Nejlepší rodiny v historii NHL: Nová trojice na obzoru

4 minuty čtení

Ve více než stoleté historii NHL se v ní vystřídalo několik rodinných klanů, které se svými výjimečnými výkony zařadily mezi ozdoby nejlepší hokejové ligy světa. 

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Esposito: Phil & Tony

Mezi Tonym a Philem byl pouze roční odstup. Při společném hraní a trénování si mladší Tony jednoznačně vydobyl místo v brance a vypracoval se v elitního gólmana, jehož kariéra byla úzce spjata s organizací Chicago Black Hawks. Phil se pro změnu stal ikonou Bostonu Bruins, ale konec kariéry strávil v New York Rangers. Dvakrát vyhrál Stanley Cup a šestkrát byl držitelem již zmíněné Maurice Richard Trophy.

Howe: Gordie & Mark & Marty

Nejslavnějším z klanu Howeů je bezpochyby Gordie, přezdívaný také Pan Hokej. Hokejista, který inspiroval Wayna Gretzkeho, je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem v historii NHL. V 1 767 zápasech nasbíral 1 850 bodů (801 + 1 049).

Jeho synové Mark a Marty šli v otcových stopách a zejména první z nich měl úspěšnou kariéru. Jako obránce odehrál 929 zápasů a nasbíral 742 bodů (197+545), další obránce Marty se v lize výrazněji neprosadil, ale odehrál 200 zápasů bez tří duelů s bilancí 2+29. V dresu New Yorku Rangers se mu podařilo vsítit gól na 2:1.

Hull: Bobby & Dennis & Brett

Nejslavnějším Hullem v NHL byl Bobbyho syn Brett, který ve své době patřil k nejobávanějším kanonýrům NHL. Svědčí o tom jeho 741 hitů v 1269 zápasech. S 1391 body je 25. nejproduktivnějším hráčem historie.

Bratři Bobby a Dennis hájili barvy Chicaga Black Hawks řadu let společně a první z nich dokázal s týmem vyhrát jeden Stanley Cup ještě před příchodem svého mladšího bratra. Oba patří mezi velikány Větrného města.

Potvin: Denis & Jean

Denis Potvin, který s New York Islanders vyhrál 4 Stanley Cupy, udělal v hokejovém světě větší díru do světa. Jeho bratr Jean se později připojil k Islanders a dokázal se svým bratrem dvakrát vyhrát nejcennější hokejovou trofej světa. Denis Potvin byl dlouholetým kapitánem Islanders a patřil mezi moderní ofenzivní opory své doby.

Richard: Maurice a Henri

Bratrská dvojice Maurice a Henri Richardovi vynikla v týmu Montreal Canadiens. Maurice Richard je prvním hokejistou v historii, který překonal hranici 50 gólů za sezónu, a dodnes je po něm pojmenována trofej pro nejlepšího střelce NHL. S Habs získal osm Stanley Cupů. Henri Richard má na kontě další tři. Během své kariéry sice nasbíral více bodů než jeho bratr (1 046 oproti 966), ale potřeboval k tomu výrazně více odehraných zápasů.

Sedin: Daniel a Henrik

Existuje jen málo dvojic, které by mezi sebou měly na ledě tak obrovskou „chemii“. Jednovaječná dvojčata by se na ledě dokázala najít doslova se zavázanýma očima. Dlouhá léta zvedali okouzlené fanoušky z tribun velkolepými gólovými akcemi, a přestože se jim nikdy nepodařilo najít úspěch v týmu Vancouver Canucks, Henrik a Daniel Sedinovi se svými výkony zapsali do novodobé historie NHL zlatým písmem.

Staal: Eric & Jordan & Marc & Jared

Staalovi jsou bezpochyby jedním z nejúspěšnějších rodinných klanů posledních desetiletí. Eric vyhrál v roce 2006 s týmem Carolina Hurricanes Stanley Cup a v NHL odehrál 1365 zápasů. Jordan je kapitánem „Canes“ a v probíhající sezóně překoná hranici 1200 odehraných zápasů. Obránce Marc je členem týmu Philadelphia Flyers a na konci minulé sezóny oslavil 1100. zápas v NHL. Z bratrů má za sebou špatnou kariéru v NHL pouze Jared, který se v týmech Florida Panthers a Carolina Hurricanes nikdy výrazněji neprosadil a v NHL odehrál pouze dva zápasy.

Hughesova trojice Jack, Luke (oba New Jersey Devils) a Quinn (Vancouver Canucks) má velkou šanci napodobit nebo dokonce překonat úžasnou kariéru bratrů Staalových.

Sutter: Brian & Gary & Darryl & Duane & Brent & Rich & Ron

Nejlepší hokejová rodina, která kdy hrála v NHL. Darryl Sutter vedl Chicago Black Hawks pět let jako kapitán a později se stal uznávaným trenérem. Brent hrál také ve Větrném městě, ale většinu kariéry strávil v New York Islanders, kde si také nechal na hruď přišít kapitánské céčko. V současné době se věnuje kariéře manažera vrcholového hokeje ve WHL.

Rich odehrál v NHL přes 800 zápasů a téměř dvacet let působil jako profesionální skaut. Ron má na svém kontě téměř 1 100 zápasů v NHL a po skončení aktivní kariéry pracoval dlouhá léta pro organizaci Calgary Flames. Duane byl hráčem NY Islanders a Chicaga Blackhawks a po skončení kariéry vstoupil do světa hokejového managementu, kde prošel pozicemi hlavního trenéra, skauta, ředitele pro rozvoj hráčů a viceprezidenta pro hokejové operace.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸