Rozdílný přístup českých hvězd: Pasta vždy ready, Hertl dal také slib, Zacha zase odmítl

3 minuty čtení

Hokejový šampionát ve Finsku sice začíná až v půli května, už teď ale generální manažer českého národního týmu Petr Nedvěd s nově složeným realizačním týmem pomalu a jistě skládá tým, který by měl zlomit roky trvající čekání na medaili.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Už od pondělí pracuje nový kouč národního mužstva Fin Kari Jalonen s partou – vesměs mladíků – na plzeňském ledě. K ruce má i asistenta Martina Erata. V kádru je deset nováčků, ale také už ozkoušení borci jako Michal Jordán nebo Jakub Flek.

Největší rozruch však ohledně reprezentace vyvolala zpráva o tom, že Pavel Zacha, útočník New Jersey Devils, které má na postup do bojů o Stanley Cup už jen pramalou šanci, na mistrovství nepojede. Důvod? Agent mu to nedoporučil kvůli tomu, že s koncem sezony mu u Ďáblů vyprší i nynější kontrakt.

Pozvánku však odmítl už poněkolikáté. „Z mého pohledu je skoro až ostuda, že takhle mladý kluk nechce reprezentovat svoji zemi,“ ohodnotil Zachovo rozhodnutí Petr Nedvěd v rozhovoru pro deník Sport.

Foto: NHL.com

Z určitého pohledu má Nedvěd jistě pravdu. Jenže ne každý to má postavené tak, že reprezentovat je priorita nad všechny priority. Stačí si vzpomenout třeba na nedávné mistrovství světa dvacetiletých, kam odmítl jet brankář Nick Malík, který se bál, že by během toho, co bude na turnaji juniorů, přišel o místo v brance finského KooKoo. Každopádně tito a jim podobní hráči si mezi českými fanoušky udělali vroubek, to je jasné.

Úplně jiný přístup má například David Pastrňák, hvězda toho největšího světového formátu a nejlepší český hokejista posledních let. A pravděpodobně i dalších let budoucích. Pamatujete na rok 2017?

„Pasta“ měl tehdy před podpisem velké smlouvy, ale jakmile Boston Bruins vypadli v prvním kole play-off s Ottawou, sbalil si kufr a sedl na letadlo. O rok později, tentokrát už s kontraktem v kapse, rovněž dlouho nepřemýšlel a dorazil. A prakticky bez spánku společně s dalším bostonským Medvědem Davidem Krejčím rozhodli zápas proti Rusku.

Mimochodem, pokud by Boston nakonec do vyřazovacích bojů letos nepostoupil, nebo z nich brzy vypadl, je skoro jisté, že by se potkali v reprezentaci znovu. David Krejčí totiž má s Olomoucí po sezoně a připravuje se individuálně. K národnímu týmu se připojí dva týdny před startem turnaje. A Pastrňák přislíbil Nedvědovi, že pokud se situace vyvine tak, že bude moct do Finska přiletět, tak přiletí.

„Pasta s Nosínem v tuhle chvíli nejsou úplně na pořadu dne, ale jsme domluveni, že kdyby jim náhodou play off nevyšlo, přiřadí se k nám. Mají chuť reprezentovat,“ uvedl Nedvěd a zmínil i Pastrňákova spoluhráče Tomáše Noska.

>> BLOG: Všechno jinak! Z Hertla se stane legenda Sharks

Skvělou zprávou je i fakt, že na MS přiletí i Tomáš Hertl. „Hertlík mi mistrovství potvrdil, má chuť reprezentovat. Volali jsme si a jsme domluvení, z toho mám radost,“ cituje Nedvěda web iSport.cz. Hertl v této sezoně válí a s trochou štěstí by se do konce sezony mohl přiblížit svému osobnímu maximu z ročníku 2018/19, kdy zaznamenal v 77 zápasech 74 bodů (35+39). K 30. březnu jich měl na kontě 54 (26+28).

Sharks s pravděpodobností rovnající se jistotě do play-off nepostoupí, a jelikož slávistický odchovanec svým nedávným podpisem se San Jose na dalších osm let vyřešil i svou budoucnost, mohlo by Hertlovo účinkován na MS zhatit jen zranění.

Foto: denik.cz

Pokud vše klapne, možná by mohl nároďák vést jako kapitán, co myslíte? Další předchystané posily ze zámoří? Detroitský trojlístek – Jakub Vrána, Filip Zadina a Filip Hronek. Zatím není jasné, zda na šampionát dorazí Jakub Voráček.

Z pohledu českého fanouška se to každopádně rýsuje hezky. Vyrazte proto s námi přímo do dějiště šampionátu, kterým jsou Helsinky a Tampere. Český výběr bude hrát své zápasy základní skupiny ve druhém jmenovaném městě. Vyberte si jeden z našich zájezdů, aby vám tato výjimečná nabídka neunikla!

>> BLOG: Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem u repre. Kdo byli jeho předchůdci?

Co doporučujeme my? Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět českou hokejovou reprezentaci (snad i s Tomášem Hertlem) ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku. Navíc po dlouhé době s plnými tribunami.