Kuriozity z NHL: Když soupeřův útočník ukradl brankářovi masku

7 minut čtení
Autor: Dávid Lech

Nejlepší hokejová liga na světě začala psát svou historii v roce 1917. Během více než stoleté historie byli hokejoví fanoušci svědky nespočtu podivností a kuriozit. Pojďme se na jednu z nich podívat!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Boj o nejcennější hokejovou trofej na světě je v play off NHL vždy velmi napínavý. Hokejisté jsou pro úspěch schopni udělat téměř nemožné. Neznamená to však vždy jen hrát přes zaťaté zuby a různé druhy drobných či vážných zranění.

V play off v roce 1971 došlo v zápase mezi New York Rangers a Toronto Maple Leafs k divokému vyvrcholení, které tehdejší noviny označily titulkem „nejkomičtější show na světě“.

Ukradená maska!

Dne 8. dubna 1971 zkřížily týmy New York Rangers a Toronto Maple Leafs hokejky ve druhém zápase série play off. V prvním domácím utkání využil výhodu domácího prostředí tým z Manhattanu, který zvítězil 5:4.

Druhý zápas se však nevyvíjel podle představ newyorského týmu. Jezdci pět minut před koncem zápasu prohrávali 1:4. Frustrace domácích se projevila hromadnou rvačkou. Rozhodčí v zápase udělili 168 trestných minut.

Zdroj: NHL.com – slavná útočná formace Rod Gilbert (vlevo), Jean Ratelle (uprostřed) a Vic Hadfield při slavnostním vyvěšení Hadfieldova dresu

Brankář Toronta Bernie Parent se zapojil do šarvátky na brankovišti, kterou začali Vic Hadfield a Jim Harrison, po nich se do ní zapojil i gólmanský protějšek Ed Giacomin. Po ručním vysvětlování dobrých mravů mezi hráči obou týmů vášně na ledě opadly a vše se schylovalo ke zbývajícím necelým pěti minutám hry.

VIDEO: Brankář hostů Bernie Parent nemohl najít svou masku. Ta spadla poblíž rozzuřeného Hadfielda při střetu s brankářem Giacominem a ten neváhal ani vteřinu. Okamžitě ji sebral a hodil do davu v Madison Square Garden.

Hadfield byl v zápase jako utržený ze řetězu. Nasbíral dva dvouminutové tresty, dva pětiminutové tresty a v zápisu o utkání má dokonce zapsané dva tresty do konce zápasu.

„Nevracejte to! Nevracejte ji zpátky!“

„No, byl jsem blízko mantinelu, tak jsem ji prostě jenom přehodil směrem k divákům. To bylo všechno,“
vzpomínal domácí útočník Vic Hadfield pro oficiální stránky NHL.

Parent vyloučil pokračování hry bez ochrany obličeje. Viceprezident Toronto Maple Leafs King Clancy v doprovodu ochranky začal hledat masku na tribuně mezi fanoušky. To vše se dělo za hlasitého skandování zaplněné arény, která křičela z plných plic: „Nevracet! Nevracet!“

Symbolická náhrada v brance

Maska se nenašla. Parenteho v brance nahradila 42letá legenda Jacques Plante. Největším paradoxem je, že právě Plante byl brankářem – průkopníkem -, který jako první začal pravidelně chytat v masce. Stalo se tak 12 let před tímto incidentem, jak jinak než ve (staré) Madison Square Garden.

Toronto Maple Leafs si udrželo vedení a série se stěhovala do Toronta za stavu 1:1. Nakonec zvítězili New York Rangers 4:2.

Parent „našel“ masku po 41 letech

Masku prý na adresu Toronto Maple Leafs doručil v krabici od bot neznámý zloděj. Kanadský tým si po tomto incidentu nechal pro svého brankáře vyrobit novou.

Trvalo neuvěřitelných 41 let, než se ztracená maska dostala zpět do rukou Bernieho Parenta. „Vždycky jsem přemýšlel o tom, co se s ní stalo. Teď, po 41 letech, je tady. Život je plný překvapení,“ neskrýval své nadšení dvojnásobný držitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který získal jako nejužitečnější hráč play off v letech 1974 a 1975.

Zdroj: inquirer.com/foto: David Maialetti

V roce 2012 kontaktoval člena Síně slávy anonymní sběratel, který masku zakoupil v aukci. Chtěl se přesvědčit, zda se jedná o pravý kus masky, a požádal Parenta, aby to osobně ověřil. Parent pravost cenného sběratelského artefaktu potvrdil. Na masce byly dokonce 2 kousky lepicí pásky, které na ni sám nalepil.

Kupec Parentovi slíbil, že dříve či později masku dodá do rukou Hokejové síně slávy. Pomyslný kruh se uzavřel. „Když jsem tu masku uviděl, první, co jsem chtěl udělat, bylo zavolat Hadfieldovi a říct mu: Děkuji,“ dokončil své vyprávění pro oficiální stránky NHL jeden z nejlepších hokejových brankářů své doby.

Exkluzivní nabídka: Finále NHL a NBA na Floridě (letecky), 6.-12. června.

Vyrazte s námi na NHL!

👉 Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu