Když NHL čelila Jágrovi, ale nikdo ho neznal aneb NHL a Evropa

5 minut čtení

Prakticky od vzniku NHL si Severní Amerika uvědomuje jedinečnost hokeje. Nejlepší hokejová liga světa se etablovala v Kanadě a Spojených státech a postupem času si uvědomila, že ve vlastním zájmu musí co nejvíce zapojit fanoušky mimo Severní Ameriku.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

NHL se postarala o historický milník

Dne 21. dubna 1938 se v Londýně odehrál zápas mezi Montreal Canadiens a Detroit Red Wings. Jednalo se o první utkání v historii, které se hrálo mimo Severní Ameriku. Po tomto utkání sehrály oba týmy dalších osm střetnutí, z nichž tři se odehrály v Paříži ve Francii.

Od 29. dubna 1959 do 24. května 1959 odehrály týmy Boston Bruins a New York Rangers, doplněné o dvojici hráčů z týmu Chicago Black Hawks, neuvěřitelných 23 vzájemných zápasů. Absolvovali turné po Anglii, Švýcarsku, Francii, Belgii, Západním Německu a Rakousku. 11krát NY Rangers vyhráli, devětkrát prohráli a třikrát zápas skončil remízou.

Nezapomenutelná Superseries

Bitvy na ostří nože mezi kluby NHL a tehdejšími předními týmy Sovětského svazu jsou oficiálně započítány do historické Superseries. Většina z nich se odehrála v USA a Kanadě, ale zámořské týmy se představily také v Leningradě (dnes Petrohrad), Moskvě, Voskresensku, Kyjevě a Rize.

První zápas NHL v Československu

Calgary Flames se 10. září 1989 utkalo s československou reprezentací v historicky prvním zápase v Československu. Během dvou dnů sehráli v Praze dva přípravné zápasy, ve kterých domácí národní tým deklaroval svou sílu a vyhrál 4:2 a 4:1. Ve druhém utkání dostal ve čtvrté formaci prostor i talentovaný mladík Jaromír Jágr. O dva roky později vstoupil do NHL a nyní se o něm mluví jako o druhém nejproduktivnějším hráči historie.

Po roce 1990 vzájemné kontakty mezi kluby NHL a jejich evropskými protějšky postupně utichly. Kromě čtyř duelů v Londýně a dvou v Helsinkách stojí z devadesátých let za zmínku především takzvané „Ninety Nine All Stars Tour“, které odkazovalo na dres Waynea Gretzkeho s číslem 99. Legendární hokejista během výluky NHL vytvořil tým, s nímž odehrál v Evropě postupně zápasy proti Jokeritu Helsinky, Ilvesu Tampere, norskému All-Star týmu, Djurgardenu, Frölundu, Malmö a německému All-Star týmu.

Následovalo období odmlky, které přerušilo jen několik „vlaštovek“ v podobě vystoupení Buffala Sabres s Tampou Bay Lightning v Rakousku (1998) nebo projektu NHL Challenge, jehož se zúčastnily týmy Vancouver Canucks, Colorado Avalanche a Toronto Maple Leafs, které rovněž zavítaly do Helsinek.

Přelomový rok 2007 znamenal revoluci v NHL

Po výluce v sezóně 2004/05 vedení NHL opět prolomilo ostych z cestování do Evropy a vznikl projekt NHL Premiere, díky němuž poprvé v historii zámořská liga zahájila svou oficiální sezónu zápasem na starém kontinentu. V londýnské O2 Areně se dvakrát střetly týmy Los Angeles Kings a Anaheim Ducks.

Aréna byla plná, diváci se bavili a úspěch potvrdila i interní čísla ligy, která zaznamenala zvýšený zájem o zámořský hokej v Evropě. Sezóna 2008/09 tak byla první, kdy se najednou představily dvě země. New York Rangers a Tampa Bay Lightning sehráli duel v Praze, zatímco Pittsburgh Penguins a Ottawa Senators hráli ve Stockholmu.

NHL Premiere pokračovala další tři roky až do sezóny 2011/12. V následující sezóně evropští fanoušci nejlepšího hokeje na světě marně čekali na zápasy v blízkosti svého domova.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸

Přichází NHL Global Series

Po šesti letech se NHL opět vrátila do Evropy. Tentokrát s projektem NHL Global Series, který se bude týkat i přátelských zápasů na dalších kontinentech. V letech 2017 a 2018 zavítaly týmy NHL do Číny, kde se Vancouver Canucks utkali s Los Angeles Kings a Boston Bruins s Calgary Flames. Před začátkem sezóny 2023/24 pro změnu vycestovaly týmy Los Angeles Kings a Arizona Coyotes, které odehrály dva zápasy v australském Melbourne.

Oficiální zápasy NHL jsou však „vyhrazeny“ především Evropě. Nejčastější destinací je bezesporu Švédsko, kde se zápasy NHL hrály v letech 2017 (Göteborg), 2018, 2019 a 2023 (Stockholm).

Praha je však velkým lákadlem i pro samotné hokejisty. Ve dnech 4. a 5. října 2024 je naplánováno zahájení nové sezony 2024/25 opět ve „Stověžaté“. V hlavním městě České republiky budou hrát týmy New Jersey Devils a Buffalo Sabres.

Fanoušci z Evropy, zejména z České republiky a Slovenska, budou mít opět jedinečnou příležitost vidět nejlepší hokejovou ligu světa naživo.