Když outsideři šokovali. Nejpřekvapivější výsledky MS v hokeji

5 minut čtení

V mnoha zápasech jsou předem určeni favorit a outsider. Ve většině případů vyhrají favorizované týmy, ale o to překvapivější jsou triumfy podceňovaných týmů, a to i na mistrovství světa. Vybrali jsme pět výsledků, které v dávné i nedávné historii šampionátu šokovaly celý hokejový svět.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Polsko – SSSR 6:4 (MS 1976)

Polsko nikdy nebylo hokejovou velmocí a nikdy nezískalo medaili, ale ve 20. století bývalo pravidelným účastníkem elitní kategorie. Od roku 2002 však její součástí není. O téměř tři desetiletí dříve se zrodilo velké překvapení.

Možná to bylo tím, že se hrálo v Katovicích, ale na mistrovství světa v ledním hokeji v roce 1976 Polsko ve skupině A porazilo favorizovaný Sovětský svaz 6:4. Do té doby byla jejich vzájemná zápasová bilance 0:12 a skóre 14:136 v neprospěch Poláků. Ti do té doby vstřelili tři góly v jednom utkání pouze dvakrát.

Mieczyslaw Jaskierski však dvěma góly poslal svou zemi do vedení 4:1 a domácí si triumf pohlídali až do konce. Sověty nezachránil ani brankář Vladislav Tretiak a tento výsledek je dodnes považován za největší úspěch v historii polského hokeje. Mimochodem, Československo na tomto mistrovství světa získalo zlato a Sověti stříbro. Navzdory senzaci Polsko ze skupiny nepostoupilo.

Francie – Kanada 4:2 (MS 1995)

Francouzi překvapivě váleli na mistrovství světa v hokeji 1995 ve Švédsku. Po prvním zápase, který vyhráli nad Němci 4:0, narazili na elitní Kanaďany. Nikdy předtím je neporazili a poměr výher a porážek na velkých turnajích byl 0:8. Brzké góly Philippa Bozona a J. M. Soghomoniama však mohly předznamenat, že toto prokletí brzy skončí.

Kanada sice snížila na 1:2, ale o skvělý moment se postaral Christian Pouget, který se uvolnil a v nájezdech nechal „Forsberga“ prostřelit brankáře Coreyho Hirsche a upravil na 3:1. V závěrečném dějství se Kanada dokázala prosadit ještě jednou. Když v závěru přidal galský kohout čtvrtý gól, bylo jasné, že může slavit první vítězství nad Kanadou v hokejové historii. Francouzi sice postoupili ze skupiny, ale podlehli pozdějšímu vítězi z Finska (0:5), zatímco Kanaďané brali bronz.

Dánsko – USA 5:2 a Dánsko – Kanada 2:2 (MS 2003)

Když se Dánové utkali s Kanadou na mistrovství světa v roce 1949, prohráli ostudně 0:47. Na mistrovství světa se následně dostali po 54leté pauze. Jejich prvním soupeřem byly Spojené státy americké s hvězdami jako Phil Housley, Matt Cullen a Ryan Miller. Všechny šokovalo, když zámořský tým po 40 minutách prohrával 1:4 a Seveřané nakonec vyhráli o tři góly – 5:2. To poslalo USA do boje o záchranu.

Následovala druhá fáze šampionátu, kde hráli s Kanadou a už předem si připravovali posměšky na své soupeře. Očekávala se velká prohra a Dánové dokonce prohrávali 0:1, ale pak vstřelili dva góly během 21 sekund a Kanada zůstala v šoku. Do konce zápasu se jim podařilo pouze vyrovnat a konečný výsledek 2:2 byl velkým překvapením pro hokejové fanoušky po celém světě.

Maďarsko – Bělorusko 5:2 (MS 2016)

Maďaři chyběli mezi elitou ještě déle než Dánové. Když se v roce 2009 dostali do A-kategorie, bylo to po dlouhých 77 letech, ale všech šest zápasů ve skupině prohráli. V roce 2016 se scénář opakoval, ale po pěti prohrách následoval duel s Běloruskem, který Maďaři zvládli 5:2.

V té době už bylo prakticky jisté, že sestoupí, a motivace tak byla nízká. Naopak Bělorusové měli stále šanci na postup. Triumf  však přišel a klíčový byl začátek druhé třetiny, kdy v rychlém sledu skórovali Balazs Sebok a Vilmos Gallo. Maďaři vyhráli na mistrovství světa poprvé od roku 1939, kdy ochromili Belgičany 8:1.

Velká Británie – Francie 4:3 pp (MS 2019)

Britové se na mistrovství světa 2019 probojovali po 25leté pauze. Šampionát se hrál v Bratislavě a Košicích. Jasný adept na sestup měl o všem rozhodnout v posledním zápase skupiny proti Francii. Británie prohrála prvních šest zápasů a proti „galskému kohoutovi“ prohrávala už 0:3, ale v závěru druhé třetiny udeřila, snížila na 2:3 a na začátku třetí třetiny vyrovnala.

Zápas dospěl do prodloužení, a když Ben Davies na začátku třetí minuty skóroval na 4:3, celý stadion byl v šoku. Země pod vlajkou Union Jack byla v euforii a díky dvěma získaným bodům a lepšímu skóre sestupovali Francouzi.