Narozeniny slaví: Tomáš Kaberle

píše Adam Weidenthaler

Společně se svým otcem a starším bratrem tvoří jednu z nejúspěšnějších rodin české hokejové historie. Majitel 984 startů v nejslavnější hokejové lize světa, obránce Tomáš Kaberle, slaví dnes narozeniny.

 

Ačkoliv se narodil 2. března 1978 v Rakovníku, i Tomáše Kaberleho můžeme jako mnoho dalších z našich rubrik řadit k odchovancům kladenského hokeje. Vyrůstal zde, stejně jako jeho o čtyři a půl roku starší bratr František, na kluzištích slavné Poldi Kladno, za kterou si připsal v sezóně 1994/1995 debut v nejvyšší české soutěži. V té stihl odkroutit ještě další tři ročníky, než ho na severoamerický kontinent přetáhl jeden z týmů “Original Six” Toronto Maple Leafs, který ho draftoval až v osmém kole draftu 1996 jako 204. hráče celkově.

 

Navzdory pozici na draftu se Kaberle napevno v prvním týmu prosadil již ve dvaceti letech, i díky zraněním konkurentů, které mu umožnily dostat se do sestavy Leafs. V té vydržel (když nepočítáme výluku 2004/2005) 13 let a díky své defenzivní práci spolu s produktivitou směrem dopředu se stal jednou z ikon klubu v novodobé historii. Vždyť se také 4x podíval na NHL All-Star Game. Tým s modrým javorovým listem ve znaku ale během setrvání Kaberleho neprožíval nejúspěšnější období a po šesti sezónách bez účasti v play-off vyměnil českého zadáka na jaře 2011 do Bostonu. Tam přišel patrně největší úspěch Kaberleho kariéry, když tým Bruins ve stejném roce dokráčel až ke Stanley Cupu. Tomáš tak vyrovnal svého bratra Františka, který získal prsten pro vítěze NHL pět let předtím.

 

Pro urostlého beka tím však paradoxně začal postupný ústup ze slávy, před následujícím ročníkem totiž nejdříve putoval k organizaci Carolina Hurricanes, v průběhu se pak stěhoval zpátky do Kanady, konkrétně k odvěkým rivalům Toronta, tedy do Montrealu Canadiens. V sestavě “Habs” začal ztrácet místo a po sezóně 2012/2013 ukončil své působení za oceánem a vrátil se na dva roky do Kladna. Následovala ještě roční anabáze u Komety Brno po které ukončil v létě 2016 kariéru.

 

Natrvalo se však v Čechách neusadil, majitel zlaté medaile z MS 2005 z Turína přesídlil zpět do Toronta, kde spolu s ženou Julií, rodilou Kanaďankou, a potomky žijí. Ve volném čase se pak mimo trénování věnuje i lehce netradičnímu živobytí – provozuje i dvě italské restaurace. Věříme, že poctivost, se kterou Kaberle plnil své úkoly na ledě, přenesl i do podnikání. Přejeme všechno nejlepší!