Od Subbana ke Kesselovi aneb co se dělo po draftu?

píše David Zlomek

Období po draftu, jehož shrnutí jsme Vám již shrnuli, je vždycky hektické. Týmy se snaží udržet své hráče, kterým končí smlouva. Prvním červencem totiž začíná období, kdy si týmy vybírají hráče bez smlouvy. V tomto blogu se ale budeme věnovat období, který prvnímu červenci předchází.

Velkou bombou byla výměna hvězdného obránce P. K. Subbana. Ten se stěhoval do New Jersey, které buduje velice silný tým. Do Nashvillu putovali Steven Santini, Jeremy Davies a dva výběry v druhém kole draftu. Hodí se dodat, že Subban bere devět milionů ročně, přičemž smlouva mu potrvá do roku 2022.

Svůj tým malinko obměnil také Washington. Ten získal českého beka Radka Gudase výměnou za Matta Niskanena. Svou kariéru ukončil obránce Brooks Orpik, jehož bude Gudas pravděpodobně nahrazovat v roli tvrďáka týmu. Kromě toho měnil tým z hlavního města USA také s Coloradem, kam poslal druhý a třetí výběr v draftu a Scotta Kosmachuka. Avalanche z Capitals získali Andre Burakovskeho.

Colorado možná chtěl náhradu za odchodivšího Carla Söderberga. Toho získala Arizona Coyotes, která jako protihodnotu poslala volbu v třetím kole draftu a Kevina Connautona. Kojoti s posilováním pokračovali i dále, a to přivedením hvězdného Phila Kessela z Pittsburghu. Tam mj. putoval Alex Galchenyuk.

Zajímavé týdny za sebou má také organizace z Las Vegas. Tamější Golden Knights podepsali svého důležitého útočníka Williama Karlssona na osm let s celkovým příjmem 48 milionů dolarů. Tím se ale dostali do tlaku, co se týče platového stropu, a tak museli jednat.

Jako první odešel útočník Erik Haula. Toho získala Carolina, která byla na trhu velmi aktivní. Druhým hráčem, jenž tým z města hazardu opustil, byl potom obránce Colin Miller, který odešel poměrně levně do Buffala, a to za výběry v druhém a pátém kole draftu.

Vraťme se ještě na moment ke Carolině. Ta byla hodně vidět. Asi nejvíc upoutal pozornost její obchod s Torontem, který do Raleighu, kde Hurricanes působí, poslal Patricka Marleaua. Carolina dostala několik voleb v draftu, nicméně tato výměna měla ze strany Maple Leafs jednoznačný účel – zbavit se kanadského veterána. A to samé udělala nakonec i Carolina, jelikož ho vykoupila ze smlouvy.

Stejný osud potkal i obránce Diona Phaneufa, jehož se stejným způsobem zbavilo po zpackané sezoně Los Angeles Kings, nebo Correyho Perryho z Anaheimu.

Co se ještě týče Toronta, tak to vyměnilo nespokojeného obránce Nikitu Zajceva do Senators. Součástí výměny byli i Connor Brown a Michael Carcon z Toronta a Cody Ceci a Ben Harpur z Ottawy.

A čím zakončit dnešní blog? Co třeba mistrem. St. Louis totiž oznámilo, že se s Craigem Berubem, jenž tým dovedl až na samotný vrchol, domluvilo na tříleté smlouvě.