Když hrál Jágr v Německu za řízek a hranolky

V sezoně 1994/95 byla v NHL výluka. Ne na celý ročník, i  tak si ale hráči včetně Jaromíra Jágra museli hledat nového dočasné zaměstnavatele. Česká hokejová legenda zamířila do Kladna. Ale nebyla to jeho poslední zastávka.

Pro 22letého útočníka byl návrat do domoviny jako z pohádky. Za 11 zápasů zaznamenal 22 bodů (8+14).

Nepřekonaný rekord NHL: nekonečné střídání Kovaljova

Kromě toho si vyzkoušel působení v italském Bolzanu, kde nastoupil v pěti duelech. Připsal si osm přesných zásahů a osm přihrávek.

Zakotvil i ve třetí německé soutěži, ačkoli jen na jediný soutěžní zápas, protože bylo jasné, že výluka NHL končí. Trenér Schalker Haie 87 Petr Fiala oslovil Jágra, zda by nepřišel pomoci mužstvu – ačkoli jen jednorázově. Český útočník jeho nabídku přijal.

Jágr v Německu
FOTO: Patty Schmitz/eishockeynews.de 

„Vyzvedl jsem ho na letišti a rezervovali jsme mu nejdražší pokoj v hotelu. Jágr ale chtěl zůstat u trenéra, ačkoli spal pouze na gauči,“ popsal situaci pokladník klubu Gerd Mayer.

Německý klub neměl dostatek peníze, aby hvězdu Pittsburghu Penguins zaplatil. Jágr s tím neměl problém. „Jediná věc, kterou chtěl, byl řízek s hranolky a majonézou,“ vysvětlil Mayer s úsměvem.

Problémem však zůstalo pojištění českého hokejisty. Jeho výše činila sedm tisíc dolarů za tři hodiny. Klubu pomohl místní sponzor a očividně se to vyplatilo. Jágr vstřelil první gól už po 27 sekundách hry. Schalker Haie 87 deklasoval soupeře 20:2, jejich dočasný hokejový šperk zaznamenal kromě gólu dalších deset asistencí.

10 gólů v NHL, které jste (možná) neviděli

Jágrova premiéra (a zároveň derniéra) v dresu třetiligového týmu znamenala jedenáct bodů. Slušný výkon, co říkáte?


FOTO: watson.ch