Lausanne – to je krásné město, úžasná krajina a dějiště MS v hokeji 2020

píše David Zlomek

Lausanne je švýcarské město, které leží na severním břehu Ženevského jezera. Pro fanoušky českého sportu je toto město momentálně důležité hlavně tím, že zde čeští hokejoví reprezentanti odehrají minimálně všechny zápasy ve skupině. Nicméně Lausanne rozhodně nenabízí jenom hokej.

První věcí, co musí turista rozhodně vidět, je určitě místní katedrála dostavěna v třináctém století. Ta je dominantou města a majestátně se nad ním tyčí a jenom dokresluje samotné prostředí, ve kterém se Lausanne nachází.

Nejlépe jde všechno vidět asi z rozhledny Sauvabelin. 35 metrů vysoká rozhledna nabízí rozhled na všechny strany. Můžete tak vidět celé Lausanne, Ženevské jezero či pohoří Alpy a Jura. Nutno podotknout, že rozhledna je součástí nádherného parku nacházejícího se v kopcích kousíček od města.

Pár minut cesty od města je to také do Lavaux. Zde se nachází vinohrad, který je dokonce na seznamu UNESCO. Dát si zde skleničku vína z tamních hroznů a kochat se výhledem na jezero, za nímž se tyčí Alpy, zní velmi ohraně, ale je to neopakovatelný zážitek.

Nicméně město samotné má rozhodně také co nabídnout. Je to nádherné historické město, zvlášť jeho centrum plné malých uliček nebo náměstí Palaud, kde se také nachází nejstarší fontána v Lausanne. Kromě toho se zde každou středu a sobotu ráno konají tradiční trhy, které mají taktéž své kouzlo.

Mezi moderní atrakce, jež město nabízí, se rozhodně vyplatí navštívit Olympijské muzeum. Ve třech patrech, které muzeum má, naleznete více než 1500 předmětů spojených s olympiádou. Ať už jde o medaile, olympijské pochodně či použité vybavení těch nejslavnějších sportovců.

Určitě vás uchvátí také návštěva AQUATIS. Jedná se o moderní akvárium a vivárium, kde nejenom, že máte možnost vidět přes deset tisíc ryb nebo přes sto obojživelníků a plazů, ale také se jedná o jeden z klidných koutů Lausanne, kde se dá skvěle zrelaxovat.

Poslední stavbu, kterou vám doporučíme, je ukázka dechberoucí moderní architektury. Mluvíme o Rolex Learning Center. To patří univerzitě EPFL a byla navržena japonskými architektury. Na dvaceti tisících metrech čtverečních se nachází knihovny, studovny, restaurace, kavárny, ale také venkovní prostory, jež nabízí krásný pohled na tuto futuristickou budovu.

V květnu tak nebude k vidění jenom hokej a česká reprezentace. Lausanne toho má mnohem více co nabídnout. Mix historie, přírody a modernosti je zkrátka neodolatelný. Vy cestujte s námi a zažijte úžasný sportovní a kulturní zážitek.