounem Floridy. A vlastně jediným hráčem, který za něco stál. Hlavně díky jeho 109 bodům se Panthers těsně dostali do play off.

Tam jim téměř nikdo nevěřil. Mířili totiž na suveréna z Bostonu – největšího kandidáta na Stanley Cup. V sérii navíc prohrávali už 1:3. Zázračně ale otočili. A šli dál. Toronto? Vyřazení v pěti zápasech. Carolina? 4:0, adios.

Pod každičkým výsledkem je ale podepsaný právě Tkachuk. Šestnáct utkání, 21 bodů, tři vítězné góly v prodloužení, jeden další v základní hrací době.

Všeříkající je finále konference proti Carolině. Ze čtyř výher zařídil tři vítězným gólem sám. Prostě lídr a nejlepší hráč play off.

JAKÝ TÁTA, TAKOVÝ SYN

Matthew má bráchu Bradyho, který hraje v Ottawě, ale hlavně tátu Keitha, jenž udělal velkou kariéru v NHL. Významnou stopu zanechal v Arizoně a St. Louis.

Když Florida, tedy tým jeho syna, bojovala o účast v play off, nebral si servítky.

„Jsem z nich trochu zklamaný. Je to měkký tým a jejich výsledky se na tom odrážely, jsou zasloužené.“

Svá slova by asi nejradši vzal zpět. Florida valí, jeho syn také. Ideální kombinace, při které je rád naživo. Velmi často si ho kamery vybírají na tribuně, jak pozorně sleduje, jak je na tom jeho syn.

Naplno se tak může rozjet debata, kdo je lepší. Otec, nebo syn? Zatímco Keith nikdy Stanley Cup nevyhrál, Matthew je mu teď velmi blízko. Zvládne to?

Vyrazte s námi na NHL!

👉 Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu