NHL Global Series 2023: Zámořský hokej v Evropě bude vždy dobrá volba

5 minut čtení

NHL Global Series 2023 skončila a nejlepší hokejová liga světa má za sebou další evropskou kapitolu. Poprvé v historii se liga hrála mimo Severní Ameriku čtyři dny po sobě. Jaké tedy byly čtyři zápasy NHL ve Švédsku a v čem je Praha lepší než Stockholm?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

NHL Global Series = skvělý projekt

NHL ví, že velká část jejích fanoušků žije v Evropě. Proto NHL oslovuje fanoušky ze starého kontinentu různými způsoby. Pravidelné víkendové zápasy NHL můžeme vidět v „evropském“ čase. Kluby NHL navíc každoročně cestují do našich končin (pokud zrovna nepropukne celosvětová pandemie).

Ať už se jedná o předsezónní přípravu nebo soutěžní zápasy, National Hockey League se snaží být Evropanům nablízku. V posledních letech jsme tak mohli sledovat zápasy v Praze, Bernu, Berlíně, Tampere a Helsinkách. 

Dosud mohli někteří lidé namítat, že NHL neposílá do Evropy své nejlepší hráče, ale vzhledem k tomu, že Toronto Maple Leafs, jeden z letošních uchazečů o Stanley Cup, startovalo na Global Series ve Stockholmu, ani tento argument už neplatí. V polovině listopadu dorazily do Švédska týmy Minnesota Wild, Detroit Red Wings, Ottawa Senators a již zmíněné Maple Leafs. Každý tým odehrál na severu Evropy dva zápasy. Zápasy byly rozděleny do čtyř dnů v místní Avicii Areně.

Avicii Arena přinesla fantastickou atmosféru

Avicii Arena byla pojmenována po zesnulém DJ Timovi Berglingovi, který působil pod jménem Avicii, pocházel ze Stockholmu a zařadil se mezi největší hudební umělce 21. století. Mnoho sportovních fanoušků však tuto arénu zná jako Globe Arena, pojmenovanou především proto, že zevnitř i zvenčí připomíná zeměkouli. Atmosféra uvnitř byla elektrizující, k čemuž přispělo i to, že v rámci NHL Global Series se utkalo několik velkých jmen švédského hokeje. Jmenujme alespoň některé: William Nylander z Maple Leafs, Lucas Raymond z Red Wings nebo Anton Forsberg ze Senators a Joel Erikssen Ek z Wild.

Vstupenky na jednotlivé zápasy byly k dostání již od jara a bylo snazší je sehnat než v minulosti v Německu, Švýcarsku nebo České republice. Kdo ví, čím to bylo, ale některé zápasy ve Stockholmu nebyly vyprodané, což je škoda. Na marketingové oddělení NHL to nevrhá nejlepší světlo. Jakmile se profesionální liga dostane do Evropy, očekává se, že beznadějně vyprodá arény. Částečně je to dáno tím, že týmy jako Ottawa a Minnesota nedělají takový rozruch jako Boston Bruins, Vegas Golden Knights nebo Edmonton Oilers.

Praha vs. Stockholm

Švédští pořadatelé se snažili poskytnout divákům prvotřídní sportovní zážitek, za což jim patří pochvala. Na druhou stranu po návštěvě NHL Global Series v Praze a Stockholmu můžeme upřímně napsat, že česká metropole se zdála být na nejlepší hokejovou ligu připravena lépe než „Benátky severu“. Bylo to vidět při vstupu na stadion i na kontrolách, také ve frontách na občerstvení, toalety a suvenýry.

Žádné drastické komplikace se nekonaly, ale v detailech se daly najít rozdíly, které hrály ve prospěch české strany. Na druhou stranu samotná NHL udělala další krok vpřed. Zejména před a po zápase, plus také během přestávek. Doprovodný program, různé kvízy, vtipná videa (například ochutnávka švédských sladkostí hráči NHL) nebo soutěže pro diváky celkový zážitek ještě vylepšily a posunuly na novou úroveň.

Zámořská soutěž ví, že musí držet krok se svými konkurenty, jako jsou NBA nebo NFL, kde doprovodné aktivity tvoří velkou část celkového produktu.

NHL potřebuje Evropu

Pokud chce být NHL skutečně globální, potřebuje Evropu. Je dobře, že si to vedení ligy uvědomuje. Švédové, Finové, Češi, Slováci, Němci a Švýcaři jsou nezbytnou součástí současné National Hockey League. Je proto pozitivní, že nejlepší hokejová liga na světě pravidelně jezdí do Evropy a skutečně pracuje na tom, aby měla globální charakter. Kromě toho se aktivity rozšiřují i na další kontinenty, vždyť Arizona Coyotes před sezonou vyzvala Los Angeles Kings v australském Melbourne. Připravuje se také duel v mexickém Mexico City.

Hokej je složitější než například basketbal nebo fotbal, a to kvůli specifickým podmínkám, které jsou k jeho hraní potřeba. NHL není svatá a často se dopouští přešlapů nebo kroků, které neodpovídají moderním trendům, ale zároveň si liga zaslouží pochvalu za to, že nezapomíná na své evropské příznivce. Cestování za prvotřídním hokejem do krásné destinace se zdá být kombinací, která nemá slabé místo. Proto se již nyní můžeme těšit na to, kde se v roce 2024 odehraje NHL Global Series.

CHCETE VIDĚT HOKEJOVÉ HVĚZDY NAŽIVO?
🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸