Martin Nečas slaví dvacáté narozeniny!

píše Adam Weidenthaler

Dne 15. ledna 2019 slaví dvacáté narozeniny Martin Nečas, jedna z nadějí nové generace českého hokeje.

Nečas, ročník 1999, se narodil v Novém Městě na Moravě. S mládežnickým hokejem začínal v asi deset kilometrů vzdáleném Žďáru nad Sázavou. V průběhu ročníku 2014/15 si talentovaného forvarda, v tu dobu lídra bodování nejvyšší soutěže mladšího dorostu, vyhlídla Kometa Brno, kam se ještě v průběhu sezony přesunul. Výkonnostní progres na sebe nenechal dlouho čekat a kapitán reprezentace do 18 let Nečas, kterou dovedl ke historicky první zlaté medaili na Memoriálu Ivana Hlinky, nastoupil do svého prvního extraligového zápasu již jako sedmnáctiletý na podzim roku 2016.

Sezonu 2016/17 musí u Nečasů považovat jako vskutku průlomovou, neboť v ní nejdříve mladý Martin dopomohl k titulu Kometě (teprve prvnímu od roku 1966), aby byl v následující pauze mezi sezonami vybrán v úvodním kole draftu už na 12. místě týmem Carolina Hurricanes.

 

Vstup do NHL si však pravděpodobně představoval lépe. Za první tým Hurikánů sice naskočil už v říjnu 2017, poté ale vypadl ze sestavy a chvíli figuroval na soupisce i jako zdravý, nehrající náhradník (sedící tedy na tribuně bez jiného než tréninkového vytížení). Aniž by pak zkoušel své štěstí v AHL, dostal povolení opustit Ameriku a vrátit se do konce ročníku do Brna, kde dopomohl Kometě obhájit titul. Mezitím se také účastnil MS 2018 mužů, na kterém byl s bilancí 5 bodů v 7 zápasech jedním z tahounů mužstva.

 

Na MS juniorů 2019 sice s kapitánským “C” nedotáhl český tým výš než na 7. příčku, Nečas, který v sezoně 2018/19 převážně obléká dres farmářského týmu ze Charlotte namísto toho s hurikánem, má stále všechno před sebou. Nám nezbývá, než šikovnému útočníkovi fandit, aby se co nejdříve naplno prosadil do nejlepší hokejové ligy světa. Všechno nejlepší, Martine!