MS 2023: hvězdy z NHL. Kdo může posílit národní tým?

4 minuty čtení

Začátek dubna? Trenéři českého nároďáku zbystřují. Končí totiž základní část NHL. Cedníkem tak projdou jména, která by mohla pomoci národnímu týmu na světovém šampionátu. Které hvězdy ze zámořské ligy by se mohly objevit letos?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

KAREL VEJMELKA

Začněme pěkně od brankoviště. Karel Vejmelka se v této sezoně už naplno etabloval mezi zámořskou elitou. Ukázal, že minulá sezona, ve které vystřelil, nebyla náhoda.

Arizonu, jeden z nejslabších týmů NHL, pravidelně drží a v průběhu sezony patřily jeho pokročilé statistiky mezi nejlepší v lize. Ne náhodou se mluvilo o možném přesunu jinam. Ten už v této sezoně nepřijde, nicméně dle zámořských novinářů trvalý zájem trvá třeba u Los Angeles.

Co se národního týmu týče, na minulém MS Vejmelka odchytal osm zápasů a výraznou měrou se podílel na zisku bronzové medaile. Pokud bude mít zájem přijet, neměli by ho trenéři opomenout.

RADKO GUDAS

Velký otazník. Jeho Florida je totiž v neúprosném boji o play off. Rozhodovat se bude asi až v úplném závěru základní části, nicméně i kdyby postup přišel, Panthers mohou vypadnout v prvním kole.

Kdyby se tak stalo, byl by Gudas skvělou posilou. Reprezentoval sice naposledy v roce 2019, od té doby ale buď úřadoval koronavirus, nebo byl dlouho v play off.

Jak bylo řečeno, to by se mohlo změnit. Gudas dlouho platil za důrazného obránce, se kterým se nechcete potkat. To sice stále platí, Gudas však na Floridě hokejově rozkvetl a k tvrdosti doplnil i přihrávky, střely a hokejové myšlení. Ve dvaatřiceti letech by na MS budil strach a byl by skvělým lídrem kabiny.

TOMÁŠ HERTL

Co k Tomáši Hertlovi vlastně dodat. Usměvavý borec se díky dlouhodobé smlouvě usadil v San Jose, které se v příštích sezonách bude snažit dostat ze suterénu ligy.

České fanoušky to ale asi moc netíží. Hertl bude opět k dispozici a v nominaci by neměl chybět. To, jak miluje Česko, dokázal nespočetněkrát v jeho dresu. Nicméně také na podzim, kdy se NHL představila v Praze. Spoluhráče nadšeně vodil po městě a pocit, že je doma, si nesmírně užíval.

Druhou kapitolou jsou jeho nesporné hokejové kvality. V NHL zažívá opět více než kvalitní ročník, je lídrem týmu a ve svých devětadvaceti letech přidává i tunu zkušeností. Hertl by byl opravdu exkluzivní posilou.

JAKUB VRÁNA

Druhý otazníček. Tentokrát není spojený s účastí v play off. Nýbrž se zkušenostmi z minulých let. Není pochyb o tom, že Vrána patří mezi nejnadanější české hráče posledních let.

Nicméně když dorazili k reprezentaci, nebylo to ono. Někteří hovořili o nedůvěře trenérů, jiní o nechuti hokejisty samotného. Proč to nešlo, to ví asi on jen sám.

V této sezoně si ale prošel špatným obdobím. Na několik měsíců vypadl z dění a když se vrátil, dozvěděl se, že ho Detroit ani nechce. Přišla tak výměna do St. Louis, kde ožil. Produkuje v tempu bodu na zápas, převažují branky.

Dostává se tak do skvělé formy, kterou by mohl český tým využít. Kari Jalonen, trenér Česka, by měl hodit za hlavu minulé zkušenosti. Vrána bude mít motivaci jako nikdy předtím, jelikož hraje i o budoucnost v NHL. Navíc si letos pořádně nezahrál.

KDO DALŠÍ BY MOHL PŘIJET?

PETR MRÁZEK – brankář, Chicago. Zde je šance spíše malá. Česko má v bráně dost možností, v Evropě patří čeští brankáři mezi špičku.

RADIM ŠIMEK – obránce, San Jose. Mohl by být platným členem týmu, nicméně na začátku dubna se vrátil po vleklém otřesu mozku.

MARTIN KAUT – útočník, San Jose. V San Jose se snaží nakopnout kariéru, která v Coloradu uvadala. Nevede si vůbec špatně, v týmu zastane jakoukoliv roli.

DOMINIK KUBALÍK – útočník, Detroit. Kanonýr, ničivá střela. Kubalík v reprezentaci ukázal svou platnost již několikrát. Pokud se bude hledat ryzí střelec, mělo by se ukázat na něj.

O tom, jestli budou borci z NHL platnou silou, se můžete přesvědčit na vlastní oči. Vyrazte s námi na zájezd na letošní MS, kde čeští hokejisté obhajují bronzové medaile. Krásné Pobaltí, bouřlivá atmosféra, hokejové hvězdy a honba za medailemi. Mistrovství světa se blíží!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023