Pohár, nebo nic. Tlak cítí nejen Pastrňák, ale i hvězdy z Manhattanu nebo Vancouveru

3 minuty čtení

Je duben, NHL je krok od vyřazovací fáze. Favorité se po dlouhodobé soutěži vykrystalizovali, z téhle pozice už neuhnou. Ambice dlouhodobě neskrývají v New Yorku, rýsuje se opakování finále po 30 letech. A bacha na Boston…

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Boston? Favorit i neznámá v jednom

Boston byl totálním favoritem hlavně loni. Tým plný hvězd, velká touha legend Patrice Bergerona a Davida Krejčího. Vše vypadalo růžově, navíc podtrženo nejlepší základní částí v historii NHL. V prvním kole vedení v sérii 3:1, nicméně pak přišel totální krach. Zbyly oči pro pláč, obě legendy skončily s hořkým koncem.

Tým se v létě poměrně dost proměnil, nicméně žádné hvězdy nepřišly, situace se stropem byla nabitá. Spekulovalo se tak, kam se vlastně Boston zařadí. Díky trenéru Jimu Montgomerymu i Davidu Pastrňákovi se ale dostal opět na vrchol a celou sezonu podává dobré výkony. Ne vynikající, někdy dokonce špatné, ale na tom tolik nezáleží.

Boston by měl jít daleko. Má kvalitu, odhodlání i memento z loňska. Možná i proto se trenér z týmu snaží sejmout nálepku favorita, těsně před koncem základní části své svěřence dokonce trochu popíchnul.

„Nemyslím si, že je náš tým připraven na play-off. Trápí nás konzistentnost výkonů,“
Jim Montgomery, kouč Bruins

Bude to ku prospěchu věci? Uvidíme.

Opakování finále po 30 letech?

Může se z toho zrodit téma celého play off. V roce 1994 získali New York Rangers, jeden z nejlepších týmů současné NHL, svůj poslední Stanley Cup. Ve finále přetlačili Vancouver Canucks, kteří naopak září v Západní konferenci. Klidně se tak může stát, že se finále bude po 30 letech opakovat. 

Oba týmy vypadají extrémně nebezpečně. Rangers mají jednoho z nejlepších gólmanů v lize. Igor Šesťorkin je totální třída. V obraně mají vítěze Norrisovy trofeje Adama Foxe, věčného bojovníka Ryana Lindgrena, mladého K’Andre Millera nebo defenzivního poctivce Bradena Schneidera.

Útok je kapitola sama pro sebe. Artěmij Panarin zažívá dokonalý ročník, zdatně mu sekunduje Vincent Trocheck i legenda Chris Kreider. Konečně se probudila také jednička draftu Alexis Lafreniere. Rangers také vhodně posílili, nepouštěli se do hvězdných válek jako loni. Borci z Manhattanu jsou skvělí, ale to byli i loni. Problémem bylo play off a jiný styl hokeje. Co letos?

Podobné srovnání nelze mít u Vancouveru. Ten do play off míří po třech letech. Takže ano, také je může smést to, že play off je jiná soutěž.

Ale zatím vypadají skvěle. Mají extrémně nebezpečnou ofenzivu, hrozí každý útok. Elias Pettersson je hvězdou ligy, J. T. Miller je spolehlivá síla, stejně jako znovuzrozený Brock Boeser. Skvěle funguje i ofenziva z druhé vlny – Conor Garland, Joshua Dakota nebo Pius Suter.

V obraně válí hvězdná dvojice Filip Hronek a Quinn Hughes. Tihle dva si sedli, skvěle se doplňují a je to znát. Tyler Myers a Nikita Zadorov přinášejí důraz. Prostě super mix. A Thatcher Demko bude bojovat o Vezinu.

Favorité „bez zájmu“

V lize je pochopitelně spousta týmů, které jsou nesmírně silné a chtějí pohár. O Edmontonu, Torontu nebo Carolině se mluví dlouho, ale co ostatní?

  • Dallas – nenápadný tým, ale totální uchazeč o pohár. Stars skládali tým, teď je vše hotovo. Skvělý gólman, pevná obrana, funkční ofenziva. S Vancouverem se přetahuje o čelo konference, loni z toho bylo finále Západu. Pozor na ně.
  • Winnipeg – dlouho Jets vypadali jako překvapení, které může jít daleko. Parta, kterou drží hlavně gólman Connor Helleybuck, sice zpomalila, ale svým stylem hokeje může v play off pořádně zlobit.
  • Colorado – parta Nathana MacKinnona má splněno. Svůj Stanley Cup má, může hrát bez tlaku. Možná se to trochu ukázalo loni, kdy Avs překvapivě vypadli se Seattlem. Letos ale vypadají nesmírně silně a pokud zužitkují zkušenosti, mohou jít pořádně daleko.

  • Tampa Bay – ještě před lety jeden z hlavních favoritů, letos spíše černý kůň. Síly došly, platový strop Blesky dohnal k ústupkům. Silná generace ale setrvala a i když měla základní část od ideálu daleko, v play off není radno je podcenit.
  • Florida – Florida loni jen těsně nedosáhla na Stanley Cup. Letos bude chtít tažení zopakovat. Ale s tím rozdílem, že nebude černý kůň. Je favorit, tentokrát musí. Hraje divoký hokej, ale na vyřazovací fázi má potřebné drzouny a tvrďáky.