Návrat, milník a teď honba za pohárem? Krejčí zatím vyšívá pohádkovou sezonu

3 minuty čtení
píše David J.

Jaký bude? Dostihne rychle řítící se vlak se jménem NHL i po jednoleté odmlce v české extralize? Nebude to jen symbolický návrat? Otázek okolo comebacku Davida Krejčího do Bostonu Bruins bylo mnoho. A rodák ze Šternberka na to odpovídá po svém.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Borec, kterému bude v dubnu 37 let, má našlápnuto k jedné ze svých nejlepších sezon v elitní hokejové soutěži světa.

Ač David Krejčí v minulém extraligovém ročníku v dresu Olomouce ukazoval, že tuzemská soutěž je mu přece jenom stále dost malá, myšlenky na to, že by dokázal atakovat své nejlepší sezony v NHL se zdály spíš pošetilé.

„Je klidný a vždy extrémně připravený. Vymyslí přihrávky, které ze střídačky ani nepostřehnete.“ Jim Montgomery, kouč Bostonu

Ale je to tak. Ve chvíli, kdy vzniká tento text, má Krejčí na svém kontě 34 bodů (11+23) v 38 zápasech. Jak ukazuje server Eliteprospects, pokud by bez zranění vydržel v takovém tempu, na konci základní části by se mohl pyšnit 69 body za 22 gólů a 47 asistencí.

69 bodů a víc zaznamenal jen třikrát:
2008/09 – 73 bodů
2013/14 – 69 bodů
2018/19 – 73 bodů

Samozřejmě, Krejčí těží z toho, že Boston šlape jako celek. Ale co tvoří celek? Součástky. A šternberský rodák je sakra důležitým komponentem fungujícího bostonského stroje. Víc bodů než on mají aktuálně jen tři hráči – David Pastrňák (62), Brad Marchand (40) a Patrice Bergeron (35).

„Je neuvěřitelný. Způsob, jakým dokáže zpomalit hru… V jeho podání to vypadá tak jednoduše.“ Brad Marchand, útočník Bostonu

Uznejte sami, že za jeden milion dolarů, kterým Krejčí zatěžuje platový strop Bruins, je tohle prostě super kauf!

Česká parta a ceněný milník

Z pohledu Krejčího je to zatím sezona snů. Boston vede tabulky celé ligy, v kabině může mluvit česky skoro víc než anglicky (berte s nadsázkou 😊), a k tomu se dočkal milníku, kterého dosáhnou opravdu jen ti nejlepší – 1000 zápasů v NHL. Ba co víc, všechny v dresu jednoho týmu. I to byl jeden z důvodů, proč se Krejčí odhodlal k návratu za oceán.

„Hodně jsem na tento zápas v poslední době myslel. Je to pro mě velká čest dosáhnout takového milníku v jednom týmu. Je to podle mě ale jeden z úspěchů, který člověk víc ocení, až bude mít po kariéře,“ vykládal do kamer po svém 1000. zápase, který dopadl prostě snově. Jak jinak, chtělo by se říct. Výhra 6:0 nad Philadelphií a on sám zaznamenal 3+0. S českými parťáky Pavlem Zachou a jmenovcem Pastrňákem vyšívali jednu hokejovou krajku za druhou.

„Jsem vděčný, že mi v létě zavolali, abych se vrátil. Jsem navíc rád za to, jak tenhle tým hraje. Výsledky mluví za vše. Cítím, že tohle by mohl být speciální rok,“ dodal Krejčí po velkém milníku.

„Je jako můj brácha. Sice o deset let starší, ale je pro mě jeden z nejbližších přátel. Učit se od něj je skvělé.“ David Pastrňák, útočník Bostonu

A o to jde. Zatím pohádkově vyvíjející se sezona by s klidem mohla mít tu nejsladší třešničku – Stanley Cup. Tým, který podle všeho už měl mít to nejlepší za sebou, válcuje celou NHL. A je všeobecně známo, že českému forvardovi se přezdívá „Play off Krech“. Čím důležitější zápasy přicházejí, tím jsou Krejčího výkony lepší. Už dvakrát ve své kariéře ovládl bodování play-off NHL.

Jednou už Stanley Cup vyhrál (2011), jenže dvakrát polykal tíhu finálové porážky (2013 proti Chicagu a 2019 proti St. Louis). Touha zažít slast z velkého vítězství požene Krejčího a spol. víc než cokoliv jiného.

A pak? Pak už by snad i stálo za to skvostnou kariéru, která zřejmě bude dřív nebo později orámována vyvěšením dresu s číslem 46 pod strop bostonské TD Garden, slavnostně pověsit na hřebík. Nebo ne? Byla by to škoda?

Příběh zatím skvěle rozehrané sezony v podání Davida Krejčího má zatím otevřený konec. A my s napětím budeme čekat na to, jaký bude.

Vyraz na Krejčího a spol. přímo do Bostonu

A nebudeme to sledovat jen zpovzdálí. V březnu totiž míříme na dva zápasy přímo do Bostonu. Bruins budou hrát proti Montrealu, den poté nastoupí proti Tampě Bay, jednomu z nejlepších týmů posledních sezon. Nasedni do letadla s námi a zažij chvíle, na které nezapomeneš!

👉 Dvojzápas NHL v Bostonu | 22. 3. 2023 – 27. 3. 2023