Když Tampa Bay defenzívní taktikou „zabila“ hokej

Píše Dávid Lech

Psal se 9. listopad 2011 a Tampa Bay Lightning v úvodu zápasu proti Philadelphii Flyers vytasila na soupeře neoblíbenou defenzívní taktiku (viz video níže). Co následovalo potom, šokovalo všechny. Fanoušky, rozhodčí a v konečném důsledku i celý hokejový svět.

Třicet vteřin po úvodním buly se puk dostal na hokejku obránce Philadelphie Flyers Braydona Coburna. Byl připravený založit útočnou akci svého týmu, ale to, co se událo před jeho tváří, ho dostalo do rozpaků.

„Blesky“ se odhodlaly k nepříliš oblíbené, ryze defenzívní taktice 1 – 3 – 1. Spočívá ve velmi jednoduchém rozestavení – jeden bránící hráč na obranné modré čáře, tři na červené a jeden útočící a forčekující (pokud se to tak dá nazvat) číhá na soupeře na útočné modré.

Jaké znalosti máš o NHL? Otestuj se v kvízu!

Tato taktika doslova znemožňuje soupeři jakoukoliv možnost efektivní rozehrávky. V těchto časech byla občasně využívaná zhruba polovinou klubů v NHL. Každopádně Tampa Bay v čele s Martinem St. Louisem jako jediným útočníkem na soupeřově modré čáře tento systém dotáhla k dokonalosti.

Ostřílení harcovníci Coburn s Kimmem Timonenem nevěděli, co s pukem, a tak za bučení fanoušků trpělivě vyčkávali. Pořádně znejistili i samotní rozhodčí. Po uplynutí půl minuty, kdy se prakticky jen čekalo, přerušili hru. Verdikt byl jasný – puk musí být neustále v pohybu. Tampa Bay získala útočné pásmo.

Podobný styl hry preferovali prakticky celý zápas. Pevná defenzíva doplněná o výjimečnou trpělivost forčekujících útočníků přinesla žádané ovoce. Bolts se radovali z vítězství 2:1.

Floridský celek, resp. trenér Guy Boucher, byl po tomto zápase zavalený velkou kritikou. Do této taktiky se obulo mnoho trenérů, hráčů či hokejových expertů. Kouče „blesků“ to však nijak neznervózňovalo: „Vůbec mě netrápí, co lidi říkají. Trénuji svůj tým a jsem placený za to, abych vyhrával a zaplnil náš stadión. Steve Yzerman (tehdejší generální manažér klubu, pozn. red.) je se mnou spokojený,“ tvrdil pro oficiální stránku NHL.

Jiný pohled mělo mnoho hráčů. Uznávaný útočník Henrik Zetterberg z Detroitu Red Wings to vyjádřil asi nejlépe: „Myslím si, že Philadelphia zareagovala dobře. Sice jsem tu situaci neviděl, ale myslím si, že je směšné, aby tam jen tak stáli a vyčkávali na to, co udělá soupeř. Musí to být náročné i pro rozhodčí. Nevím… Musí to být velmi nudné pro oba týmy. Takhle jsme hráli ve Švédsku deset roků a dodržovali jsme ten systém velmi striktně. A z hry se stala skutečně velká nuda. Myslím si, že vzhledem ke schopnostem hráčů v této lize bychom se neměli zaměřovat na takovýto styl hry.

MS 2021 už zná rozdělení skupin! Na koho narazí český výběr?

Podobný scénář se už v dalších soubojích neopakoval, každopádně svěřenci Guye Bouchera, stejně i další týmy, v případě potřeby neváhali vytasit silnou zbraň v podobě „131“ systému. Faktem zůstává, že pokud by se tento trend výrazněji vměstnal do taktiky jednotlivých týmů NHL, na gólové hody a stobodové sezóny hráčů bychom mohli zapomenout.