Pan Olympiáda i pan Neoblíbený. Červenka je na svých čtvrtých Hrách

4 minuty čtení

„Máte poslední přání před smrtí? Ano, ať střílí Červenka.“ Možná jste ten fór už taky viděli, vznikl před pár lety, kdy útočník Roman Červenka na mistrovství světa 2018 z pozice očekávaného lídra a kapitána nedal ani jeden gól.

Je pravda, že výkony z klubové úrovně si ne vždy dokázal přenést i na mezinárodní scénu. U fanoušků národního týmu najdete oblíbenější hráče. Nálepka „neúspěšného“ ale Červenkovi patří neprávem. A v Pekingu to bude chtít potvrdit. Bude hodně na očích, mělo by mu patřit místo v první formaci a hlavně… znovu bude mít na dresu kapitánské „C“.

„Je to pro mě samozřejmě čest. V podstatě je ale jedno, kdo to céčko má. Dostal jsem ho já, ale pro nás je důležité, že máme v kabině hodně lídrů,“ nechal se slyšet Červenka v dějišti turnaje olympijských her.

Sám se ukáže pod pěti kruhy už počtvrté! Nikdo ze současného výběru nemá takovou zkušenost, možná i proto trenér Filip Pešán zvolil za kapitána právě něj. Poprvé se představil na Hrách ve Vancouveru v roce 2010, o čtyři roky později v ruském Soči a naposledy v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu.

Medaile z Her mu ale zatím chybí. Z mezinárodních akcí už ovšem cenný kov doma má. Jako největší hvězda extraligy nechyběl v týmu, který v roce 2010 dokráčel k překvapivému zlatu na mistrovství světa v Německu. Určitě si pamatuje jeho legendární hlášku z oslav na Staroměstském náměstí v Praze. „Nemáš votvírák?“ hukl už v dost opojeném stavu na reportéra České televize Jiřího Hölzela.

A to není jediná medaile. Rok poté si přivezl bronz z Bratislavy, má ho taky z juniorského šampionátu v roce 2005. A když se podíváte na klubovou scénu, ani tam výčet jeho úspěchů nekončí. V roce 2008 se radoval ze zisku mistrovského titulu s pražskou Slavií, v roce 2015 si zase jako hráč Petrohradu užil oslavy Gagarinova poháru.

Jasně, neznamená to, že by tyto nablýskané úspěchy měly zajišťovat automatickou pozvánku do šatny národního celku. Ovšem Červenka nežije z minulosti. Dnes je mu 36 let a… vede bodování švýcarské ligy. Soutěže, kde hrají vlčáci, kteří chtějí nakouknout do NHL, nebo hráči, kteří NHL dlouhá léta hráli. Ostatně, sám si ji v dresu Calgary Flames taky vyzkoušel a mnozí mu doteď mají za zlé, že to v nejlepší lize světa zabalil po pouhých 39 zápasech.

Nejistota kvůli očkování

Jeho výkony ve švýcarské lize, kde obléká dres Rapperswilu, prostě mluví za vše – 55 bodů (16+39) ve 49 zápasech. Pozvánka do Pekingu ho nemohla minout. I když… mohla. Dlouho totiž nebyl očkovaný. I tento zádrhel ale před několika týdny vyřešil a teď se na něj bude česká reprezentace spoléhat.

Pokud nároďák dovede jako kapitán k vytoužené medaili, na kterou se čeká už hrozivých 10 let, bude opěvován. V opačném případě se dá očekávat, že bude mít terč na zádech. Zvlášť v roli vůdce týmu.

Následujících čtrnáct dní ukáže. Držíme palce.

Termín hokejového turnaje na ZOH v Pekingu:  9. až 20. února 2022

  • Chcete za reprezentací vyrazit příště i vy? Doporučujeme vstupenky na blížící se MS ve Finsku.
  • Během olympijského turnaje si s námi také můžete zahrát SAZKA FANTASY. Pobavíte se, a ještě můžete vyhrát zajímavé ceny do HokejTour.cz.