Nenápadné, ale klíčové. Jak probíhá komunikace na ledě mezi hráči?

3 minuty čtení

Fanoušci mají minimum příležitostí poznat, jak probíhá komunikace na ledě. A že to je pořádně klíčový aspekt hry… 

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Každý to musí umět

Ať už je to elitní obránce, který nastupuje každé druhé střídání, nebo sedmý obránce hrající několik minut za zápas, všichni musí na ledě bezchybně komunikovat. Pokud tomu tak není, (ne)důslednost v obranném pásmu vyústí v lepším případě v neproměněnou šanci soupeře.

Klíčovou roli v tom všem hrají muži v maskách. Kromě klasické komunikace na ledě musí vynikat i v té neverbální. „Je to těžká práce, která doprovází brankáře. Musí kolem sebe vytvořit atmosféru, v níž si udržují odstup, ale zároveň zůstávají ve spojení se svými spoluhráči,“ odhaluje pozadí brankářského řemesla pro The Athletic Adam Francilia, trenér hráčského rozvoje a odborný konzultant několika brankářů NHL.

Později svůj výrok upřesnil: „Když jste v šatně a po druhé třetině prohráváte o dva góly a brankář s úsměvem na tváři vtipkuje, každý si říká: ‚Víte co, myslím, že máme šanci to otočit. S tímhle chlapem v brance je vždycky šance.“ Bez ohledu na psychické rozpoložení musí být brankář základním kamenem sebevědomí svého celku.

Stejné základy

Hokej je extrémně rychlý, zejména v NHL. Proto je nutné, aby obránci měli „oči vzadu“. Jejich nepostradatelným pomocníkem jsou brankáři, kteří neustále sledují puk a zůstávají ve hře bez ohledu na to, jak se akce vyvíjí.

Prakticky v každém klubu se brankáři a obránci řídí základními pokyny, kterými se vzájemně instruují a které někdy mohou zaslechnout i fanoušci na stadionu a na rušných mikrofonech v televizních přenosech:

termíny uvádíme bez překladu v angličtině, která je „oficiálním“ jazykem komunikace v předním hokejových ligách světa 

up! – obránce musí rozehrát puk podél mantinelů směrem ke straně, kde se právě nachází, nebo kde je většina hráčů

over! – obránce musí odehrát puk podél mantinelů na opačnou stranu, než kde je právě s pukem, nebo kde je volný prostor a není tam shromážděna větší skupina hráčů

wheel! – obránce může bruslit s pukem na holi a založit útok

set! – takto obránci instruují brankáře, aby zachytil puk za brankou, ale nerozehrál ho

hard! – žádost obránců, aby brankáři rozehráli puk podél mantinelů jakýmkoli způsobem, protože žádná přihrávka na spoluhráče by nebyla bezpečná

Neustálá komunikace je nutná

Všichni hokejisté spolu musí umět komunikovat. Ti nejlepší v této přehlížené herní činnosti vynikají, což jim i samotnému týmu díky drobným detailům přináší velkou výhodu.

„Hokej je opravdu rychlý. V krátkém čase se toho děje hodně a někdy se vám dostane uznání za to, jak jste situaci zvládli, a mnohokrát vás koučuje parťák z obrany nebo brankář,“ přiznává veterán Alec Martinez z Vegas Golden Knights. Brankář Devan Dubnyk, který má na kontě přes 500 startů v NHL, ví své.

„Ti kluci jsou prvotřídní hráči, ti často nepotřebují vědět, co mají dělat. Jde spíš o to, aby měli přehled o tom, co se děje na ledě. Odkud přicházejí hráči soupeře, jak jsou daleko, co konkrétně dělají. Jdou tvrdě za pukem, nebo jen vykrývají prostor? Všechny tyto informace předáváte svým spoluhráčům, například: ‚Ten kluk na tebe jde tvrdě, máš šest metrů,’“ popsal své zkušenosti z první ruky bývalý brankář Edmontonu, Nashvillu, Arizony, Minnesoty, San Jose a Colorada.

Dodal také, že si zvykl chválit spoluhráče za činy, které běžně nejsou středem pozornosti: „Miloval jsem, když jsem mohl chválit své spoluhráče. Vždycky jsem křičel na své obránce, když vybruslili z obranného pásma, jakou skvělou přihrávku udělali.“

Rozhodují drobné detaily

Informace a pochopení v krátkém čase jsou důležitou součástí, ale brankáři musí pracovat i na těch nejmenších detailech. „Komunikace nesmí být v pozici paniky a nejistoty. Musí probíhat klidně a sebejistě,“ připomíná výše zmíněný odborník Francilia.

Detaily jako tón hlasu a způsob vyjadřování oddělují nejlepší komunikátory od těch průměrných. V hluku přeplněných arén a obrovské tíze odpovědnosti za výsledek musí brankáři sledovat dění na ledě, komunikovat jasně a dostatečně intenzivně, přitom nepanikařit, ale být svým obráncům oporou.

Jedním z nejlepších brankářů, který vynikal v komunikaci s obranou a byl díky tomu považován za elitního gólmana, který umí zacházet s pukem, byl Marty Turco. Dlouholetá opora Dallasu Stars dbala na každý možný detail v komunikaci. Seznámil se s hlasem všech obránců v týmu. Na základě toho hned poznal, zda se jedná o pravoruké, nebo levoruké obránce. Díky tomu přesně věděl, kam umístit puk, aby s ním blížící se bek neměl problém.

Hrát hokej na nejvyšší úrovni v NHL je doslova věda a její součástí je umění komunikovat. Skvělé a přesné přihrávky naslepo přes celé kluziště nebo perfektně zvládnuté napadání soupeře v obranném pásmu jsou často výsledkem prvotřídní komunikace mezi beky a jejich brankáři, kteří jim dodávají potřebnou jistotu a ujišťují se, že i obránci mají „oči vzadu“.