Které hvězdy Tipsport extraligy poletí do Rigy?

3 minuty čtení

I vzhledem k odlivu hráčů z KHL vznikl v ostatních TOP evropských ligách konkurenční přetlak a spousta kvalitních borců se rozhodla pro návrat na tuzemská kluziště. Extraligu tak obohatila jména jako Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka nebo třeba Michal Kempný.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Reprezentační trenér Kari Jalonen tak má z čeho vybírat i na základě extraligového play off. Zkusili jsme si zatipovat, na koho by mohl ukázat. Ale kdo by byl vaší volbou?

Brankář: ALEŠ STEZKA

Česká brankářská škola. To je pojem, který zná snad celý hokejový svět. A není divu, i letos nabízela dokonce česká extraliga spoustu brankářů, kteří si mohou dělat zálusk na vrchol hokejové sezony. Roman Will po celou sezonu držel nad vodou Pardubice, Petr Kváča si vychytal odchod do Švédska a dokonce o zámoří se mluví v souvislosti s objevem sezony Alešem Stezkou. Právě jeho jsme nakonec zvolili. Předvádí neskutečné výkony, navíc by se jistě spokojil i s rolí druhého nebo třetí brankáře. I to by byla odměna za letošní povedenou sezonu.

Obránce: JAKUB JEŘÁBEK

Plzeňský odchovanec odehrál i několik zápasů v NHL, poslední sezony hrál ruskou KHL. Po návratu do Čech posílil ambiciózní Třinec a zařadil se mezi velké postavy defenzívy Ocelářů. Jeho sestra Markéta Jeřábková před pár dny prostřílela házenkářskou reprezentaci na mistrovství světa. Až dohraje letošní sezonu extraligy Jakub, určitě by se rád na šampionát podíval i on sám. Jeřábek je komplexním obráncem, dokáže tvrdě vystřelit, řídit přesilovku, ale i skočit po hlavě do střely. Dostal se na dvojciferný počet bodů v play off, po návratu do Čech hraje ve famózní formě.

Fantastické výkony podává třeba i Petr Gewiese, druhý nejproduktivnější obránce play off právě po Jeřábkovi. Ve 30 letech by byla jeho nominace přesto velkým překvapením, zatím jediný start za reprezentaci si připsal před více než deseti lety – v přípravném utkání roku 2012!

Zdroj: HC Oceláři Třinec.

Obránce: DAVID NĚMEČEK

Nikdy nebude zvedat diváky ze sedadel svými ofenzivními výlety, nikdy si nebude prohazovat své soupeře efektními kličkami. Každý úspěšný tým ale potřebuje i důraz, bojovníky, kteří se pro svůj manšaft obětují, kteří se klidně porvou za své kamarády. Právě v ten momentu může dojít třeba na jméno Davida Němečka.

I on je podepsán pod další neúspěšnou sezonou Sparty Praha, která nestačila už ve čtvrtfinále na Třinec. Pokud ale někdo nezklamal, byl to právě on. Svou defenzivní roli splnil. Další možností mohou být třeba jeho spoluhráč ze Sparty Martin Jandus nebo Pavel Pýcha, který se nyní vrací po dvou letech z Mladé Boleslavi do mateřského Motoru. Také oni jsou v počáteční nominaci.

Zdroj: HC Sparta Praha.

Útočník: JAKUB FLEK

Obávaný rychlík patří už posledních pár sezon k nejnebezpečnějším extraligovým střelcům. Letos pomohl Kometě Brno 23 góly, ani to ale na Vítkovice ve čtvrtfinále nestačilo. Také proto je Flek jediným útočníkem z naší sestavy, který už se s národním týmem připravuje nyní.

Velmi dobře si v play off vede třeba i Andrej Nestrašil z Třince. Je otázkou, kolik hráčů bude chtít Jalonen doplňovat ze závěrečných kol extraligového play off. Nebo stejně jako loni projde celým sítem přípravy některý z hráčů, kteří už se s národním týmem připravují nyní. To by byla Flekova šance.

Útočník: LUKÁŠ SEDLÁK

Je to pár měsíců, co brázdil ledy NHL. Letošní sezonu si zahrál za Colorado Avalanche (3 zápasy, 0+0) a Philadelphii Flyers (27 zápasů, 3+5). Pak se ale zničehonic vrátil do extraligových Pardubic. Byl to šok, ale Sedlák od začátku ukazoval, že zkrátka umí. Dokáže nejen bodovat, ale klidně se i porve nebo skočí po hlavě do střely. V národním týmu nemusí mít nutně pozici v elitních formacích, a přesto bude pro tým platný.

Nebo snad dojde, stejně jako loni, na Jiřího Černocha? „Čeče“ se na loňském šampionátu dokonce dvakrát střelecky prosadil, přidal jednu asistenci. Letos kapitánoval Karlovým Varům, zúčastnil se i dvou reprezentačních akcí – Švýcarských a Švédských hokejových her.

Zdroj: TN.cz.

Útočník: DAVID CIENCALA

Je jedním z objevů play off, ve vyřazovacích bojích se dostal na dvouciferná čísla v kanadském bodování. Přestože by jeho nominace možná moc fanoušků nenapadla, my si necháváme prostor pro jedno „překvapení“. A proč ne právě Ciencala? Přestože v úvodu sezony neměl tak výrazný ice-time, tak v play off rozkvetl naplno a patří mezi největší opory Dynama.

Dalším z objevů play off je bojovník Daniel Voženílek, i on by mohl být nečekanou volbou Kariho Jalonena. Zajímavostí je, že se Ciencala s Voženílkem potkali v play off na opačné straně barikády, než kde s velkým hokejem začínali. Ciencala vstoupil na extraligový led v Třinci, Voženílek zase v Pardubicích.

Ať už nakonec bude nominován kdokoliv, věřte, že není nic lepšího, než vidět mistrovství světa na vlastní oči. Navíc letos v blízkém Pobaltí, přesněji v malebné Rize. Krásné město, přátelští lidé, bouřlivá atmosféra a hon za medailemi. Kdo by tam nechtěl být?

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023