Pět hokejových příběhů, které si můžete pustit bezplatně z pohodlí domova

Na čtení následujícího textu vám stačí 3 minuty

Jsou veřejně dostupné a můžete si je pustit kdykoliv. Nabízíme výběr hokejových filmů, které zaujmou fanouška NHL i české reprezentace a českého hokeje obecně.

1. Wayne Gretzky – Vysoko nade všemi

Číslo 99, které po jeho odchodu zůstalo vyřazeno. Jeho majitelem byla kanadská legenda Wayne Gretzky. Právě jeho hokejový život přibližuje dokument z roku 1990 prostřednictvím výpovědí sportovců, funkcionářů i fanoušků. Snímek zobrazuje jeho góly a nezapomenutelné akce, které se zapsaly do hokejových dějin.

Jak to vypadalo po přestupu z Edmontonu do Los Angeles? A jak vnímali příznivci tohoto velikána během jeho nejlepších let kariéry? Podívejte se v dokumentu o unikátní hokejové legendě.

2. Život v NHL / Sezóna za vodou

Šest dokumentárních epizod z prostředí kanadsko-americké profesionální soutěže NHL. Česká televize připravila v roce 2016 zajímavé díly, které odkrývají skrze příběhy Zdena Cháry, Davida Pastrňáka, Ondřeje Pavelce a dalších česko-slovenských hokejistů zákulisí NHL a hokejových profesionálů.

Jak vypadá jejich život mimo led? Co znamená být hráčem elitní soutěže? Co se stane, když se zraní? Podívejte se, co se ukrývá za oponou nejlepších týmů na světě.

3. Pásky z Nagana

Unikátní dokument Ondřeje Hudečka z roku 2018 přibližuje s odstupem dvaceti let hokejový turnaj století v japonském Naganu, kde Česká republika vybojovala zlaté medaile.

Všechny klíčové okamžiky turnaje a celou cestu národního týmu od prvního zápasu ve skupině proti Finsku až po velké finále s Ruskem přibližují výpovědi tehdejší hvězdy NHL Jaromíra Jágra, nejlepšího brankáře turnaje Dominika Haška nebo střelce zlatého gólu Petra Svobody, z jehož příběhu dodnes mrazí.

Jen tak mimochodem, víte, co znamená v angličtině Svoboda? Freedom! „To si děláš srandu! Bláznivé. Příliš dokonalé. Kdyby někdo napsal, že člověk, který dá vítězný gól proti říši zla, se jmenuje Peter Freedom, tak bych mu řekl, že to je nejšílenější věc, co jsem kdy slyšel,“ kroutil hlavou jeden z vyzpovídaných novinářů Tal Pinchevsky. Ten příběh je dokonalý. Proto se prolíná celým dokumentem o českém hokejovém zázraku.

Celý okument s českými titulky najdete na tomto odkazu

 

4. Tým na hraně

Dokument, který i po více než deseti letech připomene dechberoucí jízdu národního týmu světovým šampionátem roku 2010 v Německu. Češi přijeli jako tým, kterému nikdo nevěřil. Tým, o kterém se psalo, že po hrozném začátku může být rád za jednu výhru nad Francií.

Tým, který ale následně postupně porazil Lotyše, překvapil s Kanadou a ve vyřazovacích bojích postupně sesadil ve čtvrtfinále Finsko, v semifinále Švédsko a ve finále Rusko.

Dokument, který si vzali pod svá křídla Karel Jonák (režie) a Robert Záruba (scénář), je obohacen i o rozhovory s hráči. Nechybí ani Karel Rachůnek či Jan Marek, stěžejní borci týmu, kteří o rok později zahynuli při tragickém pádu letadla s celým týmem Jaroslavle. Připomeňme si tyto geniální hokejisty a jejich cestu za zlatem!

5. BONUS: Mix dalších tipů pro hokejové labužníky

Pro milovníky hokejových snímků připojujeme další tipy, které jsou veřejně dostupné:


FOTO: reprofoto/Youtube.com