MS 2023: smečka favoritů. Patří do ní Češi?

4 minuty čtení
Autor: David Zlomek

Sice je to fráze, ale pravdivá. Světový hokej se neskutečně vyrovnává. I přes to zůstávají favorité stejní. Dva zámořské týmy plus tradiční evropské velmoci. Co od favoritů čekat? Pojďme se na to podívat!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

SKANDINÁVSKÉ KLASIKY

Čtyři z posledních pěti světových šampionátů vyhrál tým ze Skandinávie. Řeč je pochopitelně o hokejových velmocích Finsku a Švédsku. Obě země si tituly rozdělily spravedlivě po dvou.

Dva švédské triumfy z let 2017 a 2018 jsou ale zapomenuty. Přebila je totiž bída posledních let. Poslední tři šampionáty? Nula medailí! Hovořilo se o nekvalitním trenérovi i špatné náladě v mužstvu. Švédům to prostě nefungovalo. Nic to však nemění na tom, že i letos patří k velkým favoritům. Očekává se totiž tradiční nájezd posil z NHL.

Úplným fanouškem posil z nejlepší ligy světa nejsou naopak Finové. Aktuální světoví šampioni se spoléhají na systém a pevnou obranu. K tomu, abyste byli s tímto systémem úspěšní, potřebujete perfektní souhru. I proto trenér Jalonen skládá tým převážně z hráčů z finské ligy. Dvě zlata a jedno stříbro z posledních tří MS hovoří o tom, že jde o správnou cestu.

NASTUPUJÍCÍ AMERIČANÉ A JEJICH VĚČNÝ RIVAL

Žádné velké stálice naopak nenajdeme u Američanů. I když panuje dojem, že americká reprezentace MS nepřikládat takovou váhu, opak je pravdou. Team America každoročně přiváží dravé mladíky, mnohdy i juniory.

Co to znamená? Nepříjemnost pro soupeře! Rychlý hokej, šikovné ruce a touha zaujmout. Tahle kombinace dělá ze Spojených států velice nebezpečného protivníka, tým bývá většinou doplněn o zkušené borce, kterým skončila sezona v NHL o něco dříve. Stačí vzpomenout na to, jak velké trable způsobili Američané naší reprezentaci v posledním boji o bronz.

Vždy zajímavé je počínaní Kanady. Proč? Ať už přiveze kohokoliv, je silná. Šířka kádru Kanady je vskutku neuvěřitelná. Javorový list se může opřít nejenom o borce, kteří budou ochotní přijet z NHL, ale také o mladíky či borce, kteří působí různě po Evropě.

Poměrně dost se také změnil postoj managementu kanadského hokeje. Zatímco dřív Kanaďany účast na MS spíše obtěžovala, v posledních letech je to jinak. Důkaz místo řečí, z posledních sedmi šampionátů odvezli reprezentanti kolébky hokeje šest medailí, z toho tři zlata.

MOTIVOVANÍ ČEŠI

Někdo se s tím nemohl smířit, někdo byl nadšený. Ať už měli fanoušci názor na angažování trenéra Kariho Jalonena jakýkoliv názor, finský kouč doručil to, co měl.

Česká reprezentace po dlouhých letech ochutnala, jak chutná zisk medaile. Loni Češi slavili bronz po famózním obratu. Naordinovaná medicína zabrala, pevný systém plus dokonalé individuální výkony od Krejčího, Pastrňáka či Červenky fungoval výtečně.

Letos by to mohlo být něco podobného. Pod Jalonenem hráči reprezentují rádi, zvlášť od těch evropských omluvenky téměř nepřicházejí. A právě Evropané asi budou tvořit osu týmu. Ve Švýcarsku řádí Červenka či Stránský, z kádru Pardubic se rýsuje kandidátů hned několik. Ať už přijede kdokoliv, Češi se mezi favority rozhodně řadí.

To, jestli se prognózy vyplní a jestli se Češi poperou o zlatou medaili, můžete zažít na vlastní kůži. Mrkněte na naši nabídku zájezdů a využijte výletu ke spojení parádního hokeje, nádherného města a atmosféry, kterou jinde nezažijete.

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Slovensko, Česko – Kazachstán (charter) – letecký zájezd
👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023