Kluby NHL prozradily, co stojí za zvolením nového kapitána

5 minut čtení

Pozice kapitána týmu NHL je nejen velkou prestiží, ale také obrovskou zodpovědností. Historie si pamatuje několik výjimečných vůdců s „C“ na hrudi. Jak se hráč k této pozici dostane?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Z 32 klubů NHL nemá 5 týmů zvoleného kapitána. Anaheim Ducks, Buffalo Sabres, Chicago Blackhawks, Seattle Kraken a nově vzniklý Utah (bývalí Arizona Coyotes) čeká proces volby nového kapitána v nejbližších měsících.

V případě, že tým nemá kapitána, volí se pouze asistenti, kteří částečně přebírají povinnosti kapitána, například komunikaci s rozhodčími během zápasu.

Výběr kapitána je výsadou realizačního týmu

V zámořské lize je tradicí, že o tom, kdo bude kapitánem týmu, rozhoduje především vedení klubu. Za to je zodpovědný trenér nebo generální manažer. Obránce Colorada Avalanche Jack Johnson si myslí, že by se to mělo změnit: „Nakonec jsou to hráči, kteří jsou za zavřenými dveřmi šatny a skutečně znají charakter jednotlivých kluků.“

Kapitán týmu má několik povinností. Slouží jako spojka mezi trenérským štábem a šatnou, má výsadní právo diskutovat s rozhodčími během zápasu, nejčastěji vystupuje před médii a musí odpovídat na nepříjemné otázky – zejména po prohrách a v obdobích, kdy se týmu příliš nedaří. Jsou mediální tváří klubu, a když se v týmu vyskytnou problémy, jsou první, kdo míří „na kobereček“ k vedení, aby problémy řešilo.

Jedná se o důležitou funkci, a proto obvykle spadá do kompetence hlavního trenéra, generálního manažera, prezidenta týmu nebo dokonce samotných majitelů.

Důležité předpoklady kapitánů

Vancouver Canucks prošel procesem výběru nového vedoucího týmu teprve nedávno. Během sezóny 2022/23 kanadský klub vyměnil tehdejšího kapitána Bo Horvata do New York Islanders. S příchodem nového hlavního trenéra Ricka Toccheta dostal nově zvolený lodivod týmu mimo jiné za úkol vybrat pro organizaci hokejistu, který by mu na hruď přišil kapitánské „C“.

„Z mého pohledu je stále důležitější, aby kapitán šel příkladem,“ začal Rick Tocchet své vyprávění pro ESPN a pokračoval druhým dechem: „Jde na led dřív? Když se nedaří, dělá správné věci? Když se nedaří, odchází rychle ze šatny, aby nemusel čelit médiím? Zašívá se? To jsou věci, kterých si všímám. Každý je skvělý lídr, když se daří, ale když se děje opak, jaký jste lídr?“

Novopečený trenér uvažoval také o výběru Eliase Petterssona nebo JT Millera, ale nakonec zvolil Quinna Hughese. V průběhu sezony si všiml, jak mladý obránce osobnostně roste a s tím se mění i jeho přístup v šatně. Sedmý hráč draftu 2018 neváhal v šatně zvýšit hlas nebo říkat nepříjemné věci směrem k ostatním elitním hráčům v šatně, když to bylo potřeba.

Po večeři s rodiči Quinna Hughese, kde chtěl trenér podrobněji vědět, koho má tu čest mít v šatně, padlo rozhodnutí. Kanadský obránce se stal patnáctým kapitánem v historii Vancouver Canucks. Spoluhráč JT Miller tuto volbu schválil: „Quinn se z docela tichého kluka stal obrovským hlasem v naší šatně. Nestalo se to přes noc, do této role se postupně vžil.“ Samotného kapitána tato výzva neodradila: „Cítil jsem, že kdykoli náš tým nehraje dobře, je to proto, že já nebo Elias (Pettersson) nehrajeme dobře. V tomto smyslu jsem se dlouho cítil jako lídr a cítil jsem, že je to na mých bedrech. Teprve v průběhu let jsem si tím začal být jistý.“

Není to jen o nejlepších

Hokejové superhvězdy jako Connor McDavid, Sidney Crosby, Steven Stamkos nebo Alexander Ovečkin jsou dlouholetými kapitány svých týmů. Kluby NHL však při výběru nehledí pouze na herní kvalitu.

Chtějí hráče, kterého mohou ostatní hráči napodobovat. Nemusí nutně napodobovat jeho schopnosti, ale jeho pracovní morálku. Existuje několik kapitánů, kteří se naprosto vymykají ostatním a nikdo nedokáže napodobit to, co dělají oni. Jako trenér chcete, abyste mohli svému útočníkovi č. 13 a obránci č. 7 říct: „Neočekávám, že dáte 50 gólů, ale očekávám, že se budete snažit stejně jako on (kapitán).“ 

Elitní dovednosti a vysoká pracovní morálka jdou ve většině případů ruku v ruce. Ti nejlepší vynikají právě díky tisícům hodin mimořádně tvrdého tréninku.

Trendy se mění

Zatímco v minulosti byli kapitány především zkušení harcovníci, kluby NHL stále častěji neváhají projevit důvěru i mladým talentům. Sám Rick Tocchet se stal kapitánem v 27 letech a bývalý skvělý hráč NHL Rod Brind’Amour se stal kapitánem týmu NHL v 35 letech.

Trend je však jasný. Mladé supertalenty se stávají tvářemi organizací. Connor McDavid je nejmladším kapitánem v historii NHL, Edmonton Oilers mu kapitánské „C“ na hruď poprvé přišil ve věku 19 let a 266 dní. Současného kapitána Colorada Avalanche Gabriela Landeskoga překonal o 22 dní. Třetím nejmladším kapitánem v historii je Sidney Crosby, který začal kapitánovat Pittsburgh Penguins ve věku 19 let a 297 dní.

Ať už roli kapitána přijme mladý hráč nebo veterán, je to vždy kromě velké zodpovědnosti také prestižní záležitost. „Někdy to není snadné,“ řekl Francis. „Ale kdykoli nosíte céčko organizace, je to velmi lichotivé,“ netajil se hokejový veterán, který během své kariéry vedl tým NHL ve 12 sezónách.

Současný kapitán New Jersey Devils Nico Hischier souhlasí. „Je to velká pocta, když vám tým takhle věří a důvěřuje. V hokejovém světě je to velká čest, protože abyste se mohli stát kapitánem, musíte splňovat vysoké nároky.“