Nepřekonaný rekord NHL: nekonečné střídání Kovaljova

píše Martin Mojžíš

Nejde sice o oficiální rekord NHL, extrémně dlouhé střídání Alexej Kovaljova je však nepochybně jedním z nejpamátnějších momentů v historii soutěže.

Když se mluví o rekordech v NHL, většinou v této souvislosti zaznívá jméno Wayne Gretzky. Samozřejmě, jeho 2857 bodů těžko někdo překoná, pokud vůbec někdy.

No jsou i rekordy, o kterých se až tak nemluví. Jeden takový drží i ruská legenda Alexej Kovaljov.

10 gólů v NHL, které jste (možná) neviděli

Rodák z Togliatti byl jedním z nejtalentovanějších hráčů, kteří kdy hráli v NHL. S pukem byl schopný udělat cokoliv a soupeř nikdy nevěděl, co se stane. Charakteristický pro něj byl i elegantní styl bruslení. V začátcích jeho kariéry byl však pro trenéry tvrdým oříškem.

Během druhé sezóny v dresu New York Rangers nastupoval pod vedením trenéra Mikea Keenena, přezdívaného také „Železný Mike“. Ten si s ruským útočníkem často nevěděl rady, a tak se rozhodl, že ho nepustí z ledu – pět minut.

Pokaždé, když se Kovaljov pokoušel dostat na střídačku, Keenan mu řekl, aby pokračoval ve hře. A když Kovaljov přeskočil mantinel, trenér přikázal svým hráčům, aby ho strčili zpátky na led.

Keenan nebyl z hvězdného útočníka nadšený, nakonec se však radoval. Během střídání Kovaljov skóroval a na konci sezóny spolu oslavili zisk Stanley Cupu.

Pět minut je v hokeji skutečně hodně, něco podobného si v dnešní době umíme představit jen těžko. Kovaljov to však zvládl velmi dobře. A i když na tento moment zřejmě nevzpomíná nejraději, zaslouží si uznání.


FOTO: bluelinestation.com

Původní článek TU